„Intenţiile Washingtonului provoacă escaladarea tensiunilor şi afectează stabilitatea continentului”

0

NATO - Rusia„Planul SUA de a aduce armament în România va avea consecinţe” – Ministerul rus de Externe.

„Americanii vor să aibă o influenţă puternică asupra Europei, iar Alianţa Nord-Atlantică este cel mai puternic instrument în acest sens”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe,  într-un interviu acordat postului de televiziune Zvezda.

Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România şi în alte ţări central şi est-europene reprezintă o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea „consecinţe negative”, a anunţat Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că vrea destabilizarea Europei.

Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni, 28 decembrie 2015, Ministerul rus de Externe.

„Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianţa Nord-Atlantică a asumat obligaţia de a nu staţiona capacităţi combatante considerabile” în apropierea frontierelor ruse – Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Sperăm că arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece îşi vor da seama de riscurile şi consecinţele negative ale militarizării forţate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; sperăm că vor manifesta voinţă politică şi vor renunţa la scheme şi metode specifice erei de conflict” – Maria Zaharova.

„Pregătiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliaţii de o ameninţare rusă inexistentă nu doar că nu corespund intereselor privind pacea şi securitatea în Europa, ci confirmă din nou intenţiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor şi de a afecta stabilitatea continentului” – Maria Zaharova.

Departamentul american al Apărării a anunţat la începutul lunii decembrie 2015 un plan de construire a unor unităţi pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul Operaţiunii «Determinare Atlantică» („Atlantic Resolve”), demarată ca reacţie la presupusele ingerinţe ruse în Ucraina. Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală şi de Est urmează să fie menţinute în aceste ţări.

Pentagonul a anunţat pe 1 decembrie 2015 că România va primi un prim set de echipament militar, format din aproximativ 70 de piese, în vederea consolidării capacităţilor Operaţiunii Determinare Atlantică, la care România participă din martie 2015.

„Americanii vor să aibă o influenţă puternică asupra Europei, iar Alianţa Nord-Atlantică este cel mai puternic instrument în acest sens” – Serghei Lavrov.

„După destrămarea Uniunii Sovietice şi a Tratatului de la Varşovia, NATO a avut iniţial o stare euforică, apoi a căutat obiectivul existenţial de atunci înainte. Iar Alianţa Nord-Atlantică nu doar că s-a menţinut, ba chiar s-a extins spre Est” – Serghei Lavrov.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.