Adevăruri supărătoare

0

Vasile MihalachiMai multă muncă, mai puțină pomană! „Un primar are peste 16 proiecte odată, dar altul stă cu mâna întinsă”, spune Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui. „Mulți preferă să stea cu mâna întinsă la ajutoare sociale” – al doilea adevăr supărător spus de Mihalachi. După ce Guvernul a alocat județului Vaslui la începutu lui 2016 un buget de trei ori mai mic decât cel prevăzut în 2015, Mihalachi spune că lucrurile se pot schimba prin rectificări pe parcusrul anului, dar în județul Vaslui trebuie să se gândească mai mult la planuri de viitor și să se muncească mai mult.

Pentru Vasile Mihalachi, vicepreședintele CJ Vaslui, alocarea de către Guvern pentru bugetul pe 2016 a sumei de 18,5 milioane (o treime față de 2015) nu este numai un motiv de frustrare evidentă, dar și unul de reflecție.

„Noi nu acoperim decât aproximativ 30% din necesarul județului prin ceea ce încasăm, prin ceea ce producem, în rest primim de sus, ori alte județe nu sunt în această situație. Trebuie să mai venim și noi cu niște soluții: proiecte, programe” – Vasile Mihalachi.

Vicepreședintele de la CJ Vaslui scoate de sub preș, cu această ocazie, câteva adevăruri supărătoare pe care mulți le cunosc, dar preferă să nu vorbească despre ele… mai ales înainte de vreo competeție electorală.

Adevărul 1: administrația locală trebuie să se implice în dezvoltare

„Primarul din comuna Ștefan cel Mare are peste 16 investiții începute, iar alții nu au deloc. Așa se întâmplă când stai numai pe scaun, te uiți la televizor și aștepți să se facă patru jumate ca să pleci acasă. Nu gândești la un proiect, la un program prin care să aduci niște bani. Ai să ceri de mai sus bani, dar contribuie și tu cu ceva. O să-ți dea și de sus ceva, dar nu poți să stai numai pe alocările de la centru”, spune Mihalachi, care adaugă, fără a nominaliza, că sunt primari în județ care nu știu ce este acela un proiect european,

Ce ar trebuie să se întâmple în județul Vaslui este ca așteptarea să fie înlocuită de implicare.

„Dacă mâine s-ar spune de la centru: ‘Cum vă veți gospodări, așa veți trăi!’ Autonomie locală! Ce vei putea să spui?! Dar noi nu vrem. Întotdeauna spunem că suntem cu cei mai mulți șomeri, că avem cei mai mulți săraci, că suntem săraci și nu avem cu ce, dar nici nu gândim, nu vrem să ne gândim singuri la viitorul nostru, la dezvoltarea noastră” – Vasile Mihalachi.

Subliniind că nu dorește să generalizeze, vicepreședintele de la CJ Vaslui vine cu niște experiențe personale, pe care însă le consideră „concludente”.

Adevărul 2: Unii ar putea să se ducă la muncă, în loc să aștepte ajutor

„Pot să se supere unii pe mine, dar eu când chem oameni la treabă și le spun: îți dau 50 de lei pe zi și mâncare. ‘A, nu vreau 50 de lei și mâncare’. Atunci du-te să stai acasă degeaba. Este un exemplu concludent, să știți. Îi ceri să vină la treabă. ‘ -Da’ cât îmi dai?’ Dar tu ce ești în stare să faci? Știi să tai un copac. ‘ -Nu, nu știu’. Atunci cum vrei să câștigi bani, dacă nu știi să faci nici asta și nici altceva?!

„Ar trebui să crească economia județului, dar cum să crească dacă noi numai cerem, nu gândim să ne apucăm de treabă, să facem ceva.  Îmi convine să stau cu mâna întinsă la ajutor social decât să mă duc să muncesc. Tu nu gndești, eu nu gândesc, celălalt nu gândește. Nu trebuie să vină primul-ministru să ne spună ce avem de făcut. Dacă am un hectar de teren în jurul casei, de ce nu îl gospodăresc ca lumea?!

Locurile de muncă pe care le creem noi sunt alea care sunt în investițiile județului. Noi nu putem crea altele. Toată lumea spune: de ce nu aduceți investiții, de ce nu aduceți locuri de muncă? Locurile de muncă create de administație sunt în investițiile administrației: drumuri, apă, canal, spital și altele. Astea sunt investiții”, a mai fost pledoaria pentru gândire și muncă făcută de vicepreședintele cu peste 20 de ani în administrația locală.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.