Într-un interviu acordat revistei «Atitudini», editată de Mănăstirea Petru-Vodă, părintele Aldea vorbește despre politică, societate, relații internaționale, economie și istorie.
Părintele Aldea despre implicarea României în război:
„Da, suntem în război! Și ar fi bine să înțelegem asta înainte să fie prea târziu. În primul rând, a fost și va fi totdeauna în această lume un război al răului împotriva omului. Dacă nu înțelegem acest lucru și ne culcăm pe o ureche cum că e pace, sigur ne pierdem. Cu totul!
În al doilea rând, suntem, ca țară, în război. Am fost în război cu Irakul, am fost în război cu Serbia, suntem în război cu Siria. Chiar dacă implicarea țării noastre este una marginală, incompetentă, aș putea spune chiar lașă, după tiparul clasei politice. Dar atâta vreme cât aliații noștri din NATO sunt implicați, ba chiar oferim spațiu aerian și terestru, ba chiar trimitem și trupe, este absurd să pretinzi că nu suntem în război. Doar că este un altfel de război decât cele vechi, unul mult mai viclean și mult mai complet.[…]
Ori acum a început deja al patrulea război mondial! Pe de-o parte sunt așa-numitele țări NATO și sateliții lor de pe alte continente, de cealaltă parte BRICS-ul cu țările sale. Așa că, parte a NATO fiind România, a fost deja târâtă în război, oricât de mult ne-am dori să ne ferim de asta. Întrebarea care se pune este dacă și când vor ajunge confruntările armate și pe teritoriul României. Aceasta este de fapt temerea multora și pe bună dreptate. Să ne apere Dumnezeu de această încercare!”
Părintele Aldea despre politica de alianțe a României: cu SUA sau cu Rusia?
„Cred că este bine să fim cu România. Cu Țara, vreau să spun, nu cu mizeria de stat care își zice român, dar care oprimă poporul și distruge țara.
Din păcate, în situația în care ne-a târât clasa politică nu prea avem de ales. Îi pasă cuiva de popor? Îi pasă cuiva de ce vor oamenii? Politicienii vorbesc în numele nostru, dar nu le pasă decât de ce pot stoarce de la noi. Vorbe goale! Că să fim cu Rusia, că să fim cu SUA, că să fim neutri… Depinde oare de noi?
Dar, ca să nu credeți că nu răspund la întrebare: să fim cu cel care ne dă mai mult! Să vedem care este interesul național și pe acela să îl urmăm. Ce credeți, când Germania și Italia au sprijinit Ungaria să pună cizma pe Ardeal nu știau ce nedreptate fac? Ba o știau foarte bine! Au spus-o fățiș! Și totuși au făcut-o, pentru că era în interesul lor. Așa se face politica, dragii mei. Rece, ba chiar cinic. Idealismul își are în politică locul lui: să îți iubești țara, să îți iubești poporul și să poți să faci orice pentru el. Mai mult decât atât este greu să gândească până și cel mai bun politician. Doar sfinți ca Ștefan al Moldovei, Iustinian sau Constantin cel Mare și alții asemenea au putut merge mai departe, la o concepție morală, creștină a statului și a politicii internaționale. Astăzi așa ceva nu prea există.
Deci eu nu vreau să mergem cu Rusia, pentru că nu am încredere în ea. Dar dacă am avea politicieni români – nu incompetenții și trădătorii de acum, nu politicienii infractori de acum, ci români, dacă nu creștini adevărați, măcar patrioți… Dacă am avea asemenea politicieni, ar fi în stare, și fără sfaturile mele de om mărunt, să ne lege de China, în primul rând, de India, de Africa de Sud și de alte țări, astfel încât să avem garanții suplimentare față de Rusia. Pentru că, este adevărat, astăzi Rusia vine către români. Da, chiar vine, zâmbește către popor, chiar dacă la politicienii noștri, care sunt din tabăra opusă, se răstește. Dar, iată, Rusia a deschis la Moscova școli în limba română pentru românii de acolo. Jalnic este că a făcut asta la cererea Republicii Moldova, pentru că Statul zis român un deget nu a mișcat pentru românii din Rusia, Kazahstan sau Caucaz… Rusia scoate cărți în limba română, despre istorie, despre credință, în care spune adevăruri pe care cândva le ascundea, le nega. Recunoaște, pentru prima dată după secole, vechimea noastră pe acest pământ. Sunt semne bune, dar nu de ajuns. Politica ocupației din Transnistria, care este o ocupație rusească, este încă puternic antiromânească, dușmănoasă. Vocile antiromânești de origine rusă din Republica Moldova și din alte părți se aud încă puternic. Iar istoria modernă stă mărturie cum rușii, ca aliați, ne pot face mult rău, așa cum au făcut la Turtucaia și în alte bătălii hotărâtoare din Primul Război Mondial. Bătălii pierdute numai și numai prin manevre trădătoare ale trupelor aliate rusești. Ca urmare, în ciuda unei mișcări rusești către România, în sensul bun al cuvântului, eu sunt foarte suspicios. Totuși, există o anumită mișcare de apropiere, ceea ce înseamnă că avem de unde negocia.
Dar ce avem de negociat cu SUA? Nimic, politicienii noștri dau totul pe gratis acestei puteri! Vedeți, eu nu vorbesc aici despre simpatii sau antipatii și alte copilării d-astea. Politica se face pe interes, iar politica cinstită pe interesul național, al poporului, al celor care te-au ales… Ori, acum România ar trebui să negocieze și să renegocieze cu SUA. Să spună: noi nu vrem exploatări de gaze de șist, nici de către voi, nici de către alții; noi nu vrem exploatări miniere uriașe, cu atât mai mult cu cianuri; noi nu vrem organisme modificate genetic, nici propaganda perversiunilor; noi vrem energie ecologică, agricultură ecologică, o viață morală, sănătoasă, demnă. Vă sprijinim în cercetare, dar centrele de cercetare să fie aici, să ne rămână copiii și nepoții în țară. Și tot așa! Dar politicienii noștri sunt foarte proști. Nici măcar comisioanele nu și le negociază bine. Sunt atât de proști încât înlătură orice opoziție reală, uitând că fără o asemenea opoziție nu mai au ce negocia, că ei sunt deja antamați! Și dacă nici la nivelul acesta, de șmecherie de cartier, politicienii nu se descurcă, ce să facă ei în fața unor diplomați de profesie și a unor puteri reale? Așa că noi degeaba vorbim dacă să fim cu SUA ori cu BRICS ori mai știu eu cu cine! Vânzătorii care ne conduc ne-au vândut și pe noi, și pământul nostru, și pădurile noastre, până și organele noastre, totul”
Părintele Aldea despre naționalizarea resurselor:
„Suntem chiar atât de lipsiți de discernământ? Statul actual a avut în mână, din ianuarie 1990, toate resursele țării. Toate! Ape, pământ, subsol, aer, energie, oameni, cultură, credință, tot, tot, tot! Și a vândut sau a distrus tot! Și voi vreți să dați din nou acestui Stat, acestei clase politice, tot ceea ce a vândut deja cel puțin odată, ca să le vândă iar! Dar nu vedeți că singurele lucruri pe care Statul nu le-a vândut au fost cele din proprietatea oamenilor?
Da, pentru că au urmat exemplul și îndemnul Statului, pentru că au făcut ceea ce Statul i-a învățat și i-a pus să facă. Suntem singurul Stat atât de dement – vă rog să spuneți așa, „dement”, căci asta este demență – încât să își vândă pământul către străini. Și asta este o hoție și o infracțiune și o trădare națională. Constituția interzice colonizarea de populații străine pe teritoriul României, dar ei dau voie la vânzarea imobilelor către străini, ceea ce înseamnă că România poate fi colonizată în voie. Este o lege anticonstituțională, dar nimeni nu a sesizat până astăzi acest lucru. Nici n-am mai spus că Legea Românească – și orice Constituție ar trebui să țină seama de rânduielile noastre străbune – Legea Românească nu dă voie niciodată să se vândă pământ unui străin, sub niciun cuvânt. De fapt și vânzările de acum sunt ilegale, pentru că sunt făcute sub o lege neconstituțională. Și vor fi anulate, aceste vânzări, mai devreme sau mai târziu, iar pământul va redeveni românesc. Într-o Românie demnă niciun cetățean străin și nicio firmă străină nu pot deține proprietăți sau imobile. Pot să le închirieze sau arendeze, dar nu să le dețină.
Oricum, ca să revenim la întrebare, cred că este o greșeală uriașă să se lupte cineva pentru naționalizarea resurselor naționale. Asta înseamnă să le dăm iarăși Statului. Păi, un oarecare prim-ministru a vândut resursele platoului continental încă înainte să-l obțină la Haga! Vă dați seama ce fericiți sunt politicienii de asemenea inițiative cetățenești?”
Părintele Aldea despre schimbarea sistemului politic:
„Să schimbăm clasa politică. Să interzicem toate partidele politice și să impunem votul nominal. Să interzicem reclamele electorale. Campania electorală să fie doar prezentarea programului politic și atât. Fără cântecele, dansatoare, daruri, afișe. O prezentare clară, asumată sub semnătură autentificată la notariat. Și oricare cetățean să-l poată da în judecată pentru escrocherie pe acel politician care nu și-a respectat programul asumat. Atunci am avea oameni politici liberi de robia finanțelor electorale, care ar răspunde penal pentru încălcarea voită a programului asumat. Am scăpa de iubirile electorale și alte asemenea manipulări. Lipsa partidelor politice – care sunt doar grupări de influență pentru obținerea puterii în Stat – ar limita puternic orice manevre electorale nedemne, orice mascare a corupției și alte asemenea practici. Dar nu o să avem așa ceva până când românii nu se trezesc”.
Părintele Aldea despre Ungaria:
„Uitați-vă la Ungaria de astăzi! Stă împotriva puternicilor NATO, împotriva puternicilor UE și merge mai departe. Este o pildă bună. Așa cum a fost o pildă rea în timpul hortismului și în alte clipe, acum este o pildă bună. Are nu doar curaj, ci și pricepere. A știut să joace și cartea chinezească, și cartea rusească, și cartea americană, și cartea europeană. A negociat în toate părțile. Și chiar dacă nu a câștigat cât ar fi vrut – că ar fi vrut și Slovacia, și Croația, și Transilvania, și Banatul ș.a.m.d. – totuși a câștigat îndeajuns cât să stea mai bine ca România, deși este mult mai mică. Deci, iată, se poate”.
Ce tare! In sfarsit un popa care-mi place, pe bune!
Imi plac unele intorsaruri , dar in linii generale , nu prea. Este unul al Rusiei si ortodoxiei. In privinta Ungariei chiar nu l -am inteles . Ca s- a opus cotei de refugiati? Dar ce da asta ? Daca vom fi invadati de musulmani ca in timpul otomanilor , ungurii tot nu vor scapa ori primii vor colabora cu ei.Ungurii joaca cartile tuturora , care ar putea sa – i sustina in ambitiile si vrerile lor.In Balcan ungurii sant cei mai periculosi . In mintile lor se mentine sentimentul de superioritate . Pe timpurile austriecilor ” s -au spalat ” mai bine decat noi , si -au iluminat mintile mai des , au fost mai cu alai primiti la curtile domnesti si au invatat hiclesugul intrigilor politice. Dar cel mai interesant este , ca poporul Ungariei traieste si el rau .
Au fost atinse interesele bisericii ortodoxe romane si acum vedem reactia popilor.
In acest popa eu mai simt um moldovenist aprig , care sta , posibil , in spatele miscarii pentru Moldova mare .In acasta miscare se gasesc si multi unguri. De o parte de miscarea acasta nu stau nic rusii.
Popa vorbeste adica si din numele multor celorlalti , bate unde ne doare si ne inclina la o rezistenta pseudo- nationala , care urmareste niste scopuri.
Socot ca simpatia pentru el trebuie sa fie dozata.
Perfect adevarat! Parintele Aldea este (ar fi) cel mai bun politician din Romania!
Romania sii moldavia sant in moment in mare pericol.
Romania ie condusa da Hazari care sa retrag din hazaria, ukraina.
Conducatori romanii exponeaza pe romani la primul front.
Romani nu au personalitate politicani cine sa-i scota din pericolul care vine.
Un nostalgic al bolșevismului și un filorus.