Războiul neviral din Ucraina

33

Copil razboi Ucraina Dombass 2015„Copilul acesta blond este ultimul supraviețuitor al unui bombardament al paramilitarilor haholi din Pravîi Sektor asupra unui cartier din Donbass, presa nu scrie de el, fotografia lui are șanse minime să devină virală…”
Nicu Parlog, jurnalist

Și totuși în Ucraina era încă război, și totuși în Ucraina, în inima Europei geografice, se murea. Însă nu mai puteam afla nimic despre ce se întâmpla acolo.

Poate vă mai amintiți bombardamentul informațional din timpul războiului din Iugoslavia, din timpul conflictului din Kosovo. Știrile despre război erau peste tot. Acest conflict a produs 13.472 de victime, dintre care 9.260 albanezi, 2.488 de sârbi, 470 aparținând altor comunități naționale din Kosovo și 1.254 de victime a căror etnie nu a fost stabilită. De la început și culminând cu bombardamentele NATO asupra Serbiei, statele euroatlantice au fost concertate asupra „atacatorului”, Serbia. La fel și mass-media occidentală și după ea cea românească.

Până la începutul lui septembrie 2015, în războiul din Ucraina au fost uciși 7.962 de oameni și 17.811 răniți, cum spunea un raport al Națiunilor Unite.
Războiul s-a întețit în vara lui 2015, numărul de civili uciși a crescut din cauza bombardamentelor pe linia frontului. În perioada 16 mai – 15 august 2015, numărul victimelor s-a dublat în raport cu precedentele trei luni: cel puțin 105 persoane au fost ucise și 308 rănite, în vreme ce bilanțul era de 60 de morți și 102 răniți între februarie și mai. Dar, paradoxal, știrile despre războiul din Ucraina au fost tot mai puține, tot mai rare…

La început, când Rusia era suspectată de intervenție și se căutau dovezi ale acesteia, când se înregistrau mișcări de trupe ale rebelilor și aceștia deschideau focul, știrile despre situația din Ucraina umpleau televizoarele și ziarele noastre și pe cele occidentale. Ce s-a întâmplat între timp, pentru că am văzut deja că războiul continuă nestăvilit, în ciuda acordului de pace de la Minsk (februarie 2015), ba chiar cunoaște o și mai mare amploare? Cu toate acestea, la o simplă căutare pe Google, ultimele știri despre războiul propriu-zis, despre dezastrele și victimele sale, datau din urmă cu câteva luni, avându-i ca autori pe rebelii pro-ruși.

Ce s-a întâmplat a fost că în vara lui 2015 armata ucraineană a fost cea care a atacat pozițiile ocupate de rebeli în regiunea Donbas. Bineînțeles, prin aceleași metode, războiul nu s-a schimbat. Abordarea mediatică în Europa însă da. Pentru că în conștiința europeanului unii, ucrainenii, trebuie să rămână ”buni”, iar ceailalți, rebelii și rușii, trebuie să rămână ”răi”, primii ”victime”, ceilalți ”atacatori”. Ori, când aviația ucraineană bombardează pozițiile rebelilor din Donbas, dar și zonele civile, producând victime, europenii s-ar putea întreba dacă ucrainenii mai sunt atât de ”buni”, de vreme ce încalcă, în același timp, acordurile de pace.

Propaganda a fost chiar atât de strânsă încât, apelând la același Google, veți vedea că nu există rezultate pentru căutările „armata ucraineana atac” sau „ukrainien army attack”. Armata ucraineană reușește să fie pacifistă, nu atacă și nu bombardează. Armata ucraineană doar „respinge atacuri”, „oprește atacuri” și „denunță atacuri” din partea Rusiei și a rebelilor, care „își intensifică acțiunile”, „atacă pozițiile armatei ucrainene” și „lansează atacuri”.

În realitate însă armata ucraineană a atacat și a încălcat convenita încetare a focului în mod continuu. Copilul din imagine este o victimă a unor asemenea atacuri ale paramilitarilor haholi, ucraineni, coordonați de la Kiev, asupra unui cartier din Donbas. Din păcate, fotografia sa nu a putut deveni virală pe rețele de socializare, pentru că ceea ce trebuia să prindă la public și să transmită cel mai mult acestuia a fost furnizat de aceeași mass-media, atât de bine legată de politic și economic, încât nu a putut sufla o vorbă despre ce se întâmpla cu adevărat în Ucraina în perioada de maximă intensitate a războiului, vara lui 2015.

I am a Ukrainian protest videoÎn zilele euromaidanului”, o  cu totul altă soartă a avut-o „Fața Ucrainei”, (The face of Ukraine), cu al său mesaj emoționant „I am a Ukrainian”, care trebuia să transmită, cu ajutorul emoției simplificate propagandistic, că „există un singur motiv în spatele protestelor din Ucraina”, iar acesta era, bineînțeles, legat de libertate și democrație.

Video-ul trebuia să convingă că revolta ucraineană este pe de-a întregul populară și nu a fost instigată de Occident, iar narațiunea naivă, actoricească, invita Statele Unite să ajute Ucraina pentru a ajunge la îndepărtata democrație. Statele Unite ”ajutaseră” deja extrem de mult Ucraina pentru a ajunge în aceea situație care s-a dovedit a fi catastrofală pentru țară, subvenționând enorm ONG-uri și o mișcare propagandistică uriașă care să îndrepte țara orbește spre Vest. Așa cum s-a dovedit, producția a fost în realitate o scamatorie a relațiilor cu public ale Consiliului pentru Relații Externe și Departamentului de Stat al SUA pe niște filiere ONG-iste, cum altfel? Filmul și-a atins însă obiectivele preconizate: a devenit viral pe rețelele de socializare și a stârnit cele mai vii emoții.

Copii Save Donbass from ukraine armyNu a fost cazul acestui copil și a mesajelor pe care această fotografie le poate transmite, nu s-a spus: „Stop bombardamentelor armatei ucrainene din Dombas!”. Mass-media occidentală, cele câteva megatrusturi care dețin agenții de știri, posturi de televiziune și cotidiene care dau tonul, nu au putut permite.

Lucrurile sunt foarte clar trasate și atât de bine controlate încât unii trebuie să rămână ”buni” și ceilalți ”răi”. Occidentul trebuie să câștige războiul geostrategic din Ucraina, indiferent de „consturile umane”, iar mass-media, adică propaganda diversificată, trebuie să-l urmeze, inclusiv pe rețelele de socializare, care pot părea libere, nu sunt însă libere de propagandă și manipulare, ba dimpotrivă.

Copil razboi Ucraina Dombass 2015

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

33 COMENTARII

 1. Pentru că orice minune și ori care știre ține 3 zile. Dacă nu ne afectează direct nu ne mai interesează , uităm că în acest conflict mor si români , români din teritoriile abuziv si vremelnic anexate acestui stat.

 2. Daca ar fi fost vremelnic………dar sunt si vor fi pt totdeauna nu pt vecie pt pamintul si cu tot ce e pe el va arde intr o buna zi asa ca ar fi mai bine sa ne luam gindul de la fostele teritorii pe care NU am reusit sa le revendicam pina n prezent nu au dorito in mod sincer nici Moldovenii asa sisi i nostriii frati si nici ai nostrii cu orice pret E PREA TIRZIU PUNETIVA POFTA N CUI BAI BAI

 3. chiar ma intrebam cu ceva timp in urma ce se mai intampla in teatrul de razboi deschis in Ucraina.
  Si pe aia o „democratizeaza”sua… nu au invatat nimic sapiensii din „democratizarea” altor tari.
  Eu nu inteleg de ce se mai decerneaza premiul Nobel pentru pace, daca se tot deschid teatre de razboi, sunt mentinute coflicte interne pana cand tarile respective colapseaza…

 4. CE interes mai are Merkel de pe urma exodului sirian,pe lînga faptul ca probabil mai ajung pe mosia ei si nescai valori si de ce i-a dat americanul una peste bot(wolkswagen)?Sa fie vreo indirecta si pentru euro?Nu realizez dimensiunile dezastrului ce probabil va urma!

 5. vor avea grija rusii sa puna poza ca fiind rezultatul activitatilor teroriste in zona iar astfel vor avea motiv de bombardament aprobat de public fara alte verificari si comentarii …

 6. Aș fi curios să știu ce ar avea de scris despre asta presa liberă și independentă din Occident! De a noastră nu mai pomenesc, că are temele primite.

 7. Asta e adevarata fata a lumii in care traim.
  Iar noi, romanii, suntem preocupati de ce face Guta sau Cruduta…..sau cat botox sa ne mai injectam pe unde a mai ramas inca loc……

 8. Daca ucraina nu a respectat intelegerile polititce facute cu marile puteri si anume aceea de a ramane tara neutra si zona tampon intre marile puteri, platesc cei nevinovati

 9. e si normal ca ucrainenii sa ramina buni. Doar nu ei au intrat cu forta in tara vecina, nu ei au anexat Crimeea. Iar faptul, ca in padurile ucrainenilor sunt si uscaciuni, e normal. Ca la toata lumea. Atita lume a murit in acesti 2 ani, ca pot fi intelesi si cei din Pravii sector. Fiindca daca nu era sustinerea civililor fata de separatisti si rusii militari, razboiul se termina demult.

 10. Sa inteleg ca are importanta daca un copil care supravietuieste unui bombardament este blond sau brunet? De asta trebuie sa devina virala poza? Ca intr-un razboi nu intotdeauna „bunii” sunt buni si „raii” sunt rai, asta o dovedeste istoria inca de la inceputurile sale…

 11. Viral trebuie sa fie eventual un articol din presa ( fie ea si rusa) sau dintr-un blog (daca presa nu transmite nimic) care sa poata face trecerea de la un zvon la o stire. Mie asta mi se pare cel mai evident.

 12. Eu stiam ca rapoartele ONU sunt citate de obicei de agentiile de presa si mass-media ( si eu va asigur ca e vorba de o relitate in acest caz ). Pana atunci, nu se poate confirma daca este vorba despre un caz real sau nu.

 13. …AVEM RAZBOI LA …DOI PASI …SI PE NOI NE INTERESEAZA…FUGARETII….DACA PICA DIN GRESEALA O…GHIULEA PESTE ROMANI…. UNDE-I…PITIM…

 14. Am fost si suntem mintiti prin toate caile media din toate timpurile .Noi nu stim realitatea din propria tara dar ce se intampla global .totala dezinformare ! Cert este ca ceva neplacut se pare ca se va petrece in viitorul cel mai apropiat !

 15. Asta-i politica dusa de „capitalisti”! De fapt, acum, dupa ce in U.S.A. s-a desfasurat summit-ul O.N.U., iar Rusia a fost oficial declarata ca fiind cel mai puternic stat al lumii, amerricanii si acolitii sai au si inceput „opera de denigrare ” a Rusiei !

 16. nu mai impresioneaza pe nimeni. sunt zeci de copii de toate nationalitatile in situatia asta. ukraina si-a facutpo singuri. sa raspunda MASONERIA UKRAINIANA

 17. Procedure sunt exact aceleasi care le aplica pe tot globul, profits de PROSTIA, si lācomia unora, care se vand ieftin si apoi isi tradeaza Tara si poporul

 18. Copilul acela este cumva român ….?
  Ce soarta au romanii din teritoriile ocupate de rusi si date cadou Ucrainienilor ?
  Cine sunt aia buni si cine cei rai ?
  Atita timp cit unii sufera pierderi teritoriale , inseamna ca sunt victime …. si atunci cum sa fie ocupantii „baieti buni” ….?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.