Deviza unui politician veritabil

10

Gigi Becali oi bani„Voi face tot ce îmi dă personal un beneficiu”

Există doar câteva idei cu valoare de principiu care ar trebuie neaparat înscrise cu litere de aur, unitatea de măsura a politicianului român, sau de tinichea, în cartea morală, sau mai degrabă amorală a democrației românești post-comuniste. În materie de politică externă se detașează ca elocință expunerea „magistrală” a președintelui României Traian Băsescu referitoarea la activitatea de sugere a unui anumit organ pe măsura unui mare licurici.Decât să sug de la mai mulţi licurici mici, mai bine o sug de la un licurici mare” Traian Băsescu.

În materie de politică internă trebuie să reținem și să prețuim cum se cuvine expozeul motivațional al politicianului George Becali din octombrie 2012.

Înainte de alegerile din 2012, Becali a anunțat posibilitatea de a intra în PNL ca nimeni altul, expunând, odată cu asta, și motivațiile proprii pentru o asemenea acțiune.

Sunt de apreciat pentru valoarea lor de principiu universal aceste motivații, sinceritatea din exprimarea lor este de reținut, pentru că acest om simplu, necultivat, necizelat politic, ajuns bogat și, odată cu asta, ”politician”, a spus public ceea ce alții, mai toți, se străduiesc să ascundă cel mai mult și cel mai bine.

Confruntat cu o alegere doctrinară, principială, extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, în mod teoretic, între ceea ce se numește la noi ”liberalism” și ”naționalismul autentic”, Becali a avut de spus doar atât: „Voi face tot ce îmi dă personal un beneficiu (…) Pentru mine voi candida de acum încolo. Oricine îmi poate rezolva problemele mele personale, merg oriunde. Nu sunt ipocrit. Oricine îmi asigură un post de europarlamentar, mă duc cu forţele mele şi cu armele mele toate”.

Tocmai această lipsă de ipocrizie este de apreciat! Sub cuvintele de mai sus se pot aduna cei mai mulți, dacă nu toți politicienii de ieri și de azi ai României, toți traseiștii, toți semnatarii de alianțe ai tuturor partidelor care au fost în pat toate împreună, dar pe rând, întreg PDL-ul de ieri (socialiști, populari și de dreapta, în timp), dar și toți socialiștii supercapitaliști ai PSD-ului în frunte cu ”onorabilul” Ion Iliescu, primul care a renunțat la „idealurile nobile ale comunismului” din aceleași motive, se pot aduna toți liberalii din PNL care acum nu mai sunt „liberali europeni”, ci „populari europeni”.

„Nu cred că am să candidez în decembrie, cum îmi expiră mandatul candidez pentru alt mandat, cât mă costă campania? Nu e puțin lucru să fii europarlamentar. Iar eu o să fiu tot timpul deputat, senator, până când voi muri. Europarlamentare, locale… Cât mă costă? 5 milioane de euro, plătesc 5 milioane de euro și mă fac deputat. Și 10 milioane plătesc în ceea ce vreau eu”
Necizelat, rudimentar, prostește de sincer penru ceilalți, Becali exprimă clar, scoate la lumină un tipar de gândire pentru cei mai mulți dintre așa-zișii ”oameni politici”, care se bazează pe avantajul personal sau de grup, un tipar de gândire al celor care investesc în ei sau în partid atăzi pentru a-și maximize pentru viitor investiția prin funcțiile pe care le vor câștiga. Și „Gigi”, în același mod cât se poate de „firesc”, a deprins că politica funcționează în România pentru toți întocmai cum a descris el, fără alte complicații inutile, așa cum nu va putea decât să-i confirme și viitorul său șef de partid: „Eu am vorbit cu domnul Antonescu, mi-a spus aşa: ‘Gigi nu vreau să iau eu hotărârea, din punctul meu de vedere, eu vreau’ (…) I-am spus, ca simplu membru PNL vin cu un sediu care costă 1 milion de euro, cu 2- 3% simpatie, vin cu imaginea mea şi nu vreau să candidez. Intru în lupta electorală în decembrie, numai dacă mi-o cer ei, dacă este nevoie să lupt. I-am zis lui Crin Antonescu: ‘Dacă vin în PNL, eu cred că tu vei fi preşedintele României, dar nu 100%. Eu cred 95% că vei preşedintele României’.  (…) Ca să pot să îl scot, ca să iasă Crin Antonescu preşedinte, aş cheltui 10 milioane. (…) Vreau doar un post de europarlamentar peste 2 ani şi, peste încă un an jumătate sau doi, să candidez, la parlamentare pentru România”.

Alții își înfășoară opțiunile oportuniste într-o uriașă corolă de „valori”, concepte, „filosofie politică”, principii, „idei politice”, „orientări docrinare”, observații și concluzii. Alții caută cu tot chipul să-i facă pe ceilalți să creadă că este vorba despre cu totul altceva. Becali însă descrie în cuvinte simple și pe înțeles, pentru toți, modul în care funcționează sistemul, modul în care își recrutează sistemul actorii: „Eu aştept săptămâna asta un răspuns de la PNL. Dacă nu, şi astăzi m-a sunat domnul Funar, o să am o întâlnire cu domul Funar şi cu domnul Vadim. De o săptămână mă tot cheamă la telefon şi am spus că nu pot să mă văd pentru că nu am un răspuns de la PNL. PNL nu a dat răspunsul. Înseamnă că nu au niciun fel de intenţii cu mine şi cu PNG. Şi mă voi întâni. Voi face tot ce îmi dă personal un beneficiu. (…) Cred că o sa fac o combinaţie cu PRM. Să găsim o soluţie fără alianţă, pentru că ar creşte pragul la 7%. M-am gândit să candidez în străinătate, să reprezint românii din diaspora”.

Becali nu a avut limite ”doctrinare”, cum nu au avut nciodată nici ceilalți: „Eu nu mai am ambiţii politice mari. Ce am? Un 2-3% PNG. Sunt conştient că nu mai pot politic să fac la nivel naţional, dar vreau pentru mine. Voi candida. Că vreau pentru mine titlu: Becali senator. Pentru mine voi candida de acum încolo. Oricine îmi poate rezolva problemele mele personale, merg oriunde. Nu sunt ipocrit. Oricine îmi asigură un post de europarlamentar, mă duc cu forţele mele şi cu armele mele toate”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

10 COMENTARII

 1. Dați-mi un exemplu ce a făcut Becali pentru România ca Europarlamentar ?
  Va spun eu – zero barat…E bun sa facă bani din chestii care sa nu îl coste mult , sa nu uitam ca a fost sarac lipit , s-a invartit dupa Revolutie ca și etnia din care face parte nu prea sunt saraci printre ei…da , adevărat , a dat bani , a ajutat , o face încă , dar nu fără a-si face reclama , fără a stropsi pe sticla cine este el , cat este el de credincios etc…sorry de o asemenea paiata nu are tara nevoie ..am avut destul paiatele noastre , am cădea din lac în put..si sincer nu mai e permisibil.

 2. Nici nu ti imaginezi cit bine a facul la Romeni in special oameni care erau lipsiti de orice speranta fara a face reclama
  Citi dintre acestia cu bani dupa revolutie a mai facut ca Gigi Becali
  Da mi un exemplu

 3. Nu învârtiți cuvintele va rog , am spus ca mereu e dornic de reclama și nu e Creștinește , ceilalți sunt preocupați sa adune , nu și au făcut încă stocul..

 4. O CLASA POLITICA…COSMETIZATA….AU UN SINGUR SCOP…CIORDEALA…-MARTOR…DNA…SI CEI CARE NU AU DOSARE SUNT …PARTASI…CE NU STIAU DE UNDE LE VIN BANII..LA..PARTID..MAI FACEAU SI CONEXIUNI…

 5. E la fel ca și ceilalți ii lipsește doar diplomația, suferă și asta de grandomanie ..sa se vorbească despre el…sa urle ziarele…sa urle Televiziunile…asta e calitatea politicianului Roman . Tinerii nu au loc de hoiturile care imput fotoliile sub ei rânjind cu nesimtire cu fălcile atarnande în fata mizeriei umane ce au generat-o , adunând capital pentru beizadelele care mana caii putere sun nasul Justitiarului…

 6. generatia parintilor mei, generatia mea -a anilor ’50- am muncit pe branci ca „generatie de sacrificiu”. In 1989, iliescu v-a furat viitorul, a dat Romania pe mainile hotilor care au jefuit si jefuit si care mai jefuiesc, pe mana celor care isi fac Legi speciale…. Au murit atunci, in ’89, au murit si acuma, in club,numai oameni curati, cinstiti, frumosi si buni. Mesaj important: SALUTARE UCIGASI DE RANG INALT SI JOSNIC, GENERATIA ’90 ISI VREA TARA INAPOI !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.