Vaslui, nimic autentic

0

Din cele 480 de produse tradiționale atestate la nivel național până în octombrie 2015, niciunul nu este din județul Vaslui. Astfel județul se înscrie în rândul celor minoritare, 15 la număr, care nu au produse omologate ca fiind tradiționale.

Botoșaniul, județul cu care Vasluiul se compară continuu atunci când este vorba despre situații negative, are înregistrate 23 de produse tradiționale. Ce să mai spunem despre Brașov, 143, sau Maramureș, cu 56 de produse autentice. Din județul Vaslui nicio firmă nu și-au omologat produsele ca fiind tradiționale, în județ nu se produce nimic autentic vasluian. În schimb, în clasamentul anunțat în octombrie 2015 de Ministerul Agriculturii, regiunea Moldova participă din plin, mai ales Bucovina, județul Suceava.

Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat că ministerul a atestat 480 de produse tradiţionale, județele Braşov și Maramureș aflându-se în top. Județul Vaslui se află însă printe cele minoritare, 15 la număr, care nu au niciun produs atestat.

„Până la această dată avem atestate 480 de produse tradiționale și alte 10 dosare în lucru. Reatestarea continuă până când vom avea suficiente produse în piață, dar și în funcție de solicitările consumatorilor. Pot spune că produsele atestate după noua legislație sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun că le-au crescut vânzările cu 20-25%. Este foarte important că acești producători nu fac rabat de la calitate” – Viorel Morărescu.

Cum am mai spus, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai multe de produse tradiționale atestate există în județul Brașov – 143 de produse, fiind urmat de județele Maramureș, cu 56 de produse, Alba – 46, Argeș – 33, Satu Mare – 26, Botoșani – 23 și Covasna – 20.

„Din păcate, avem 15 județe care nu au niciun un produs atestat până la această dată”, a precizat Morărescu, enumerând județele Bacău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Teleorman, Vaslui și Vrancea.

Cele mai multe produse tradiționale atestate astfel sunt cele din carne -195, urmate de produsele din lapte -120, pâine, produse de panificație și patiserie – 71, legume/fructe – 43, pește-18, băuturi – 30, alte produse – 3.

La sfârșitul lui 2013, România era una dintre țările din Uniunea Europeană cu cele mai multe produse atestate la nivel național. Modificarea și înăsprirea regulilor de atestare a făcut însă ulterior ca numărul produselor tradiționale românești să se reducă de aproape 10 de ori, de la 4.500 la 480.

Conform condițiilor din noile prevederi legale, un produs tradițional trebuie să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obținut în mod industrial, nu trebuie să conțină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic și modul de procesare trebuie să aibă o caracteristică tradițională, cu o rețetă transmisă de la o generație la alta, cel puțin cu 30 de ani înainte de momentul omologării.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.