Alegerile realeșilor

1

Noua clasa politica schelete vagonAlții și tot aceeași. Singura majoritate care câștigă mereu alegerile, orice alegeri, este cea a celor care fac politică de peste 20 de ani și care cel mult își mută locurile de pe liste și „se aleg” cu partidele lor pentru ca apoi să se piardă în anonimat prin consilii locale și județene. Pe 5 iunie nu a fost altfel: avem în județul Vaslui un fost colaborator al Securității (Cornel Pleșu – PNL), un traseist (Ciprian Feraru – PSD, fost PNL) și numai „cadre de nădejde” care dau grosul noului Consiliu Județean (CJ) făra ca în mandatele trecute să se fiu remarcat prin ceva, altceva decât longevitatea pe poziții.

Candidații și partidele politice s-au luptat să realizeze majorități în alegerile de pe 5 iunie. Atât pentru ca a lor candidați să obțină fără emoții posturile de primari, dar și pentru consiliile locale sau CJ Vaslui. Unele organizații și candidați au reușit, iar altele/alții nu. Singurii câștigători adevărați însă, singura majoritate „absolută” care a câștigat alegerile, care câștigă mereu alegerile, este cea a „vechilor”, oameni care au făcut politică cel puțin în ultimii ani, dar mai ales oameni care fac politică din anii ’90, iar o mică cercetare îi va găsi fără îndoială foarte activi politic pe mulți dintre ei și în timpul comunismului.

Dacă cei mai mulți dintre candidații victorioși pentru primării se numără din rândul primarilor în funcție la data alegerilor, la fel stau lucrurile și în consiliile locale, consilierii reînoindu-și mandatele. La fel stau lucrurile și în CJ Vaslui. Din primele 20 de locuri de pe lista de consilieri județeni propusă de PSD Vaslui, doar șase sunt „new entry”, restul aflăndu-se la al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea mandat… nici ei nu mai știu, mai ales pentru că toate au fost asemănătoare: nu au făcut absolut nimic decât să ridice mâinile la directivele președintelui de partid și de stat… de CJ, Dumitru Buzatu. Dintre asemenea politicieni „noi, dar vechi” se remarcă Irinel Stativă, deputatul pesedist care într-un mandat întreg a deschis gura de vreo trei ori în ședințele Camerei, odată pentru a rosti jurământul, odată pentru a-și preciza numele, iar ultima dată pentru a spune ceva mai mult decât „Bună ziua”. Un alt candidat care se evidențiază pe lista PSD este traseistul Ciprian Feraru, fost președinte pe Bârlad al “rivalului de moarte” al PSD, PNL, care va fi consilier județean de pe locul 13 pe lista PSD. Traseismul a purtat noroc mereu PSD-ului, mai puțin la alegerile prezidențiale din 2014, pentru care a fost dată ordonanța Guvernului Ponta care repermitea mutarea aleșilor, prilej cu care s-a transferat și Feraru de la ideologia ”de dreapta” (PNL) la cea ”de stânga” (PSD). Nu îl putem uita pe eternul lider de sindicat Gheorghe Croitoru, președintele CNSRL Frăția, care înainte de alegeri a „promis” că se va retrage, dar s-a răzgăndit, probabil când a realizat că politica și administrația vasluiană ar suferi prea mult fără el.

Loazele noastre vs. loazele lor

Vasile Puf, Eugenia Steimberg, Vasile Mariciuc, Ciprian Trifan, Nelu Maftei, Gigi Brănici, Ilie Țâru, Gheorghe Croitoru, Claudiu Căciulă (fiul lliderului pesedist hușean Aurel Căciulă), Maria Onu (transferatăde la Consilul Local Vaslui unde a “performat” în slujba partidului), Eduard Angheluță sunt nume care se „plimbă” pe listele partidului de 20 de ani. Sunt consilieri ai PSD care au câteva mandate, dar niciun fel de activitate pe care ar fi putut-o prezenta în rapoartele de activitate anuale pe care legislația le solicită. Dintre toți, pentru anul 2015, spre exemplu, doar doi, Croitoru și Mariciuc, au avut ceva de spus despre activitatea lor în calitate de consilieri județeni.

Puțini sunt cei care înțeleg să dea un pas înapoi pentru a-i lăsa și pe alții să se înfrupte sau chiar să încerce să facă ceva în administrația județeană. Pe Ioan Stamate, liderul Sindicatulu Pensionarilor din județ, l-au ajuns bătrânețile și s-a mulțumit cu un loc 26, neeligibil, pe lista PSD pentru CJ. Un alt „plictisit” a fost Aurelian Rogozea, cu patru mandate, dintre care unul de vicepreședinte de CJ. Restul nu vor decât să meargă înainte, deși foarte probabil nu ar putea răspunde la o asemenea întrebare simplă precum „de ce?”.

La PNL lucrurile nu stau cu mult mai diferit, cu toate că acest partid a promis “schimbarea”. Era, în realitate, aceeași schimbare, veche și ea. PNL a propus un parlamentar, pe deputatul Florin Ciurariu, un fost președinte și vicepreședinte al CJ, pe Corneliu Bichineț, candidații pe care i-a avut la primăriile de orașe (Dumitru Boroș – Bârlad, Marius Arcăleanu – Vaslui, Cristinel Rusu – Negrești și Dan Cain – Murgeni) și în rest aproape numai „vechi”. Cătălin Dogaru, Liviu Iacob, Gabriela Timofte, Constantin Ștefănescu, Constantin Pleșu sau Liviu Filip sunt oameni care în mandatele precedente nu s-au remarcat prin absolut nimic, un nimic pentru care simt nevoia să mai lucreze.

Remarcabilă este candidatura și realegerea „insuflătorului” Constantin Pleșu, față de care Curtea de Apel Iași a hotărât în 2014 fără drept de apel colaborarea cu fosta Securitate. PNL Vaslui nu poate renunța la serviciile lui „Vasile Raicu”, numele său de colaborator, deși chiar și Securitatea a făcut-o, în 1989, odată ce Pleșu a intrat în PCR. Poate Pleșu ar trebui să intre (sau să iasă?) din SRI ca să se întâmple lucru acesta. În orice caz, Vasile Raicu și-a asigurat securitatea personală pentru încă un mandat, deși partidul său a clamat cel mai puternic schimbarea și reînoirea.

În județul Vaslui, la alegerile locale din 5 iunie nu a învins nici PSD, nici PNL, nici partidele desprinse din aceste două mari formațiuni, ALDE sau PSRo, și nici Mișcarea Populară. Alegerile au fost câștigate de cei care candidează și „se aleg” mereu: aceiași! Nu se poate ști sau măcar concepe care sunt succesele lor, realizări care să le asigure dominația asupra vieții politice și administrative a județului, zona cea mai săracă și slab dezvoltată a țăriii.

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. AU CÂSTIGAT SIMPATIA POPORULUI CU MICI FAVORURI : 1% PENSIE …UNII. ALTII CU MICI PLOCOANE ELECTORALE , ALTII S-AU LĂSAT PĂGUBASI ….SI ASA AU PRINS .. PUTERE…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.