La un an de la inaugurare, cabinetul europarlamentar din sediul PSD de la Vaslui a rămas nesemnalizat pentru popor: nicio indicație, niciun semn, niciun panou, nici măcar o coală A4 cu numele lui Victor Negrescu, „europarlamentarul Vasluiului”, cum s-au grăbit să-l numească pesediștii din județ. Dar un astfel de cabinet costă cel puțin 1.000 de euro pentru întreținere și mai plătește și vreo doi pesediști cu 300 până la 600 de euro ca „asistenți” pe lună. Dintr-o asemenea ”reprezentare europeană” a vasluienilor se înfruptă bine câțiva pesediști cu oarece preocupări „europenești”, chipurile. E o afacere de partid bunicică. Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, spunea că inaugurarea cabinetului, petrecută în prima zi de campanie electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2014, nu a făcut deloc parte din campania electorală, dar chiar pe holul partidului, pe afișele cu nimic altceva decât „Activități de campanie” stă „falnic” chipul senin al europarlamentarului Victor Negrescu, și asta într-o fotografie din timpul inaugurării.
Europarlamentarul Victor Negrescu și-a deschis cabinete europarlamentare „în draci” în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 și nu mai putea fi oprit. La Vaslui a deschis un astfel de cabinet în prima zi de campanie electorală cu mare tam-tam, emoționându-i până la lacrimi pe liderii locali și stârnind ropote de aplauze din partea unei adunări pesediste însuflețite. La inaugurare, senatorul Gabriela Cretu și fiul său Tudor Buzatu, președintele tineretului, nu mai pridideau să-i mulțumească pentru „frumosul gest”. La un an de la inaugurare, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru că nu putea spune nimic despre activitatea cabinetului, a arătat că nu-i o mare chestie. „Nu este o înghesuială prea mare la cabinetele europarlamentare. Celelalte sunt tot timpul solicitate”, a spus Dumitru Buzatu într-o conferință de presă. Atunci la ce bun?!
Întrebat, în noiembrie 2014, despre activitatea cabinetului în cadrul unei conferințe de presă pe care și-a dorit-o strict electorală, Buzatu a evitat să răspundă, declarând că acțiunea de inaugurare nu a făcut parte din campanie. Mai să-l credem, numai că chiar în fața ușii încăperii din sediul partidului în care avea loc conferința, pe un panou care înfățișa nimic altceva decât „Activități de campanie” stăteau câteva imagini tocmai de la acel eveniment pesedist…
Prin urmare, dacă Buzatu le-ar fi spus această minciună de prost gust și propriilor membri de partid, poate îl mai credea cineva… Cei din partidul său nu l-ar fi crezut sigur!
Dar cabinetul europarlamentar există pentru cetățeni, trebuie să fim siguri, deși nu este semnalizat de nimic, de niciun placă sau vreo coală de hârtie A4 măcar. De fapt, la un an de ”activitate”, nimeni nu știe nimic despre existența acestui cabinet din buricul târgului, poate doar europenii de la Bruxelles, cărora le „papă” mii de euro.
Vasluiul nu este însă singurul oraș în care s-au petrecut asemenea „frumoase gesture”. Unde a ajuns, în toate colțurile patriei, dar și în Republica Moldova, europarlamentarul PSD Victor Negrescu nu plantează și el un copac, ca un gest simbolic maxim, ci un cabinet europarlamentar, un gest la fel de simbolic. Numai în timpul campanii electorale amintite a inaugurat formal cabinete în Slatina, Reșița, Năsăud, are deja „în 6-7 județe”, cum spunea, nici el nu mai știe, și dorea să-și facă 20 de cabinete numai în Banat și Ardeal, după propriile declarații, rostite la deschiderea de la Reșita. Cum țara noastră mai are încă multe alte provincii istorice, este de presupus că Negrescu poate ajunge la cel puțin 100 de cabinete, asta dacă nu va „anexa” și Republica Moldova.
Alți europarlamentari, obișnuiți cu călătoriile, când ajung într-un oraș mai stau de vorbă cu prietenii politici, poate iau masa la restaurant sau mai vizitează orașul, Negrescu însă își deschide imediat un cabinet europarlamentar (chiar dacă mai mult imaginar). Peste tot s-a simțit bine ultima dată când a fost și nu a mai putut uita, cum sună, invariabil, declarațiile sale. Așa că apoi s-a hotărât să-i „fericească” pe pesediștii locali cu câte un cabinet, ca să nu îl uite nici ei. La Vaslui, la inaugurarea din prima zi de campanie electorală, a declarat că s-a simțit foarte bine cu organizația foarte puternică de aici. „Acest lucru m-a împins să doresc să fiu și mai aproape”, a spus Negrescu. A fost atât de aproape, că de atunci nu a mai călcat prin Vaslui… „M-am simțit foarte bine la Reșița și în Caraș-Severin, m-am atașat de această organizație, mai cu seamă de tinerii social-democrați”, declara Negrescu la Reșița, unde le-a „trântit” imediat un cabinet europarlamentar de ăsta, ca să rămână și ei cu ceva „atașament”.
Negrescu se simte bine peste tot, dar cu banii nostri, ca cetățeni europeni, pentru că aceste cabinete nu sunt pomană din cer pentru neamurile ideologice pesediste, ci „coastă” bani, chiar europeni fiind ei, sunt ai noștrii și ai altora. Și nu eixstă niciun motiv să devină ai pesediștilor, pentru că aceste cabinete nu fac absolut nimic.
Cu noi cum rămâne? Fiecare dintre aceste cabinete europarlamentare la care nu se înghesuie mai nimeni dintre cetățeni, costă cel puțin 1.000 de euro pentru telefon, fax și alte acareturi și între 300 și 600 de euro, salariu „asistenților” de partid de acolo. De altfel, la inaugurarea de la începutul campaniei, pesediștii nu au făcut niciun secret că e o treabă strict pesedistă: și-au mulțumit între ei și și-au urat succes, fără să spună un cuvânt măcar despre la ce e bun un asemenea cabinet europarlamentar pentru poporul vasluian.
Un europarlamentar român costă, lunar: 7.956,87 euro salariul brut; 4.467,23 euro indemnizaţie zilnică, pentru zilele în care parlamentarul este prezent la activităţile zilnice oficiale, suma de 304 euro/zi acoperind cazarea, masa şi alte cheltuieli, fără a fi nevoie de justificarea ei cu acte; 4.299 de euro indemnizaţia pentru cheltuieli generale (cabinet parlamentar în ţară, telefon etc.); 4.868 de euro transport din ţara de origine la Parlamentul European şi retur, cu avionul, la business class; 385,72 euro cota lunară din indemnizaţia anuală de călătorie; 21.209 euro cheltuieli pentru cabinetul deputatului european. Totalul: un europarlamentar ne costă 43.185,82 euro lunar. Se adaugă decontarea a 24 de călătorii dus-întors pe an în interiorul ţării de origine şi decontarea a două treimi din cheltuielile medicale.