Cu sloganul „Cu toţii la muncă!” Un partid creat pe calculator dă mari bătăi de cap întregii clase politice, dar şi alegătorilor. Partidul Corect, de fapt prima aplicaţie web politică, spune în programul politic că cei de la 416 ar trebui să muncească pentru bani, parlamentarii să nu mai aibă imunitate, legea anti-fumat să se aplice aşa cum e, traseiştii politici să nu mai poată candida, ca şi cei care nu şi-au împlinit promisiunile electorale, medicii şi funcţionari să nu mai ia şpăgi şi pacienţii şi cetăţenii, în general, să nu mai dea. Astfel, noul partid a reuşit chiar din prima zi de la înfiinţare să enerveze pe toată lumea şi a fost scos în afara legii.
Un vasluian care nu a lucrat la NASA, nici pe Silicon Valley, şi nici măcar în Parlamentul European, nu a lucrat nicăieri, a inventat o platformă ingeniosă, o aplicaţie web care, plecând de la aspiraţiile cele mai înalte şi sincere, multimilenare ale poporului român spre corectitudine şi dreaptă măsură în toate, oferă soluţii politice pentru toate problemele sociale.
„Ce am făcut eu înainte de alegerile astea de anul acesta în care cu toţii spunem că vrem schimbarea lucrurilor în bine, ca să se termine cu corupţia şi să intrăm în normalitate, a fost să introduc în program nişte cărţi despre care toată lumea spune că sunt corecte. Am introdus aşa: «Biblia», cu cele 10 porunci, «Coranul», «Drepturile Omului», «Legile morale şi politice ale lui Pitagora», «Logica» lui Aristotel, dar şi «Legile lui Murphy», la mişto, şi Constituţia, pe bune. Am mai băgat şi altele bune, corecte toate. Programul este destul de simplu: se introduce problema, iar calculatorul, pe baza a ceea ce găseşte în cărţile astea corecte, oferă, evident, soluţia corectă”, a spus vasluianul Georgicu Panait.
„Aşa ne-am făcut programul politic al partidului pe care l-am numit «Corect», cum altfel?”, a mai spus noul şi fostul preşedinte al Partidului Corect, al cărui destin politic s-a frânt brusc încă din început, după cum povesteşte: „Deci am luat nişte decizii interne, ca orice lider, pentru atragerea de membri pe bază de promisiuni de funcţii, şi pentru atragere de voturi pe bază de cadouri. Şi aplicaţia m-a dat afară pe loc, de drept. De abia ce eram noul preşedinte, că am şi devenit fost”, a povestit Georgicu Panait.
Noul şi fostul lider a ţinut să facă prima demonstraţie a modului în care funcţionează aplicaţia IT: „Iată, de exemplu, problema imunităţii parlamentarilor. Întrebăm calculatorul, programul de ce trebuie să aibă parlamentarii imunitate în faţa legii, dacă Constituţia spune că trebuie să nu răspundă juridic doar ‘pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului’. Aplicaţia ne spune clar că parlamentarii nu trebuie să aibă nicio imunitate, că trebuie să răspundă în faţa legii ca orice cetăţean, pentru că sunt doar nişte oameni care au ajuns reprezentanţi. Pentru opiniile lor politice exprimate greşit pot fi traşi la răspundere la locul de muncă, ca orice cetăţean”.
Faţă de această prevedere din programul Partidului Corect, Milică Blazatu, mare lider politic local, a avut de declarat: „Acest cetăţean cu programul lui trebuie să-şi bage minţile în cap şi programul v-aş spune eu unde, dar nu pot. Politicienii au răspunderi mari şi nu pot răspunde în faţa legii ca orice om, pentru că nu sunt”.
Un program politic prea radical
Prin programul său dat de calculator, Partidul Corect a reuşit să-i enerveze chiar şi pe înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe, care au promis că vor blestema drăcovenia în prima zi de slujbă.
„Eu nu am făcut decât să-l întreb dacă statul ar trebui să construiască biserici şi el mi-a spus că nu, că dacă statul e separat de biserică prin Constituţie, fiecare trebuie să fie cu treaba lui. Şi bisericile să se construiască din banii enoriaşilor, şi nu ai tuturor contribuabililor, pentru că nu e corect şi că acestea sunt manevre electorale şi politicianiste. Aşa mi-a spus!”, a spus fostul lider de partid.
Ceea ce a revoltat cel mai mult electoratul, în special de la sate, a fost următoarea prevedere simplă şi corectă: „Asistaţii de la Legea 416 trebuie să muncească pentru toţi banii pe care îi primesc, la fel ca toţi cei care primesc bani de la stat”.
„Ce aplicaţie politică, dom’le? Că îi aplic eu o politică de îl bag în… Doamne, iartă-mă! Eu mai muncesc unde spune dom’ primar, pe la casa lui, pe la cealaltă, pe la amantă, pe unde se poate şi dacă nu este de muncă, nu muncesc. Şi eu lui îi dau votul lui şi nu lu’ Concret ăsta, că e om şi pot să mă înţeleg cu el”, a spus un asistat social.
Programul politic nepopular, de fapt antipopular al Partidului Corect prevede şi aplicarea întocmai a Legii antifumat, ca şi a celorlalte legi odată date de Parlament, ceea ce a revoltat un sfert de electorat şi nu i-a impresionat pe ceilalţi.
Georgicu Panait, liderul care a scăpat de sub control propriu partid a declarat că programul i-a spus că normal şi corect ar fi ca nefumătorii să nu fumeze odată cu fumătorii nicăieri, dacă au ales să nu fumeze, în vreme ce fumătorii pot să nu fumeze când nu trebuie.
Despărţirea fatală a liderului de partidul său informatizat s-a produs însă când a venit vorba despre treseismul politic. „Eu am mai fost şi în alte partide, că am vrut să fac politică, pentru ceilalţi, se înţelege. Dar în program a scris că nu îi primeşte pe cei care au fost la alte partide, pentru că, dacă eşti un om matur şi inteligent, trebuie să fii responsabil pentru opţiunile pe care le-ai avut şi să rămâi în partidul în care ai intrat. Şi aşa m-a dat afară de tot. A mai scris că cei care nu îşi respectă promisiunile cu care au câştigat voturi să fie traşi la răspundere legal pentru înşelăciune”, a mai declarat Georgicu Panait.
Partidul care a şocat opinia publică
Dar Partidul Corect nu este numai un inamic al politicienilor, renumiţi pentru traseismul şi minciunile lor, care l-au condamnat la unison pentru „atitudine duşmănoasă”, dar a reuşit să indigneze întreaga opinie publică.
Interzicerea totală a şpăgilor şi atenţiilor de orice fel, oricât de mici, a fost prevederea care a şocat opinia publică.
„Adică, eu, dacă mă duc la medic, să se poarte cu mine la fel ca cu toţi ceilalţi, pentru că nu i-am lăsat un ceva, nimic?! Nu, dom’ le! Ei, iaca, aiasta nu se poate!”, a spus Costică Boldar.
„Mie mi se pare că programul şi partidul acesta se amestecă în tradiţiile nostre naţionale şi istorice şi trebuie să luăm atitudine. La români există din străbuni acest obicei de a da cuiva care trebuie să-şi facă datoria ceva pentru a-şi face datoria. Instituţia atenţiei nu poate fi subminată politic şi ea! Până aici! Altfel, mie o să-mi fie totuna de pacienţi”, a declarat medicul Ipocrate Pişicheru.
Concluzia programului politic făcut pe calculator al Partidului Corect, transpusă în sloganul formaţiunii, a îngrijorat pe toată lumea şi a crreat un val de nemulţumire populară în faţa căruia Parlamentul a trebuit să reacţioneze prin scoaterea în afara legii a noii şi ciudatei formaţiuni.
„Eu am vrut să caut un slogan politic ceva şi, în acelaşi timp, să trecem în program cum vedem noi ieşirea din criză şi ce facem cu ţara asta, aşa că am băgat în aplicaţie ‘proiect de ţară’. Ştiţi ce mi-a rezultat? A scris: ‘Cu toţii la muncă!’. M-am şi speriat! Nu poţi să vii cu un asemenea program politic cel puţin neplăcut în faţa electoratului, pentru că nu te votează nimeni. Păi, cine eşti tu să spui asemenea lucruri?! Vreau să ştie tot electoratul că eu mă dezic public de aceste aberaţii ale informaticii care nu au nicio legătură cu viaţa politică şi socială! A, şi anunţ public că de astăzi mă trec la Partidul Puterii Umaniste (Social şi Liberal), pentru că are de toate, şi de stânga, că e social, şi de dreapta, că e liberal, dar mai ales pentru că e uman. Uman, dom’ le, să ne înţelegem!”
Articol dedicat zilei de 1 aprilie 2016
Eu vreau Partidul Corect!