A nu se arunca după utilizare!
Vasile Mihalachi, fost preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, îi trimite la muncă pe cei de la ajutoare sociale într-un județ precum Vasluiul. Mihalachi vorbește și chiar condamnă pe un subiect delicat în România colonială de astăzi: vânzarea pământului către străini. Explicaţia ”aroganțelor”? Mihalachi are pensie specială şi nu mai vrea odată.
Consilierul judeţean vasluian Gheorghe Croitoru pune în discuţie decizia şefului său de partid, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, de a aloca bani pentru Eparhia Huşi, în plină şedinţă a CJ, și, în general, ”principiul” după care biserica ia bani de două ori de la el și alții, ca enoriaș și contribuabil. „Prea mult!”, spune “ereticul”. Explicaţia îndrăznelii? Croitoru nu vrea să mai candideze. Nu mai are nevoie nici de liderul său de la PSD, nici de preoți, nici de enoriaşi.
Concluzia? Când se ascultă un politician: la sfârşitul carierei, adică atunci când a deprins destul de multe ca să ştie ce vorbeşte şi nu mai are inhibiţii în a spune adevărul.
În plină şedinţă, consilierul judeţean Gheorghe Croitoru a ridicat „cuvânt de ocară” împotriva Eparhiei Huşi, care a cerut de la CJ Vaslui suma de un miliard de lei vechi pentru acoperiș. Este pentru prima dată în „istorie” când consilierul PSD se îndoieşte deschis de „înţelepciunea” liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ, care a propus pe ordinea de zi respectivul proiect de hotărâre, prin care Biserica primea banii. Cum s-a putut întâmpla acest lucru? Ei, bine, o explicaţie ar putea sta în faptul că Gheorghe Croitoru, liderul sindicatului CNSRL Frăţia Vaslui, „afiliat” la PSD, este deja un pensionar liniştit şi nu doreşte să mai candideze. În aceste condiţii, şi-a permis. Nu îl mai interesează susţinerea lui Buzatu şi nici cea a „neamului” preoţesc de la oraşe şi sate…
Adevăruri ”tulburătoare”
Vasile Mihalachi, vicepreședintele CJ Vaslui, spune ceea ce politicieni cu o urmă de patriotism sau discernământ nu îndrăznesc să rostească decât în șoaptă: vânzarea liberă a terenurilor către străini este o catastrofă pentru economie și pentru țară!
Mihalachi trege semnale de alarmă și avertizează că este cât se poate de posibil ca fermierii români să nu fie sprijiți de către UE tocmai pentru ca occidentalii să ne acapareze nu numai piața, ca până acum, dar și pământul.
„Nu cumva asta se vrea: să fim o piață de desfacere, o forță de muncă ieftină și să avem terenuri ieftine pentru europeni?”, se întreabă Mihalachi. Va trebui să-și răspundă singur, pentru că niciun șef de partid care știe ce e bine pentru el nu îl va ajuta.
Vicepreședintel CJ Vaslui este înclinat acum să creadă că ceea ce li se întâmplă fermierilor face parte mai degrabă dintr-un plan bine pus la punct pentru a-i ruina, ai determina pe țărani să-și vândă ieftin terenurile și apoi să se pună la dispoziția fermierilor bogați ai UE ca forță de muncă ieftină.„Nu se acordă atenția cuvenită. Cred că nu e neștiință, ci mai degrabă rea voință. Nu se poate să nu-ți dai seama că nu se poate face agricultură fără bani”, spune Mihalachi.
Pe sfârșit de mandat, dinspre același vicepreședinte vin alte adevăruri “cutremurătoare”. Politicianul Mihalachi le spune „de la obraz” vasluienilor că trebuie să se apuce de muncă şi să nu mai stea cu mâna întinsă către Guvern şi alte autorităţi ale statului. „Să se trezească odată oamenii!”, este una dintre aceste declaraţii, Mihalachi punctând că în judeţul Vaslui există mii de hectare nemuncite, în vreme ce mulţi primari şi oameni de rând se plâng de lipsa de susţinere a „celor de sus”.
Faptul că este deja pensionat, beneficiar de pensie specială, şi nu doreşte să mai candideze, încheindu-şi conturile cu politica, ar putea foarte bine fi explicaţia pentru aceste ”noutăţi” pe care le vehiculează fostul deputat, preşedinte şi vicepreşedinte al CJ Vaslui în anul electoral 2016. Pe Mihalachi nu îl mai interesează că s-ar putea pune rău cu cineva. Atât timp cât nu este Dumnezeu, precum în cazul lui Croitoru…
Cearta pe Dumnezeu
Nu din cauza bătrâneţii, dar totuşi înainte de campanie electorală, Dumitru Buzatu, preşedintele CJ, le-a propus consilierilor un proiect de hotărâre “sacru”: alocarea a 100 de mii de lei vechi pentru repararea acoperişului la Eparhia Huşi. Nu s-a opus nimeni. Doar consilierul PSD Gheorghe Croitoru a avut ceva de spus, contestând nu numai repsectiva alocare financiară, dar și ”principiul etern” după care Biserica Ortodoxă ia bani de la mulți, de la toți enoriașii, dar și de la oricine, orice contribuabil.
„Le-am mai alocat o dată 100.000 de lei celor de la Episcopie, acum le mai dăm încă 100.000 de lei, în timp ce avem probleme foarte grele. Plouă în Casa de cultură şi în alte locuri, pentru că sunt probleme cu acoperişurile, dar noi ajutăm Episcopia să repare acoperişul. Poate ar fi timpul să se mai oprească din a cere bani de la noi, de la CJ. Avem şi noi atâtea probleme. Vorbesc în calitatea mea de enoriaş, pentru că plătesc la biserică toate taxele, mai plătesc şi pictura, iar părintele vine la noi şi cere, mai tot timpul, alţi şi alţi bani. Parcă băgăm prea mult mâna în buzunare, părinte”, a spus Croitoru în şedinţă.
Nu cu mult timp în urmă, acelaşi consilier anunţase în discuţii amicale, nu că este ateu convins, ci că este decis să nu mai candideze. Deci, nu mai are nevoie de susținerea parrtidului, a lui Buzatu, a enoriaşilor şi nici măcar sau cu atât mai mult a lui Dumnezeu pentru obţinerea unui nou mandat. Aşadar, de abia acum Gheorghe Croitoru este un om liber și cugetător, un liber-cugetător…
Cearta pe ajutoare
„Un primar are peste 16 proiecte odată, dar altul stă cu mâna întinsă”, spunea Vasile Mihalachi, în urmă cu ceva timp. Nu este cu siguranţă un politician de la judeţ care are nevoie de susţinerea primarilor pentru un viitor mandat. „Mulţi preferă să stea cu mâna întinsă la ajutoare sociale”, mai spune policianul pesedist din judeţul asistaţilor social, cum este cunoscut Vasluiului. Dacă nu ar fi declarat singur, am fi ghicit negreşit: Vasile Mihalachi nu mai candidează în 2016.
„Îmi convine să stau cu mâna întinsă la ajutor social decât să mă duc să muncesc. Tu nu gândeşti, eu nu gândesc, celălalt nu gândeşte. Nu trebuie să vină primul-ministru să ne spună ce avem de făcut. Dacă am un hectar de teren în jurul casei, de ce nu îl gospodăresc ca lumea?!”. Sunt declaraţii pe care un politician „în exerciţiul funcţiunii” şi întreg la minte nu le-ar face niciodată în faţa electoratulu său. Din 2016 însă Vasile Mihalachi nu va mai fi politician, ci pensionar cu pensie specială, care nu mai vede electorat în judeţul său, ci oameni, oameni pe care îşi permite să-i şi muştruluiască, atunci când consideră că are dreptate să o facă.
Când asculţi un politician?
Când se ascultă cu atenţie un politician? La începutul carierei sale? În niciun caz! Nu atunci când cerşeşte atenţie şi voturi pentru viitor! Nici în mijlocul carierei sale politice, când vrea să câştige cât mai multă notorietate şi voturi. Un politician se ascultă înainte de a se pensiona. Adică atunci când a deprins destul de multe încât să ştie despre ce vorbeşte şi nu mai are nicio oprelişte în a spune adevărul. Pentru că un politician poate fi sincer şi onest …Atunci când iese din politică sau cu puţin înainte de asta.
Înainte de începutul campaniilor electorale care se vor ţine lanţ în 2016, nu candidaţii importanţi sunt demni de atenţia publicului, nici revoltaţii, care îşi caută un loc în atenţia opiniei publice. Cei demni de atenţie sunt cei care ştiu ce vorbesc şi îşi pot permite să spună adevărul. Politicieni precum Gheorghe Croitoru sau Vasile Mihalachi, care, din ”întâmplare”, pot fi ”adevărați” în public, poate pentru prima dată în viața lor…