Burghezia terorii

0

Scriitor scris camilaRomânia funcţionează într-un regim penitenciar, care nu se lasă sub nicio formă reformat. „Autorii” acestor zile au parte de o publicitate de care nu s-au bucurat, în ultimele zeci de ani, toate capodoperele literaturii la un loc. Politica “democratică” şi-a arătat încă o faţă a barbariei. După teribila, controversata şi relativizata istorie a cenzurii, iată-ne în faţa celui mai toxic rezultat al istoriei post-decembriste. Subminarea culturii scrise şi a presei, prin mecanismele guvernamentale cele mai insidioase, de care „autorii” captivi nu sunt străini, a plasat România în rândul ghetourilor. Statul piramidal a lucrat la autorii săi de toate culorile, instalând o putere de regăsit numai în fostele dictaturi. Reflexele colaboraţioniste dobândite în perioada totalitară au netezit calea spre aceleaşi menevre descalificante. Scindarea la care s-a ajuns arată cel mai bine starea lucrurilor. Proiectele publice româneşti actuale, în integralitatea lor, sunt viciate de frauda în care se dezvoltă. În domeniul scrisului, unde libertatea ar trebui să existe ca argument absolut, asistăm la complicaţii pe care numai Ministerul Adevărului le susţine. Ultimul deceniu al regimului comunist, în care au strălucit câteva personalităţi încă în plină emulaţie, s-a multiplicat până la abuz. Nu întâmplător vocile reale ale literaturii, din izolarea necesară, au reacţionat, cât este posibil într-un climat concentraţionar. Situarea pe poziţii de forţă a lucrurilor care ar trebui să funcţioneze prin ele însele accentuează structural calea spre un blocaj total. La acest nivel, comunismul nu a căzut, structurile îi sunt folosite într-o incorectă luptă pentru putere. Corupţia din spaţiul economic, păstrând aceleaşi caracteristici tenebroase, s-a instalat, cum altfel?, şi în instituirea formelor dictatoriale.

Sistemul aberant a anexat libertatea, siluind-o. Cei aflaţi în exerciţiul administrativ au ajuns pe culmi pe care numai maladia socială le poate considera necesare. Imunitatea extinsă spre întreg sistemul confiscă întreaga sferă publică. Dacă acest sistem nu va elimina totalitarismele, ne apropiem de o cenzură mult mai periculoasă decât a comuniştilor. Scrisul a ajuns o afacere a structurilor oculte, cu pretenţii de recunoaştere mondială. Avem două-trei edituri, un scriitor şi jumătate, câţiva guru culturali care au obrăznicia să vorbească despre anticomunism. S-a ajuns într-un punct în care nu se poate merge mai departe. Avantajele pe care le creează formalul au ajuns un abuz.

În timp ce scriitorii trăiesc în mizerie instituţionalizată, în umbra lor se construiesc cariere lipsite de sens democratic. Tratamentul, contra cost, aplicat unor tipărituri ale terţilor aflaţi în relaţie cu cei din închisori, se regăseşte în sancţionarea libertăţii. Relansarea mediului cultural, politic, va trebui să elibereze de aceste formule sinistre cadrul legislativ. Dintre toate ţările foste comuniste, numai în România funcţionează aceste mecanisme care le continuă pe acelea ale terorii.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Ioan Vieru

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.