Opoziție de neam prost

0

Aporcaritei VasileAșa cum se întâmplă în multe alte localități ale țării, cu gândul la alegeri, consilierii locali “de opoziție” din comuna Cozmești, județul Vaslui, nu se dau îndărăt de la nimic pentru a-l carota pe primar. Au promis bani unui alt consilier pentru a nu se prezenta la ședința în care se vota bugetul pe 2016. În mintea fostului primar Vasile Aporcăriței (care a făcut de râs întreg județul cu celebrul caz al școlii de la Fîstîci, dar vrea să candideze din nou din partea PNL) neîntrunirea cvorumului pentru desfășurarea ședinței și blocarea adoptării bugetului i-ar crea probleme imense primarului pesedist în funcție și l-ar îndepărta de electorat. Totul pentru alegeri! Altceva nu îi interesează pe “opozanții” Aporcăriței și Valentin Mormin, “marii bărbați politici” din Cozmești, care vor să blocheze întreaga comună pentru se cocoța la putere pe ruinele sale. Deviza lor: „Cu cât le va fi mai rău cozmeștenilor până la alegeri, cu atât ne va fi nouă mai bine la urne!”

La sfârșitul lui 2015, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul PNL din orașul Negrești Vasile Aporcăriței ținea să-și anunțe intenția de a candida pentru funcția de primar în comuna Cozmești, poziție pe care a părăsit-o în 2012 în urma alegerilor.

Astfel „montat”, liberalul din Cozmești s-a apucat să facă ceea ce se pare că știe cel mai bine: manevre la limita legii. Consilierii „de opoziție” Vasile Aporcăriței și Valentin Mormin stau la începutul lui 2016 la originea unui scandal care promite să facă din nou celebră comuna condusă în trecut de Aporcăriței: au încercat mituirea unui consilier local pentru ca acesta să nu participe la ședința în care se vota bugetul comunei pe acest an. Prin această strategie, opozanții sperau că nu se va întruni cvorumul, ședința Consiliului Local (CL) nu va putea avea loc, nu se va aproba bugetul și astfel vor reuși să blocheze activitatea Primăriei condusă de pesedistul Hristache Sima. Bineînțeles, la sfârșit ar fi fost primii care în fața oamenilor ar fi aruncat vina asupra primarului și a „puterii”.

„Am rămas uluit când un consilier mi-a povestit că i s-a propus o sumă de bani pentru ca să nu participe la ședință și știm cine este acea persoană care a făcut propunerea” – Hristache Sima, primarul comunei Cozmești.

Deviza opoziției din Cozmești este deci: „Cu cât le va fi mai rău cozmeștenilor până la alegeri, cu atât ne va fi nouă mai bine la urne!”

Odată cu apropierea alegerilor locale, tupeul și nesimțirea unor aleși locali ating cote maxime și la Cozmești, precum se întâmplă și în alte localități ale țării. Pentru ședința de vineri, 29 ianuarie 2016, patru consilieri au lipsit fără a se simți datori să motiveze, așa cum se procedează. În fruntea celor patru luptători politici „de mare angajament” se află Vasile Aporcăriței și Valentin Mormin, hotărâți să facă opoziție cu orice preț. Nu este prima dată când opoziția lui Gică Contra lipsește de la ședințele în care i-au trimis oamenii pentru a-i reprezenta, absentează mereu la cele mai importante. Dar vineri chiar au crezut că îi vor da lovitura de grație primarului, fiind vorba despre cea mai importantă ședință a CL, în care s-a hotărât cum se vor cheltui banii comunității în folosul oamenilor.

Aporcăriței, un primar de toată rușinea

Dar cine este „opoziția” din Cozmești și prin ce se recomandă? Unul dintre foarte puținele proiecte ale lui Vasile Aporcăriței pe vrea în care era primar a fost reabilitarea unei școli din satul Fîstîci. Tot ce a reușit însă primarul, pe lângă a face de râs comuna și județul la nivel național, a fost doar o ceartă zdravănă și interminabilă cu firma constructoare și procese peste procese cu societatea, ca sș nu mai vorbim de banii irosiți de-a valma. Situația școlii, a cărei renovare a început în 2006 și a fost finalizată abia anul trecut, a ajuns pe ecranele televizoarelor și prin toate ziarele naționale drept un exemplu de cum nu trebuie să gospodărești ca primar investițiile unei comunități.

Chiar dacă nu poate să-și treacă în cont nicio investiție importantă, fostul viceprimar și apoi primar al comunei Cozmești (între 2008 și 2012) și actual consilier local a fost în centrul mai multor scandaluri cu afaceri cu lemne, ca și acum interesul personal fiind pus cu mult înaintea celui al comunității. Pentru că doar atât înțelege Aporcăriței din ocuparea unei funcții publice.

În 2004, la nici șase luni de când fusese ales viceprimar, profitând că deținea autorizație de tăiere și comercializare a arborilor din pădurea obștii, vindea lemne de foc în valoare de peste 90 de milioane de lei vechi Primăriei Cozmești, prin intermediul firmei soției sale, Aposanda SRL. La respectiva societate el figura în acte ca simplu angajat, cu un salariu de 280 de lei, însă în realitate el conducea totul. A repetat figura și în 2005 și 2006.

În 2008, după ce a fost ales primar, a trecut la un alt nivel și a luat la țintă Primăria Delești. În mai 2009 (potrivit facturii semnate de el) vindea Primăriei Delești lemne în valoare de 100 de milioane de lei vechi. Pe atunci recunoștea cu seninătate în fața ziariștilor de la Obiectiv de Vaslui: „Nu sunt angajat la Aposanda, dar cred că am dreptul, chiar dacă sunt primar, să-mi ajut soția. Am semnat într-adevăr facturile în locul ei, dar nu văd care ar fi ilegalitatea. Îi dau și eu o mână de ajutor”.

Foarte probabil că nici acum Vasile Aporcăriței, care se vrea primar în Cozmești, nu ar putea recunoaște vreo ilegalitate când un consileir din grupul său încercă să mituiască un alt consilier local. Doar vrea și el să fie primar…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.