Cu pământul nemuncit și cu mâna întinsă.

0

Pamant_nelucratÎn județul Vaslui există peste 50 de mii de hectare de teren care nu sunt exploatate. Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, se declară contrariat de faptul că unii vasluieni critică și cer, dar nu înțeleg să-și folosească bunurile cele mai de preț: „capul, mâna de lucru și pământul”.

„Să se trezească odată oamenii!”, este apelul lui Mihalachi, care vorbește despre faptul că în județul Vaslui continuă să existe suprafețe enorme de teren care nu sunt exploatate în niciun fel.

Faptul că este deja pensionat, beneficiar de pensie specială, și nu dorește să mai candideze, încheindu-și conturile cu politica, ar putea foarte bine fi explicația pentru aceste ”noutăți” pe care le vehiculează fostul deputat, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui le vehiculează în anul electoral 2016 (Citește și: Probabil că asta se vrea: ruinarea fermierilor”„Ne vindem sufletul!”Adevăruri supărătoare).

Dincolo de asta, merită a fi judecate în ele însele aceste afirmații și felul în care se vede județul Vaslui de la vârful dezinteresat și neinhibat electoral și politic al administrației publice locale.

„În județul Vaslui sunt peste 50 de mii de hectare de pășune care nu produc nimic. Animale nu, livadă nu, pădure nu, vie nu. Și ne plângem că suntem cei mai săraci din Țara Românească, noi, cei de la Vaslui. Să punem în valoare tot cea avem: cap, mână de lucru și pământ. Asta avem în județul Vaslui. De ce parcă ținem cu dinții de anumite suprafețe să nu le cultivăm?! Pământul acesta ne ține pe toți, ne-a ținut, ne ține și ne va ține” –  Vasile Mihalachi.

Între timp, prin această stare de letargie a vasluienilor, nu se pierde numai ceea ce acele terenuri ar putea și ar trebui să producă, dar se pierd și locuri de muncă, iar vasluienii se adâncesc în sărăcie și resemnare.

„Stau terasele alea făcute de pe timpul lui Ceaușescu, care erau ale CAP-urilor. Ne-am distrus, am scos și via, și livezile. Nu erau locuri de muncă acolo? O pădure când o plantezi ai 10 oameni care au de muncă acolo. Așa stăm și ne uităm pe dealuri și spunem cât de săraci și calici suntem și cum nu este ajutat județul Vaslui. Ce să ne aducă orice Guvern ar veni?! Doar să ne pună la treabă unul, dacă nu înțelegem noi să muncim” –  Vasile Mihalachi.

Nu numai pământurile degradate asupra cărora nu se face nimic îl îngrijoreză pe Mihalachi, ci și starea pădurilor din județul Vaslui și aceeași letargie și indiferență care există în legătură cu fenomenul despădurilor.

„E luna plantărilor. De ce nu punem pomi?! Dacă nu punem în valoare hectarele astea acum, unde o să ajungem peste 10 ani? Nu gândim să mai facem și altceva, numai Guvernul să ne dea și să ne facă? Ce să ne facă? Să ne dea lopeți, hârlețe și puieți?! Avem pământ, cap și mână de lucru. De ce nu le folosim?!” – Vasile Mihalachi.

„Oamenii ar trebui să aibă ei inițiativa, să se ducă la primar și să-l roage să-l ajute să pună o mie de puieți pe hectarul lui de pământ. E 20 de bani, e puțin, puietul de salcâm. Vând toate ocoalele silvice, plus că mai produc și alții, particulari. Dar nu punem. E mai bine să ne uităm la un deal cum vine la vale…”, este conluzia supărătoare a vicepreședintelui CJ Vaslui

Mihalachi spune că vina pentru aceste stare de lucruri este împărțită între administrațiile locale, toate comunele având astfel de terenuri nefolosite, și oamenii din satele vasluiene, care nu au niciun fel de inițiativă.

„Poate administrația nu știe sau nu are putere, dar omul ce gândește că va face cu pământul ăla? Noi știm numai să criticăm, că ăla nu ne face și ăla nu ne drege, că primarul nu ne ajută” – Vasile Mihalachi.

Fără chef de muncă

Nu poate fi o coincidență faptul că managerul celei mai mari firme de recrutare a forţei de muncă în regim temporar face același tip de reclamă negativă neintenționată judeţului Vaslui: „Am fost în sate din Vaslui cu 400 de asistaţi sociali, niciunul nu a vrut să se angajeze”.

Românii nu sunt dornici să se angajeze, însă nicăieri nu se întâlneşte o situaţie asemănătoare cu “dorul” de muncă din judeţul Vaslui. Este concluzia lui Florin Godean, managerul pe România al Adecco, cea mai mare firmă de recrutare de forţă de muncă în regim temporar, în cadrul evenimentului «HR Trends 2016», organizat de Ziarul Financiar la începutul lui aprilie 2016.
Godean spune că România este o ţară puţin interesantă pentru forţa de muncă, iar oamenii nu sunt dornici să se angajeze: „Cererea de resurse umane este mult mai mare decât oferta pe care o găsim. Am fost în sate din Vaslui cu 400 de oameni asistaţi sociali, niciunul nu a vrut să se angajeze, chiar dacă beneficiile erau destul de ridicate. Oamenii nu vor să muncească”.
Adecco a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro în România, unde are deschise două birouri, la Constanţa şi Târgu Mureş.
„În perioada 2011-2013, România a pierdut aproximativ două milioane de oameni din populaţia activă, care au plecat să lucreze în ţări mai dezvoltate. La nivel naţional, vorbim despre o mobilitate locală, adică aducem din Moldova în vest, de exemplu” – Florin Godean.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.