Să mai existe naționalism veritabil?…
La începutul lui 2016, la jumătate de an de la înființare (de fapt, desprinderea din PRM), Frontul Demnității și Identității Naționale (FDIN) se pregătește de alegeri. „Frontiștii” își aleg conducerile locale și promit să-și respecte numele: vor face o politică „fără zgomot” și se vor lupta pentru „românism”.
„Fibra de românism adevărat” este cea care îl determină pe Corneliu Ciontu să își dorească să activeze în politica românească. Prezent în municipiul Vaslui pentru Conferința județeană de alegeri a Frontului Demnității și Identității Naționale (FDIN) liderul acestui partid a mai avut de făcut și alte mărturisiri.
„Eu am o anumită vârstă și, dacă am intrat, împreună cu colegii mei, în acest proiect politic, am intrat tocmai de spaima că ne risipim complet. Nu am nevoie de funcții, am avut și funcții, am fost trei mandate parlamentar. Nu asta mă preocupă. Cum sunt ieșit la pensie, pot să mă ocup de alte lucruri, de nepoți. Dar mă doare sufletul să văd că ne conduc alții. Chiar noi nu mai avem români capabili în țara aceasta să conducă și să administreze această țară. Nu pot să concept așa ceva” – Corneliu Ciontu.
Liderii acestui nou partid s-au declarat conștienți că deocamdată posibilitățile de ascensiune pe scena politică românească sunt limitate, din cauza blocajului mediatic de la nivel național și a cadrului legislativ, prin care sunt susținute partidele mari și este mimat multipartidismul.
„Orice prezență într-o emisiune pe posturile naționale se face pe bani mulți”, a spus Ciontu.
„E un adevăr trist în România: atâta timp cât politica se va face pe bani și pentru bani, România și românii vor suferi”.
Cei care vor să restaureze demnitatea și identitatea națională a românilor își pun însă speranțele în patriotism și românism, despre care cred că nu au încetat să îi anime pe români. De aici și deviza FDIN: „To ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri!”.
„Nu suntem un partid care să mergem pe zgomot. Vrem să impunem o politică a bunului simț, care a cam dispărut de mult din politica românească. Nu suntem ultranaționaliști, cum ar vrea unii să ne numească. Noi respectăm toate națiunile și toate valorile lor, dar avem pretenția ca și noi să fim respectați, să nu fim tratați în UE ca ultimii” – Corneliu Ciontu
În plan economic, FDIN militează pentru dezvoltarea clasei de mijloc.
„Guvernul trebuie să ajute micii întreprinzători, pentru că în ultimii ani am asistat la lovituri date clasei de mijloc în favoarea marilor societăți externe, a multinaționalelor”.
„Din păcate, până acum s-au perindat la putere aceleași partide și aceeași oameni. Unii chiar au ajuns miniștri de la partide diferite. De ce să nu dăm mandat și credit unor formațiuni și oameni noi?” – Corneliu Ciontu.
Ciontu crede că „teoria dispariţiei naţiunilor”, care „se poartă şi în ţara noastră, nu este acceptată de marile puteri, fiind destinată doar ţărilor mici, care trebuie să devină piaţă de desfacere, iar românii forţă de muncă pentru aceste state”.
Pentru liderul Frontului toate guvernările, „cozile de topor care s-au perindat până acum”, sunt vinovate de situaţia actuală a ţării. „Au dat dovadă de servilism, au acceptat prea multe lucruri în dauna interesului naţional”.
„Existã pericolul de a pieri ca neam si tarã, de a ne pierde istoria si de a ne indepãrta de traditiile noastre. Multora le este rusine astãzi sã mai vorbeascã despre patrie, patriotism si interes national” – Corneliu Ciontu.
Din Statut:
„Art.7
(1) Activitatea Frontului Demnităţii şi Identităţii Naţionale este orientată exclusiv către obiective politice.
(2) Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale este o forţa politică, naţională, care se plasează în centrul eşichierului politic şi promovează doctrina populara, românească.
(3) Principalele directii de acţiune politică ale Frontului Demnităţii şi Identităţii Naţionale sunt: a) directia naţională; b) direcţia socială; c) directia creştină.
(4) Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale, prin promovarea şi aplicarea doctrinei populare româneşti, are drept scop fundamental dezvoltarea, modernizarea şi prosperitatea societaţii românesti, într-o Europă Unită.
Art.8
În toate dimensiunile activităţii sale politice, Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale promovează următorul set de de valori:
- economia socială de piaţă;
- dreptul poporului român la prosperitate;
- libertatea religioasa şi de conştiinţa;
- unitatea europeană;
- dreptul la diferenţă, în tradiţii şi valori naţionale;
- caritate, echitate şi justiţie socială;
- dreptul celor săraci la o viață mai bună;
- libertatea religioasă şi de conştiinţă;
- dialogul între culturi;
- reunificarea graduală a creştinătaţii;
- garantarea proprietătii publice şi private”.
„Valori morale şi spirituale:
Alegerile noastre sunt condiționate nu doar de interesul imediat, ci şi de valori morale şi spirituale. Noi, membrii FDIN români, credem că aceste valori trebuie să predomine pe scena publică. Dacă în viaţa privată putem opta, invocând libertatea negativă, pentru imoralitate sau iresponsabilitate, în momentul când ne asumăm o identitate politică, devenim responsabili pentru o pluralitate de destine. FDIN consideră că acţiunile politice nu pot intra în contradicție cu valorile tradiţionale ale poporului român, decantate în sute de ani de experienţă. Crezând cu tărie în preeminența spiritului asupra materiei, îmbrăţişăm, în egală măsură, virtuţile clasice şi creştine ale spiritului european:
spiritul de dreptate;
simplitatea;
compasiunea;
blândeţea;
Considerăm că ruptura între politică şi morală, atribuită Renaşterii occidentale, este o iluzie: democraţia nu ar fi putut înflori în lipsa virtuţii. Credem că democraţia şi statul-providential sunt efecte – directe sau indirecte – ale infiltrării valorilor creştine în ţesuturile profunde ale civilizaţiei noastre europene. Din acest motiv, optăm în mod deschis pentru un discurs politic jalonat de valori tradiționale, respingând însă demagogia sau excesele oratorice. Despre virtute se vorbeşte cu discreţie şi simplitate”.