Preaprefectul Daniel, liberalul ”apolitic”

0

Daniel OlteanuDupă ce s-a vorbit mult despre el ca viitor prefect, fostul liberal Daniel Olteanu a devenit prefect cu adevărat, cu acte, plin al județului Vaslui, luându-i locul fostului pesedist Andrei Puică, în cadrul unei scurte ceremonii. „În infinita sa înțelepciune”, Guvernul “tennocrat” a demis la Vaslui un prefect apropiat de PSD și cu un cabinet de pesediști, suspectându-l deschis că ar putea influența politic campania electorală de la mijlocul lui 2016. L-a înlocuit cu un prefect liberal, fost secretar al PNL Vaslui, care va avea un cabinet de liberali. Și, ca printr-o preafericită minune, suspiciunile au dispărut… 

Guvernul “technocrat” al premierului Dacian Ciloș s-a „mișcat” foarte repede și la Vaslui, ca și în țară, la mijlocul lui februarie 2016, după numai câteva luni de mandate, în numai două zile schimbând la vârf administrația locală într-un sfert dintre județele țării. Cum pregătirile pentru organizarea alegerilor locale bat la ușă, guvernarea “tehnocrată” venită în plic de la Bruxelles pe valul mâniei populare produsă de accidentul de la Clubul Colectiv, s-a dat „pe bune” schimbând în țară prefecții apropiați de PSD cu prefecți apropiați de PNL. Probabil asta pentru ca în alegeri să nu câștige prea mult cine nu prea trebuie. Bineînțeles, în ochii opiniei publice, totul s-a întâmplat numai de dragul păstrării legalului și mult prea prețiosului caracter “apolitic” al acestei instituții…

Joi, 18 februarie 2016, Guvernul a decis înlocuirea din funcție a mai multor prefecți și subprefecți, decizie bazată, chipurile, pe „rezultatele analizei privind activitatea reprezentanților Executivului în teritoriu”. Așa cum a declarat purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria însă, foștii prefecți, printre care și vasluianul Andrei Puică, au fost înlocuiți și din cauza unei suspiciuni, din „dorința de a nu se implica în campania electorală”. Astfel, în modul cel mai “firesc”, fostul pesedist al județului Vaslui Andrei Puică, un apropiat al lui Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, care ar fi putut favoriza PSD-ul în campanie, a fost înlocuit cu fostul liberal Daniel Olteanu, în trecut secretar al PNL Vaslui, un apropiat al deputatului PNL Florin Ciurariu. Și astfel, ca printr-o minune, suspiciunile de implicare în campania electorală a Instituției Prefectului au dispărut…

„Pastorala” preaprefectului Daniel

Odată cu prefectul “apolitic” Puică a plecat și cabinetul său: pesediștii Eduard Popica și Alexandru Barbu. Cu nouă prefect și mai “apolitic” Olteanu, fost secretar al PNL Vaslui, în cabinet vor fi numiți liberalii Alin Juverdeanu și Tudor Polak. La sfârșit însă ce trebuie să știm este că totul a fost și este strict “apolitic”, așa cum i-a fost dat numele acestei “preasfinte” instituții administrative.

Pentru această lipsă de implicare politică avem cuvântul „numitului” Daniel Olteanu. În cadrul ceremoniei în care a fost detașat temporar în fruntea Prefecturii din funcția de director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, Olteanu a vorbit despre legalitate, transparență, respect pentru cetățean și alte lucruri care dau bine.

„Este evident că această funcție mă onorează și mă obligă să confirm încrederea pe care domnul prim-ministru mi-a acordat-o și căruia îi mulțumesc. În activitatea pe care o voi desfășura la Prefectură, voi avea de realizat obiectivele propuse de Guvern, bazăndu-mă pe respectarea unor principii, precum deplina legalitate, orientarea spre cetățean, cu profesionalism, transparenț și onestitate” – Daniel Olteanu.

Bichineț pune punctul pe… a, de la “apolitic”

La ceremonia de investire nu a fost prezent fostul prefect pesedist Andrei Puică. Au participat însă liberalii Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), și deputatul Florin Ciurariu, alături de subprefectul Mircea Gologan.

În cuvântul său, Bichineț s-a numit „reprezentantul unic al CJ” și a vorbit despre o “întămplare”: de data asta, prefectul chiar ar putea fi apolitic.

„Nimeni nu este etern în această funcție, cum nimeni nu este etern în nicio funcție, iar cei care se cred nemuritori, sfârșesc prin a afla că sunt muritori. Județul Vaslui este unul dintre cele mai grele județe din țară. Domnul Daniel Olteanu este extras dintr-o sumă de tineri cu carte, valoroși, de nimeni altul decât de premierul Cioloș, pentru că recrutarea prefecților, de data aceasta, n-a mai făcut-o vreun partid politic. Ca să lămurim lucrurile. Domnul Olteanu are un statut privilegiat: nu este dator niciunui partid” – Corneliu Bichineț.

Cât de „tehnocrat” este Olteanu

Din cei 10 noi prefecți numiți în țară la mijlocul lui februarie 2016 de către Guvernul “technocrat” nu mai puțin de opt sunt foști membri ai PNL. Unora nu li s-a uscat încă cerneala pe demisiile din partid. Daniel Olteanu nu face excepție de la aceste epurări politice ale prefecților “apolitici”.

Când, în 2013, a fost numit director executiv al AJOFM Vaslui, el se recomanda ca liberal, după ce anterior fusese consilierul personal al primarului comunei Coroiești și secretar al comunei Rebricea.

Însă noul prefect “apolitic” a deținut și funcții executive în acest partid, ocupând, la un moment dat, funcția de secretar al Filialei teritoriale Vaslui a PNL. Mai mult, el s-a implicat direct în campanii electorale în trecut, fiind unul dintre coordonatorii campaniilor electorale ale PNL Vaslui. Ascensiunea prefectului ”apolitic” în PNL a atins chiar și… servieta (uneori doldora de bani) a fostului ministru de Interne și senator de Vaslui Cristian David, Olteanu fiind șeful de cabinet al ministrului judecat pentru acte de corupție.

Nu cu mult timp înainte de a fi numit prefect, numele bârlădeanului Olteanu era vehiculat intens în PNL Vaslui drept candidat al acestui partid pentru funcția de primar al municipiului Bârlad.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.