Tineretul României în confruntare cu lipsa perspectivelor de viitor

0

Absolventi liceu - VasluiAnual, universitățile din România rulează sute de mii de absolvenți în diverse domenii mai mult sau mai puțin căutate pe piața muncii. Dacă ar fi să ne luăm după proverbul ,,ai carte ai parte”, tinerii noștri ar trebui să se bucure măcar de o părticică de viitor luminos. Nicio șansă! După absolvirea facultății sunt nevoiți să agațe diploma în cui dacă nu au plocoane să mituiască șefuleții vreunei firme private ca să li se dea și lor acolo o pâine amară de mâncat.
Cu salariul minim pe economie n-ai nicio șansă de supraviețuire într-un oraș mai de ,,Doamne-Ajută”. Pentru că ceea ce iei pe mere, dai pe pere, costul chiriei depășește salariul auster și rămâi cu buza umflată când tragi linie la urmă și vezi că nu te-ai ales cu nimic. Lipsa banilor și a unei locuințe stabile îi determină pe mulți dintre tineri să amâne căsătoria și apariția copiilor, deci viața de familie va fi sacrificată din start. Tragic este faptul că acest aspect determină de la an la an accelerarea declinului natalității.

În timp ce mass-media trâmbițează lipsa de experiență și incompetența profesională, ca probleme principale în găsirea unui loc de muncă, adevăratele motive sunt de cu totul altă natură …nimeni nu s-a născut învățat, iar teoria întotdeauna i-a precedat practicii. Când cel mai relevant factor pentru alegerea unui loc de muncă este salariul motivant, nu poți trece cu vederea atâtea inconveniente.

Acest articol nu este scris după sondaje bazate pe statistici, ci este un articol care reiterează just aspectele dramatice ale realității socio-economice din România. Numărul șomerilor cu diplomă de absolvenți de licee sau facultăți este alarmant, în jur de 80-85.000. Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezintă 18,8% din populația rezidentă a României, conform datelor de la cel mai recent Recensământ (2011). Mai știm, de asemenea, că rata șomajului în rândul tinerilor din România a fost de 24,3% în trimestrul doi al anului 2014, puțin peste media europeană de 22%, ceea ce dovedește încă o dată faptul că acești tineri reprezintă generația coMpromisă, sacrificată și damnată, cu toate că se spune că tinerii reprezintă viitorul unei țări …ai noștri tineri nu reprezintă nimic pentru societatea românească.

O mare parte dintre ei aleg calea străinătății ca singura șansă de reușită pe plan material, un loc unde nici vorbă nu poate fi despre aspirația profesională în ceea ce privește sectorul de activitate preferat, muncile degradante și umilitoare le sunt întotdeauna destinate românilor. Doar cei mai geniali au șansa să fie racolați cu promisiuni avantajoase de către companiile străine. O parte dintre cei care decid să rămână în țară vor ajunge datorită inactivității să depindă de ajutorul părinților sau mai rău să fie pervertiți în activități ilegale, expuși fiind unor comportamente de mare risc, cum ar fi consumul de alcool, droguri și acte de violență, deoarece pentru ei ziua de mâine va fi un calvar, știind că le lipsește motivația de a trăi în normalitate.

Dacă în țările vestice creșterea numărului de șomeri s-a pus pe seama crizei economice, în România situația durează de mai bine de două decenii. Falimentarea industriei și economiei a făcut ca piața locurilor de muncă să-și diminueze drastic ofertele. Când te gândești cât sacrificiu există pentru un tânăr sărac să treacă printr-o facultate care nu-i oferă niciun viitor. Bani cheltuiți cu școlarizarea, timp pierdut, examene …totul ca învățământul să se mențină pe linia de plutire. Oare grofii din fruntea statului se gândesc la consecințele dezastruoase ale acestui fenomen? Nu cred! Totul ține de o strategie abilă a oculților de a compromite ce a mai rămas valoros în țara noastră.

Cum de politicienii își aduc aminte de tineri doar în campaniile electorale sau atunci când se face promovarea anumitor politici publice? Deși interesul tinerilor pentru politică este foarte scăzut dezamăgiții fiind de situația socio-economică, aceștia se informează cu scepticism despre viața politică din țară în primul rând prin intermediul internetului. Dezamagirea lor are un debușeu extrem de puternic în încrederea lor în viitor prin percepția negativă cu privire la direcția în care merg lucrurile în România și asupra gravității problemor economice și sociale. Exceptând categoria „cocalarilor sau manelarilor”, cum sunt denumiți cei care nu mai rezonează cu valorile tradiționale, în număr restrâns mai există și categoria celor capacitați intelectual, talentați și dornici de a pune umărul la schimbarea societăți, de exemplu asociațiile și ONG-urile care militează pentru drepturi și libertăți. Dar ce folos dacă dorința lor de a se răzvrăti împotriva sistemului va rămâne un ecou înăbușit?

Fenomenul globalizării se extinde anihilând orice inițiative conservatoare. Importul de (in)cultură și tendințele deviaționiste acaparează societatea de la zi la zi tot mai mult. În România totul merge atât de bine încât se pune problema faptului că o minoritate sau mai multe, sexuală sau etnică este lipsită de drepturi – ce drepturi? Dreptul anormalității? Dreptul lor de a ne face să acceptăm homosexualitatea ca pe o manifestare umană firească?… ori dreptul de-a ceda întâietatea noastră țiganilor sau ungurilor care cer autonomie invocând cu nerușinare motivul discriminării când de fapt ei se bucură de avantajele politicii naționale și celei europene prin sporirea programelor de integrare social și ajutor material. Nu se poate, domnilor, să ne pervertiți în asemenea hal cu astfel de mizerii. Ce justificare au aceste cerințe impuse cu de-a sila când drepurile noastre în calitate de cetățeni de drept ne-au fost confiscate?

În România, toate minoritățile cer drepturi și culmea că mass-media focalizează toată atenția asupra lor cu scopul de a ignora și de-a ascunde adevăratele probleme ale oamenilor care chiar merită respectați și ajutați. Trăim prigoana politicii mondiale diabolice care urmărește să ne integreze într-un sistem care experimentează pe oameni în mod abject și intolerant sclavagismului modern… Progresul social este un experiment al sistemului care avantajează doar o categorie restrânsă de oameni, pentru cei care câștigă averi în mod facil și oneros vor munci alți oameni exploatați, care sunt constrânși prin metode psihologice coercitive. Lumea se împarte în stăpânitori- capii sistemului criminal, exploatator și nemilos și supușii lor- cotizanții, obedienții, manipulații și cobaii.

Autor: Andreea Arsene

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.