„În 1989, a fost o alianță obiectivă între KGB și CIA pentru debarcarea lui Ceaușescu”

0

Nicolae Ceausescu ultimul discursDespre evenimentele din 1989 s-a vorbit ore în șir și s-au scris zeci, dacă nu chiar sute de volume. Din păcate, în miile și zecile de mii informații aruncate în spațiul public, s-au pierdut mărturiile unor oameni care aveau acces la tabloul istoric al momentului 1989.

Una din aceste mărturii foarte importante aparține lui Dominique Fonvielle, fost lucrător la Direcția Generală a Securității Externe (DGSE) a Franței, serviciul secret care se ocupă cu informațiile din afara țării.

În cadrul unui documentar, realizat acum mai bine de 12 ani, «Șah-mat, strategiile unei revoluții» (vezi VIDEO) fostul ofițer al DGSE a descris cei trei pași necesari pentru a „declanșa o revoluție”: localizarea opoziției la regim, inițierea unei campanii de propagandă neagră împotriva regimului și în final, pregătirea din timp a celui care va lua puterea în locul dictatorului.

Dominique Fonvielle a mai spus că în cazul Timișoarei, anumite evenimente au fost pregătite dinainte pentru a declanșa o anumită reacție.

„Circumstanțele trebuie pregătite și coordonate pentru a se porni o revoluție. Deci, aceste circumstanțe pot fi foarte diferite. Un serviciu de informații va lucra cu acele informații care pot face un scenariu să pară credibil, deși informațiile în sine pot fi fabricate. În cazul României, n-aș spune că prima demonstrație de la Timișoara a fost fabricată (cea din 16 decembrie -n.r.). Dar au fost întâmplări, în care lucrurile s-au dezvoltat într-un mod pregătit dinainte” – Dominique Fonvielle.

Fonvielle afirmă că incitatorii au fost oameni pregătiți în tabere speciale din Occident, români care aveau rolul de a influența oamenii.

„Da, au fost operațiuni ale forțelor speciale, dar nu cred că majoritatea oamenilor din acele tabere au fost pregătite să acționeze astfel. Cred că aspectul cel mai important al antrenamentului lor a constat în modul în care aceștia au fost învățați să influențeze alți oameni și să pregătească planurile pentru atac” – Dominique Fonvielle.

Fostul agent al DGSE a dezvăluit și scenariul care trebuia aplicat în România, dar care a fost până la urmă, împiedicat. Menționăm că după 22 decembrie, generalul Nicolae Militaru, cu acordul lui Ion Iliescu, a cerut Moscovei „asistență militară” pentru lupta cu „teroriștii”. Generalul Ștefan Gușă, pe-atunci șeful Statului Major General, a sunat personal pe omologii săi din țările Tratatului de la Varșovia pentru a-i asigura că Armata Română nu are nevoie de asistență. La ordinele sale, s-a trecut la apărarea graniței de pe Prut. La doar patru ani de la evenimentele din 1989, generalul Ștefan Gușă a murit de cancer.

„Operațiunea a fost dusă la îndeplinire de țările din jurul României, din Ungaria. Am menționat taberele de antrenament din Ungaria și Germania, dar la momentul potrivit oamenii trebuiau plantați la fața locului și nu poți introduce clandestin sute de oameni, doar câteva zeci.

Cel care planifică acțiunea va obliga regimul să reacționeze brutal, astfel încât opoziția să se arate și masele să intre în mișcare. În acest moment, țările din vecinătate vor intra în țară să asiste, pe motive ‘umanitare’ sau politice. Atunci, acești aliați vor restabili ordinea. Vor garanta securitatea și în final, vor permite noului guvern să preia puterea, cu un noul șef al statului care este considerat potrivit pentru misiune” – Dominique Fonvielle.

Fonvielle conchide: „A fost o alianță obiectivă între KGB și CIA. Este extraordinar. Două servicii adversare, care au fost create să se bată unul cu celalalt!”.

Fostul agent CIA, Robert Baer, care ulterior va deveni cunoscut prin dezvăluirile pe care le-a făcut despre implicarea SUA în războaiele din fosta Iugoslavie a confirmat: „Știu că au fost numeroase discuții cu Guvernul sovietic pe tema României. Punctul nostru de vedere asupra situației și interesele nu erau diferite”.

Preluare: activenews.ro / Autor: Andrei Nicolae

Nicolae Ceaușescu în discursul televizat din 20 decembrie 1989:

„Din datele de care se dispune pînă în prezent, se poate declara cu deplină certitudine că aceste acțiuni cu caracter terorist au fost organizate și declanșate în strînsă legătură cu cercuri reacționare, imperialiste, iredentiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine.
Scopul acestor acțiuni antinaționale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine în vederea destabilizării situației politice, economice, de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenței și suveranității patriei noastre socialiste.
Nu întâmplător, posturile de radio de la Budapesta și din alte țări au declanșat, încă în cursul acestor acțiuni antinaționale, teroriste, o campanie deșănțată, de ponegrire, de minciuni împotriva țării noastre.
Scopul – repet, după datele pe care le avem până acum și din poziția luată de cercurile revizioniste, revanșarde, de cercuri imperialiste din diferite țări – este acela de a distruge independența, integritatea, de a opri cursul dezvoltării socialiste a României, de a întoarce România înapoi sub dominație străină, de o lichida dezvoltarea socialistă a patriei noastre”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.