Vor mai trece un rând de alegeri ale căror urmări avem timp din belşug să le urmărim, patru ani. Or să mai vină şi altele, pentru că, poate că nu au fost în stare să dea prea multe românilor, dar politicienii noştri şi sistemul lor politic ne dau alegeri cu festival și circ cam în fiecare an. Avem locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale, toate la timpul lor diferit şi toate, evident, cu campaniile lor.
De ce nu scapi în aceste campanii sunt sfaturile unor papagali puţin sau mai preaşcoliţi, fezandaţi intelectualicește, poveţele unor învăţăcei entuziaşti ai democraţiei, parabolele şi învăţămintele lor: să te duci neaparat la vot! N-ai cum să ratezi, că e cu „fundamental” și „esențial”! Toţi spun aceleaşi lucruri, folosesc aceleași așa-zise ”argumente”, semn că le-au deprins unii de la alţii, toţi dau aceleaşi exemple şi toţi folosesc acelaşi limbaj de lemn.
Ei, dar haideți să facem un adevărat exercițiu de democrație deloc pretențios intelectual. Ba dimpotrivă, de abia noi să fim democraţi, pentru că, nu-i așa?, acolo unde există unanimitate şi uniformitate nu e bine. Așa că, fără nici măcar un mare efort, vom introduce noi un alt punct de vedere şi diversitatea. Democrație, să te ții!
Orice v-ar spune cei despre care v-am pomenit, ongiștii pe care îi cunoaşteţi prea bine, trebuie să aveţi în vedere, în primul rând, că ei sunt legaţi ombilical de sistemul acesta. Niciunul nu e în afară, nici măcar oengistul cel doxat care privește către toate cu maximă detașare intelectuală, precum, sau mai ales ca Pârvulescu sau Pippidi, în toată superioritatea lor… sorosistă. Astfel încât ei sunt cât se poate de interesaţi să vă înşire toate acele porcării și baliverne pe care le numesc „argumente” pentru a merge la vot. Dacă s-ar întâmpla să nu vă duceţi niciunul la vot ar însemna, pe scurt, că el, ca analist, onanist sau pupincurist, ce este, nu mai este băgat de nimeni în seamă şi angajatorii lui s-ar mai gândi o dată înainte să-i înmâneze retribuţiile. Pentru ce?!
Aşa că să nu-i mai ascultăm pe ăştia şi să vedem cât de credibile sunt motivele pentru a nu te duce la vot, mai degrabă. E mult mai ușor, dar și mai sigur, pe cuvânt! Să înşirăm doar câteva, găsite în grabă, la prima vedere, prima idee și primul gând, facil și popular, simplu și frust, luându-ne libertatea de a le aprofunda cât de cât. Aşa, de dragul diversităţii, v-am spus! Să le spunem simplu şi tranşant, aşa cum ne-au venit, dar fără nicio teamă că n-ar fi valabile. Nu! Persoanele sensibile sunt rugate să nu mai stea degeaba în faţa ecranului, pentru că, folosindu-ţi sensibilitatea cea cuminte, nu pricepi nimic, ba te enervezi degeaba.
Cică „votul tău contează!”. Votul tău nu contează, ăilalţi vorbesc prostii! Dacă nu crezi, nu te du la vot, să vezi ce se întâmplă …Nimic! E un amărât de vot între câteva milioane. Ce, eşti nebun?! E acul în caravane de căruțe cu fân, adică voturile babelor care nu știu cu cine votează, dar votează. Mii, sute de mii de babe, de bețivi, de analfabeți, de cretini. Ce, vrei să te prefaci doar cu această ocazie că nu știi unde trăiești?! E plină țara! Te enervează în fiecare zi cu prostia lor. Crezi că astăzi, în ziua votului, au făcut un efort intelectual?! Cu ce să-l facă?! Și votul ăsta al unei babe de astea cam bete, votul unui bețivan care nu a mai fost lucid de anul trecut l-a anulat pe al tău iaca acu‘! E egal cu al tău, deci l-a anulat. Și baba iese fericită din cabină: „Păi, cum să nu mă duc la vot io?! Păi, ce să fac altceva dacă e cu votare de asta azi?!” Nu s-a gândit ieri cu cine votează, nici azi… Nici când a intrat în cabină! Dar așa s-a dus dracu‘ votul tău! Și tu ți-ai bătut capul ca prostu, că au zis ăștia că tre‘ să votezi responsabil… Babe, moșnegi, cocălari și pițipoance, fii și fiicele lor care nu știu cum se numesc planeta pe care trăiesc, continentul, țara… Ăștia sunt o forță la vot, nu tu!
„Votul tău poate influența, poate face diferența!” …Nu influenţează nimic! Nu mai judeci? Cum dracu să influențeze votul tău?! Ia matematica pură, dacă nu ai încredere. Un vot într-un milion e cât? 0,0001 la sută, atât! Dar în alea câteva milioane care vin la alegeri? Atât contează! Hai să fim serioşi! Tu nu schimbi nimic! Te-ai tâmpit? Cum să facă diferența 0,0001 la sută?! E picătura în ocean. Unde se face diferența? Te păcălesc ca să strângă cât mai mulţi ca tine şi pe urmă să spună că alegerile contează, pentru că asta e miza! De abia la grămadă contezi, la grămada cea mare, care, oricum, îi face pe ei să aibă puterea, dacă nu acum data viitoare, unii după alții. Te-ai prins? Are parcă mai multă logică, nu? Păi, ce s-ar face dacă nu i-ar mai băga nimeni în seamă în țara asta şi s-ar vota numai între ei, aspiranţii la funcţii şi angajaţii lor, membri de partid și neamurile pline de speranțe pentru ei? Au nevoie de tine la număr, acolo contează votul tău, orice ai vota. E dresaj de mase și atât!
Nu influenţezi nimic! Te-a întrebat cineva pe tine ceva?! Nu, până acum nu, dar au venit acu’, în campanie, cu ”preocuparea“, ca să le dai votul. Ce ”întâmplare fericită“! Când e ultima dată când a ţinut cont vreun om politic de părerea ta?! Nu reuşeşti să-ţi aminteşti? Asta pentru că nu s-a întâmplat niciodată. Nu se poate, pentru că ei îs pe treaba lor! Poate să se fi întâmplat, pe ici pe colo, în punctele neesențiale, dar asta a fost doar o coincidență. Tu alegi unul dintre cei pe care ţi i-au pus acolo, pe o foaie, şi pe urmă… S-a terminat! Asta e tot! Nu ai decât să urmăreşti ce face. Asta în cel mai fericit caz, în care mai dai cu ochii de el, dacă mai vrea să-ți mai zică el ție ceva. Nu vezi că nu contezi şi nu influenţezi nimic nici când te duci la manifestaţii de mii de persoane?! D’apoi de unu singur… Tu ai votat la referendum să fie mai puțini, iar ei s-au înmulțit, atunci nu te mai duci la referendum, iar ei scad scad pragul pentru validarea lui la 30%… Ce îți spun toate astea? Gândește! Nu au nevoie de tine, au nevoie de niște voturi acolo, ca să meargă treaba…
„Să alegem răul cel mai mic!” Bre, tre’ să fii nebun ca să alegi un rău cu mâna ta! Pe urmă tre’ să fii și mai dereglat ca să pretinzi că ai făcut-o în mod conștient, știind că răul celălalt… era puțin mai mare. Zău? De unde erai atât de nevolnic încât alegeai un rău, mai mic sau mai mare, nu contează, dar un rău, acu′ ești profet și prezici viitorul… Cum dracu stabilești tu care ar fi răul mai mic în viitor?! După ce criterii?! Ce gândești, cum îți spui? „Ăla nu poate fi mai prost sau mai hoț decât pare! Am încredere în el și în asta! Pe când celălalt nu poate fi decât foarte prost și foarte hoț, precum pare!”? Te-au aiurit ăștia rău de tot!…
Dar tu te duci ca să alegi răul cel mai mic, pentru că aşa îţi spun unii… Nu ai mai făcut asta până acum? E o altă expresie a ăstora, o porcărie pe care tot ei o rumegă pentru tine și pe urmă ți-o scuipă printre dinți între ochi. Cum să alegi un rău?! Mic sau mare, ce-ți mai pasă?! E rău! Cum să-l alegi?! Asta faci în viața ta? Asta ai făcut pentru tine? Ai multe experiențe de genul ăsta din care ai ajuns la concluzia că ei ieșit bine, câștigat, cândva, cumva? Chiar nu vezi cât e de stupid?! Tre‘ să alegi binele pentru tine! Întotdeauna! Altfel cum să-ți fie bine, dacă alegi răul?! Aaa, vrei să-ți fie mai puțin rău, da‘ tot rău? Ei, și zici că te duci la vot pentru că ești inteligent, ai? Aha! Dacă ești atât de deștept fă calcule de probabilități. Vezi cât rău ți-ar fi făcut ăla dacă ar fi fost în locul ăluilat și mai ales vezi în câte sute de ani, alegând un rău ceva mai micuț, îți va fi bine și ție. Aaa, nu!, stai că tre‘ să mai și crăpi între timp. La asta nu te-ai gândit, ți-a scăpat…
Cu răul mai mic te lupți chiar acu‘, ca să-l vezi cu ochii tăi, dacă poți. Holbează-te bine! Nu ţi-au plăcut măsurile de austeritate ale lui Boc sau Ungureanu ca să-ţi placă ale lui Ponta și apoi ale lui Cioloș? Ai preferinţe ideologice sau sentimentale asupra celui care îţi va strânge cureaua? Poate să fie masochist cu tine, să te și sodomizeze, dar tu îl susții și vrei să-l ajuți în carieră, în bani și în dragoste… În condiţiile economice generale de azi, nu pot urma decât vremuri grele… aşa cum a spus şi Ponta, dar după alegeri, e adevărat. Și atunci? E mai simpatic Ponta când îţi măreşte preţurile şi taxele? Parcă a fost mai sincer decât Băsescu, care a zis și el că e sincer, da‘ nu l-ai crezut, că parcă nu se uita în ochii tăi. Nu a putut omu‘. Are strabismul ăla… Dar, uite, dacă votul tău în materie de economie nu face nici cât o ceapă degerată, la fel este şi pentru toate celelalte domenii.
Credem că sunteţi conştienţi de acum ce înseamnă alegerile astea pentru parlamentari. Posibilitatea de a pleca la Bucureşti la o viaţă bună. De ce să se mai întoarcă? Doar dacă îşi fac planuri pe termen lung pentru funcții în teritoriu sau dacă mai vor şi alte mandate se mai întorc la voi, unii nici atunci, pentru că le pot obține de la centru. Prin urmare, ţie îţi place atât de mult de un candidat încât vrei să-l faci fericit? Dacă aşa stau lucrurile, du-te la vot.
„Alegeți candidați cinstiți!” Unii ar fi hoţi şi alţii nu. Alte prostii! Dacă nu erau hoţi nu alegeau să intre în tărăşenia asta, să se dea politicieni, să mimeze politica, care nu este nicio profesie, nu este nicio preocupare, nici măcar un hobby nu este. Este o afacere personală pentru fiecare în parte şi pentru toţi în partidele lor. Este stabilit că politica este modalitatea cea mai uşoară de a te îmbogăţi, de a parveni. Este demonstrat cu orice declaraţie de avere pe care aţi vedea-o. Și atunci? Cum poți crede că cel care te minte în campanie și nu numai, în mod voit și conștient, care se preface și disimulează, care își face un plan din a te păcăli, ar putea ajunge apoi, după ce l-ai votat, un om harnic și conștiincios, servindu-te pe tine?! Ce naiba, ziceai că ești un om întreg la minte!
E indicat ca, atunci când te gândeşti la candidatul tău sau la omul politic favorit, să meditezi asupra a ceea ce ar fi fost el fără politică şi, mai ales, la ce este el ca politician. Atunci te lecuieşti de naivităţi! Cu cât îți vorbește mai frumos, cu atât trebuie să fie mai urât el pentru tine; cu cât îți promite mai mult, cu atât să-l crezi mai puțin; cu cât se străduiește mai mult, cu atât e mai fals! Să nu ai nicio îndoială!
Exemple că unii sunt la fel de hoți sau chiar mai hoți decât ceilalți, pe care obișnuiai să-i crezi hoți, găsești oricând. E imposibil de cuantificat, pentru că sunt prea mulți hoți și au furat prea mult. Dar tu, alegătorule, ai impresia că unii au furat mai puțin și alegi dintre ei. E doar o impresie. Nu ai fost atent. Se întrec în furat, pentru că despre asta e vorba. Și cei care au stat cel mai mult la putere au furat cel mai mult, firește. Da, asta este adevărat!
Ei sunt în afaceri unii cu alții ori de câte ori este nevoie, discret şi camuflat, pe din dos, iar pentru proşti sunt într-un „război politic” şi sunt „adversari politici” înverşunaţi. Și așa mai departe, la nesfârșit. Toţi sunt hoţi. Reveniţi-vă! Ce dracu‘ să faceți la vot?! Vedeți-vă de treabă! Nu e vorba despre voi acolo! Nu a fost vorba despre voi niciodată!
Acest text este un pamflet și trebuie tratat…!
…si de castiga tot cei care au mai fost tot in stare de incompatibilitate si/sau conflict de interese raman.Nici macar intre ei nu se reclama ca sa stiu cat sant de corupti.La mine in localitate asa este situatia peste toate partidele.Putreziciune generala.
Luati atitudine, votati !
Pamflet,pamflet,Dar m-a pus pe gânduri.Mai ales că mă aflu în situația Cetățeanului turmentat.
Dacă nu merg la ….ALEGEREA LOR ….americanii mă bagă la GUANTANAMO ?