Zăpadă, momente esențiale

0
 1. Fulg de nea zapadaTimp de câteva zile „ne bucurăm de un strat subțire de zăpadă”. Se spune că e frumos, e mai curat și e bine că a venit. Pentru că în popor mai mor microbii. Bătrânii chiar se vor cruci uitându-se către cerul cel albastru închis …Toată lumea se îmbolnăvește. Virus de răceală.
 2. A venit și înghețul. E și mai bine. Zăpada rămâne cu noi. Ne mai bucurăm odată. Mai patinăm amuzați …Doi-trei bătrânei ajung la spital, dar, ce să-i faci?, tot ce-i bun și frumos e cu sacrificii.
 3. Doctorii încep să recomande prudență. Apar primii bețivi în șoc hipotermic, dar cu gâtul care încă le arde. Bețivii să dea tonul?! Nu e de bine! Dar încep să se despartă lucrurile: unele-s reci, altele arzătoare.
 4. Autoritățile sunt „pe teren”, telefoanele mobile au căsuța vocală activată. Au trecut câteva zile, dar încă nu au nicio reacție emoțională. E bine. Se pregătește totuși o hotărâre prin care se va lua o hotărâre prin care este contabilizat materialul antiderapant. Ne pregătim să fim gata. Suntem gata pentru a fi pregătiți. Deci nu degeaba, încă din vară, s-au luat atâtea hotârâri privind licitațiile pentru deszăpezire.
 5. Apar primele drumuri impracticabile, dar practicate, primele știri cu oameni izolați, practic. Continuă să ningă, dar a mai stat. De acum ne dor ochii și am căzut de prea multe pe ghețușuri și derdelușuri ca să mai spunem că e frumos afară …E urât! La televiziuni apar primele titluri: „Autoritățile luate, din nou, pe nepregătite”. Când s-a întâmplat asta?! Noi unde eram?! Deci, și noi am fost nepregătiți, așa că…
 6. Șefii din administrație apar pentru prima dată în presă și spun că situația e sub control. Care a mai scăpat pe ici pe colo, prin părțile esențiale. Controlul. Afară nu mai ninge …Ba ninge iar. Zăpada a început să se lege. Se leagă de niște bani care ba sunt, ba ar trebui să vină, ba au plecat. Mai bine să nu mai cheltuim atât. Pentru că a început să stea. A mai stat față de la început.
 7. Autoritățile responsabile devin responsabile. Sunt responsabilizate chiar de la Guvern. Așa că nu mai stau de vorbă cu nimeni. Au plecat pe teren și de data asta se știe unde-s. Sunt pe un drum care a fost impracticabil. În scurt timp vine știrea: nu mai este! Impracticabil.
 8. Se îngroașă gluma: apar și mai multe drumuri impracticabile, pe măsură ce se oprește ninsoarea. Poate ar fi mai bine să ningă? …O ambulanță a rămas ore întregi pe niște dealuri într-o zonă cu dealuri. Apare un caz sau mai multe cu oameni care au murit în drum spre spital. Nu se mai poate face nimic, dar se mai poate face ceva. Gravide salvate de polițiști, polițiști salvați de pompieri. Dar pe pompieri cine-i salvează? Un pompier este salvator într-un caz cutremurător: a salvat pe cineva din doi metri, trei, poate patru metri de zăpadă. Era ceață și vânt. Și apoi s-a salvat și pe el. Ce bine! Încă mai putem fi salvați! Pompierii ăștia sunt niște oameni!… Sunt niște oameni. O mașină de pompieri a rămas blocată într-o vale. Nici măcar pe un deal…
 9. Responsabilitatea a devenit prea mare. Responsabilitatea trebuie împărțită. Autoritățile mai centrale ridică tonul la autoritățile mai locale: Guvernul la prefecturi, prefecturile la primari. Primarii nu se aud, dar zic și ei ceva. Nu poate fi dat pe post, se rezolvă la montaj… Bip!
 10. Drumurile comunale trebuiau desfundate de primari, cele județene de la județ și cele naționale de la București. Prin urmare, întrebarea cea mai grea care nu se pune: cine desfundă toate drumurile? Primarii, județul și alții… Bine. Cei care au ieșit de pe drumurile comunale nu se mai blochează pe drumurile comunale, ci pe cele județene. Cei care au ieșit de pe drumurile județene pe drumurile naționale se blochează pe drumurile naționale. Cei care au ieșit pe drumurile naționale ar fi bine să rămână acolo. Cei care ies de pe drumurile naționale pentru a intra pe drumurile comunale nu gândesc. Cei de la Situații de Urgență spun că ei știu, știu cine e vinovatul și vor aplica sancțiuni. Nu le aplică acum. Probabil pentru că e deja umed. Nu se prind. Nici la telefon. Primarii nu pot fi prinși. Sunt pe teren.
 11. Totul e pregătit pentru deszăpezire …Afară plouă. Parcă e primăvară, soarele e sus pe cer, nu mai este niciun fir de zăpadă, numai noroi. Cineva a fost de vină. Dar cine? Bine că s-a terminat! O gravidă a căzut pe noroi, dar nu e același lucru. Un operat s-a rupt. Operația. Putea să fie mai atent. O mașină a alunecat în șanț. Neatenția la volan. Bine că-i februarie și încălzirea globală. Am scăpat.
 12. Prin iarna viitoare va ninge din nou și pentru câteva zile „ne vom bucura de un strat subțire de zăpadă”. Va fi frumos și curat. Să vă bucurați atunci, imediat! Dar pentru a continua povestirea, citiți de la capăt.
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.