În județul Vaslui se cheltuie cel mai puțin pentru educația și dezvoltarea personală a copiilor. În vreme ce în București statul și autoritățile locale alocă peste 5.000 de lei de copil pe an, în Vaslui cheltuielile nu depășesc 4.000 de lei.
Câți bani cheltuie statul român pentru copiii din România? Este întrebarea la care a încercat să răspundă organizația «Salvați copii» în cadrul seminarului național «Participare și transparență pentru o mai bună asigurare a drepturilor copilului» organizat împreună cu Comisia pentru drepturile omului din cadrul Senatorului Romăniei pe 10 noiembrie. În același context, Salvați Copiii România a lansat analiza «Bugetul public alocat copiilor» din care am aflat că județul Vaslui are costuri sub suma de 4.000 lei/an/beneficiar, împreună cu alte câteva județe, Prahova, Mureș, Giurgiu, Constanța și Bacău, acestea fiind cele mai mici cheltuieli din țară alocate dezvoltării personale și educației copiilor.
Cercetarea privind bugetul copiilor arată că insuficiența resurselor alocate de la nivel central pentru educație, sănătate și asistență socială îi face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili. Mai mult, formula de finanțare face ca bugetele alocate pentru aceste domenii să fie influențate de bunăvoința autorităților locale sau de capacitatea lor financiară, și nu de nevoile resimțite în comunitate.
Studiul a mai arătat că toate instituțiile care se ocupă de drepturile copilului și de finanțarea învățământului depind de resursele alocate de la nivel central.
Datele analizate de Salvați Copiii arată că, în 2008, în topul alocării banilor pentru educație se afla municipiul București, care a cheltuit 5.262 lei/an/beneficiar, în timp ce județul Constanța a avut cea mai mică sumă medie cheltuită – 2.914 lei/an/beneficiar.
În 2014, cheltuielile medii cresc (date fiind descentralizarea și efectele câștigării drepturilor salariale în instanță), iar Bucureștiul continuă să aibă cea mai mare sumă medie cheltuită pentru învățământ (5.667 lei/an/beneficiar), iar județele Cluj și Harghita trec de pragul de 5.000 lei/an/beneficiar.
Însă ceea ce consideră cei de la Salvați copiii îngrijorător este nivelul redus al sumelor totale per beneficiar din județele afectate de sărăcie, precum Vaslui sau Bacău, și inechitatea acestor alocări la nivel național.
„La nivel local, calcularea costului standard per elev conform metodologiilor Ministerului Educației nu reușește să asigure un caracter echitabil pentru finanțarea învățământului. Deosebit de îngrijorător este nivelul redus al sumelor totale per beneficiar din județe aflate în regiuni afectate de sărăcie, precum județele Vaslui și Bacău”, spun cei de la Salvați copiii.
Între 2008 și 2014, cheltuielile pentru învățământ, exprimate ca procent din bugetul general consolidat, au suferit variații. În 2008, statul a cheltuit 11,48% din bugetul general consolidat, în timp ce în 2014 efortul a fost de 9,14%. Anul 2013 a adus cel mai redus nivel al cheltuielilor pentru educație, de numai 8,06% din bugetul general consolidat.
În contextul descentralizării, cheltuielile medii pentru educație, cu impact direct asupra beneficiarilor de învățământ preuniversitar, efectuate exclusiv din bugetul de stat, fără a cuprinde transferurile către autoritățile locale (sub forma sumelor defalcate din TVA sau a altor tipuri de subvenții), a scăzut de la 363,88 lei/beneficiar, în 2008, la 139,36 lei/beneficiar, în 2014.