Politica lu’ tanti Nuţa

0

Nuta PodosuPatru ani, patru partide. Nuţa Podosu a dat-o pe alde UNPR, intrând în acest partid după ce nu a fost acceptată în ALDE. Primul e de stânga, al doilea partid e de dreapta, dar totuna e lu’ tanti Nuţa, care nu îşi poate închipui viaţa fără „coledzi politici”. Până acum a fost la PPDD, PMP, puţin prin PNL şi ar fi continuat, dar… nu mai sunt partide. S-a aciuat la UNPR şi e „catindat” din nou, carieră care vorbeşte nu atât despre personalitatea neaei, ci despre nivelul politicii vasluiene.

Înainte de campania electorală pentru alegerile locale din 2016, Nuţa Podosu, om politic local de mare angajament şi consilier la judeţ, s-a aflat la sediul ALDE pentru a-şi negocia intrarea în noua formaţiune, în care nu fusese încă. După cum se ştie, ALDE este o alianţă rezultată din contopirea PC şi PLR, două partide în care Nuţa Podosu nu fusese, de asemenea, dintr-o scăpare, sau două. Politicianul le-a vorbit celor de la ALDE despre valoarea sa „intrinsecă” de consilier judeţean şi a revendicat pe cale de consecinţă candidatura la Primăria Soleşti şi primul loc pe lista de consilieri locali. Însă s-a lovit „frontal” de refuzul actualului viceprimar, lider local al ALDE, fost pesedist. Acesta i-a oferit locul doi, cu mult sub demnitatea lu’ tanti Nuţa, care a refuzat “principial”.

Aşa se face că în campania electorală pentru locale am regăsit-o pe Nuţa Podosu pe lista de consilieri judeţeni a unui alt partid, UNPR, şi drept candidat al acestui partid pentru Primăria comunei amintite. Primul partid, ALDE, este de dreapta, cel de-al doilea, UNPR, este de stânga, dar acest “detaliu” ideologic puţin importă în cariera omului politic din Soleşti.

După ce a fost consilierul personal al primăriţei din Soleşti, aleasă probabil pentru abilităţile sale de comunicare, tanti Nuţa a apărut în viaţa politică vasluiană în anul 2012, când a fost aleasă consilier judeţean din partea partidului lui Dan Diaconescu, PPDD. Nu s-a făcut niciodată remarcată în plan administrativ, neavând nicio propunere, nicio idee, nu a luat niciodată cuvântul în şedinţele Consiliului Judeţean şi nu s-a deranjat vreodată să completeze vreun raport de activitate. Ei, dar când vine vorba despre politichie… Să te ţii! Tanti Nuţa s-a remarcat grozav în anul 2014, în timpul campaniei pentru europarlamentare, când de după gardul neaei din Soleşti se înfăţiţşa echipa Elenei Udrea de la PMP, cu Nuţi în frunte. Pe atunci, soţul Nuţei Podosu, Stelian Podosu, era secretar executiv al Organizaţiei Judeţene a PMP, în vreme ce consilierul judeţean continua să activeze formal în PPDD. Tanti Nuţa a trebăluit însă în campania electorală a europarlamentarelor din 2014 pentru PMP, partidul soţului, pe când pe la propriu partid „a mai trecut”, după cum spunea chiar soţul. Sfătoasă din cale afară cu toţi prietenii politici, indiferent de culoare, am surprins-o pe Nuţa Podosu în ultima zi de campanie implicată foarte activ în campania partidul rival formaţiunii sale. Explicaţia a venit atunci din partea soţului: „Este soţia mea, trebuie să mă ajute!”.

Când fugi după două partide…

Însă Nuţa Podosu a făcut mai mult decât atât în PMP, după desfiinţarea PPDD ajungând trezorierul Organizaţiei Judeţene. Asta până în preajma campaniei electorale pentru localele din 2016 când a anunţat că va candida la Primăria Soleşti din partea… PNL. Cei de la PMP o ştiau candidata lor, preşedintele Daniel Onofrei declarând: „Da, eu aşa ştiu, că doamna Podosu candidează pentru Mişcarea Populară”. Însă cei din conducerea PNL Vaslui o ştiau de-a lor. Amândouă taberele aveau dreptate… Tanti Nuţa făcea parte din amândouă partidele, însă ar fi tras-o inima mai mult să candideze din partea PNL, deşi PMP-ul se baza pe dânsa.

Liberalii vasluieni au ajuns să discute neobişnuitul caz în şedinţa Comitetului Judeţean Executiv hotărând excluderea traseistei, mai târziu şi cei din PMP ajungând la aceeaşi decizie. Însă tanti Nuţa se pare că rămâne la convingerea, politică prin excelenţă, că nu poate sta acasă, pentru că telenovelele ar plictisi-o teribil, în vreme ce politica vasluiană este mult mai palpitantă şi intrigantă… mai ales când se implică şi dumneaei din spatele sau de după gardul gospodăriei din Soleşti.

În afară de a discuta multipla personalitate şi caracterul schimbător al Nuţei Podosu, cariera sa politică sinuoasă vorbeşte foarte mult şi foarte bine despre nivelul vieţii politice de la nivel local. Liderii politici locali sau judeţeni ai partidelor mici sunt mereu bucuroşi când pot raporta la centru „acoperirea” cu un candidat la primărie sau completarea unei liste de candidaţi, fără a ţine cont de ce se află în spatele numelor. Oamenii serioşi se ţin departe de partidele apărute peste noapte care vor să-şi croiască drum prin politică, şi astfel lasă loc unor oameni a căror “carieră” este o bătaie de joc la adresa politicii de la nivel local, dar şi judeţean.

Acum tanti Nuţa este la UNPR şi pretinde să fie aleasă consilier judeţean şi primar, pentru că dacă nu… mai sunt totuşi vreo două partide pe care nu le-a bifat. Tanti Nuţa are cu adevărat o singură politică şi nu face rabat, şi nu face niciun compromis: neaei vrea în politică, are numai o dragoste mare de politică, indiferent de partid, de culoare, de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt …Şi reuşeşte!

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.