Turnul Dezrobirii Basarabiei

0

Turnul Dezrobirii Basarabiei2Turnul Dezrobirii Basarabiei a fost un monument de peste 30 metri înălțime și 10 metri lățime realizat în 1942 de Octav Doicescu și Dumitru Ghiulamila, şef de lucrări fiind Soare Stoianu. Era amplasat la marginea municipiul Chișinău. La dezvelire, pe 1 noiembrie 1942, au fost prezenți regele Mihai al României și Ion Antonescu, conducătorul Statului Român.

Monumentul a fost construit din inițiativa Guvernământului Basarabiei, pe locul de unde mareșalul Ion Antonescu, comandant de căpetenie al armatelor germano-române, în ziua de 15 iulie 1941, a urmărit și a condus operațiile pentru eliberarea orașului Chișinău de sub ocupația sovietică.

Monumentul se afla pe o colină în fața orașului Chișinău, pe drumul dispre Ungheni. Pe colină s-a construit o platforma de 60-50 metri pătrați şi pe o porţiune mai ridicată de circa 2 metri s-a înălţat ansamblul construcţiei. La ridicarea sa au lucrat peste 500 de muncitori timp de 60 de zile, în lunile august-octombrie 1942, folosind piatră scoasă din carierele de la Ghidighici și Cricova.

Ansamblul construcției era format din trei părți: turnul, blocul de piatră cu pisania și colonada (propilee).

Turnul, de formă pătrată cu latura de 10 metri și o înălțime de circa 30 de metri, avea pe fețele lui încrustate 14 semne din marmură, reprezentând stemele României, Basarabiei, Moldovei si a unor județe si orașe importante.

De pe colina în care se afla se vedeau bine Cheile Bâcului, monument natural de excepţie, transformat de sovietici în pietriş, satele din jurul capitalei actualei Republici Moldova: Durleşti, Ghidighici, Buiucani, Petricani, şesul Bâcului până la gara Visterniceni. De sus se vedeau împrejurimile sub o formă panoramică încântătoare, iar pe vreme senină se vedea până la Nistru.

Intrarea în turn era străjuită de un basorelief cu un fragment din Columna lui Traian, precum și de următoarele cuvinte: „Ca și Columna lui Traian, suntem unde am fost și rămânem unde suntem”.

În interiorul turnului se afla o scară elicoidală care ducea la o cameră de rugă.

Turnul Dezrobirii BasarabieiBlocul de piatră cu pisania se afla în fața turnului. Blocul era masiv, de aproape 8 metri înălțime, având pe el următoarea pisanie: „S-a înălţat acest Turn al dezrobirii Basarabiei sub domnia regelui Mihai I, conducător al Statului fiind mareşalul Ion Antonescu, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri fiind dl profesor Mihai Antonescu, guvernator al Basarabiei – general C. Voiculescu. Construit pe locul de unde mareşalul Ion Antonescu, comandant de căpetenie al armatelor germano-române, în ziua de 15 iulie 1941, a urmărit şi a condus operaţiile pentru eliberarea oraşului Chişinău”.

Colonada (propileele) era formată din 24 de stâlpi din piatră, stând 12 în faţa altor 12, sus legaţi cu o centură din piatră, totul descoperit. Pe stâlpi erau înscrise numele unităților care au luptat pentru eliberarea Chișinăului. Aceste coloane de tip roman aveau un rol decorativ. De la capătul lor până la turn exista o porţiune din plăci de marmură care dădea o notă deosebită acestei cărări de intrare în turn. În jurul platformei ridicate peste nivelul pământului din jur, cu întreg ansamblul monumentului s-au sădit pomi.

Întregul monument a fost distrus de către „eliberatorii” sovietici imediat după reocuparea Basarabiei în 1944. În prezent, locația este acoperită cu un strat gros de gunoi industrial.

Turnul Dezrobirii amintea mai mult de monumentele rămase pe întinsurile Europei de la romani, dar și de cetățile lui Ștefan cel Mare, şi era predestinat să servească generaţiilor viitoare ca loc de reculegere, înălţare morală şi mândrie naţională. În cei doi ani de existenţă, până la recucerirea Basarabiei de către sovietici, în august 1944, Turnul devenise un simbol al faptelor glorioase ale armatelor române, strajă neclintită a drepturilor româneşti asupra pământului Basarabiei.

Astăzi pe locul în care s-a aflat nu se mai găsește nici măcar un singur bloc de piatră, o urmă măcar a aflării sale acolo, ocupanţii n-au lăsat niciun semn, nici o amintire despre Turnul dezrobirii. Din piatra de calitate a acestuia au fost construite mai multe case pentru „eliberatorii” kominternişti ai Basarabiei…

După ruperea de Uniunea Sovietică și câștigarea independenței, dintre politicienii Republicii Moldova, în afară de cei care primesc încă lumina dinspre Est, ceilalți au fost prea preocupați de propriile cariere politice și afaceri personale sau să se închine Europei pentru a se mai gândi măcar la reconstrucția acestui simbol al reunirii.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.