De ce trag clopotele, Mitică?

0

Dumitru Buzatu rosȘedința de constituire a Consiliul Județean Vaslui de după alegerile locale din 5 iunie 2016 s-a lăsat cu scandal printre liberalii vasluieni în condițiile în care Dumitru Buzatu, fostul președinte și liderul pesediștilor, a primit trei voturi dinspre cei 10 consilieri PNL pentru un nou mandat. Liderii PNL au „tras clopotele” (a răspândi o știre) excluderii fanilor lui “Mitică”, cum îi spun apropiații lui Dumitru Buzatu. Asta în vreme ce Mitică, după ce a tras sforile peste 20 de ani în județul Vaslui, știe de ce „i-au tras clopotele” (a face curte) liberalii: „De sfoară, monșer”.

„Văz enorm și simţ monstruos!”, spune personajul principal Mitică din capodopera cinematografiei românești «De ce trag clopotele, Mitică?», film realizat de Lucian Pintilie. Dar nu acesta a fost discursul de investitură al noului și vechiului președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui Dumitru Buzatu, căruia apropiații îi spun „Mitică”. În ședința de constituire a noului CJ rezultat după alegerile locale de pe 5 iunie 2016, Dumitru Buzatu a fost ales președinte cu 26 de voturi „pentru” și 7 „împotrivă”, în condițiile în care, din cei 33 de consilieri, PSD a câștigat 20 de mandate, PNL – 10 și ALDE – trei. Un calcul simplu arată deci că liderul PSD Vaslui a fost votat de consilierii propriului partid (20), de cei de la ALDE (trei), cu care se prefigura o alianță, dar și de trei dintre consilierii liberali. Aceeași distribuire a voturilor a avut-o și propunerea consilierilor pesediști pentru postul de vicepreședinte al CJ Vaslui, secretarul partidului Ciprian Trifan. În schimb, propunerea ALDE, noul partener de la nivel central al PSD, Emil Dorin, a fost respinsă cu cinci voturi „pentru” și 28 „împotrivă”.

Odată ce vestea acestui vot a ajuns la urechile lui Dan Marian, președintele PNL Vaslui, aflat pe plajă în concediu, acesta a luat foc și vrea să știe cine „l-a ars”. Marian a promis cercetări pentru a afla cui aparțin cele trei voturi și a dat dispoziții.

„Eu nu sunt în țară, dar am dat dispoziții pentru a descoperi cine sunt cei trei, pentru ca apoi să-i excludem din partid. Nu avem niciun dubiu! Aceștia vor fi excluși din partid! Am candidat la alegeri împotriva PSD și celor trei ar trebui să le fie rușine pentru ce au spus în campanie și față de ceilalți șapte colegi. Aceștia șapte au fost corecți. Cum se vor simți acum, știind că cei trei au trădat” – Dan Marian.

Cine l-a votat pe Mitică?

Președintele liberalilor nu a putut preciza prin ce proceduri vor reuși liberalii să afle cine sunt cei trei care l-au votat pe Dumitru Buzatu, atâta vreme cât votul a fost secret și tortura e interzisă…

Scandalul din PNL Vaslui în jurul voturilor date lui „Mitică”, cum îi spun apropiații lui Dumitru Buzatu, îi are de o parte pe Dan Marian și aripa dură, împotriva PSD, care „trag clopotele” (a răspândi o știre) excluderii fanilor lui Mitică, iar pe partea cealaltă pe cei dispuși „să-i tragă clopotele” (a face curte) lui Dumitru Buzatu, conștienți că peste PSD nu se poate trece deocamdată în județul Vaslui.

Dacă Dan Marian spune că „cine e cu PSD, e împotriva PNL!”, Corneliu Bichineț, fostul vicepreședinte liberal al CJ Vaslui, propune o abordare „realistă”, care să plece de la condițiile actuale. Potrivit lui, liberalii vasluieni pot urmări să obțină o reprezentare la vârful administrației județene, care să apere interesele primarilor și viceprimarilor liberali din teritoriu.

Oricum ar fi însă, concluzia este că peste Mitică, cel care de peste 20 de ani trage sforile în politica și administrația vasluiană, nu se poate trece.

Așadar, față de cele două tabere, ce ar putea spune oare cel pe care inclusiv Alina Gorghiu și Vasile Blaga, copreședinții PNL, îl numeau cu familiarul „Mitică Buzatu” atunci când îl condamnau în fața liberalilor vasluieni în timpul scurtelor lor vizite de la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an? De ce trag clopotele liberalii, Mitică? „De sfoară, monșer”, ar putea răspunde și Dumitru Buzatu probabil, precum Mitică din filmul lui Pintilie.

Nu se poate ști cum se va termina „filmul” acesta vasluian, care îl are ca personaj principal pe „Mitică Buzatu”. Filmul regizat de Lucian Pintilie se încheie cu secvența în care Mitică e mort, întins pe năsălie, dar mișcă, simbolic (pentru societatea românească contemporană), un deget de la picior. Este sugestia unei fatalități: Mitică nu moare niciodată, Mitică este nemuritor!

„PNL nu se dă bătut!”

Corneliu Bichinet„PNL Vaslui abordează cu maxim realism situația de după alegerile locale. Prin munca susținută a colegilor noștri, am câștigat 20 de primari, unii aflați în funcție, alții la primul mandat. Felicitări!

De asemenea, prin negocieri cu toate formațiunile politice, am reușit să impunem destui viceprimari în comune. Rămâne în lucru postul lde viceprimat al Bârladului, care e necesar să fie obținut de un consilier liberal. Felicitări viceprimarilor noștri!

De asemenea, la Consiliul Județean, pentru că am obținut doar 110 mandate de consilieri nu putem emite pretenții. ~nsă, prin negocieri, unul din cei 10 consilieri liberali poate în timp să ajungă vicepreședinte. Asta dacă și liberalii de la conducerea filialei doresc să aibă un reprezentant în fruntea județului și oamenii noștri din teritoriu să aibă la cine veni la județ.

PSD a luat 20 de mandate de consilier județean, așa că, și dacă trei dintre ei, ar fi votat, prin absurd, împotriva lui Dumitru Buzatu, tot acesta ieșea președinte, având și drumul deschis prin faptul că nua avut contracandidat din rândul consilierilor județeni. Nu văd cum poți candida de unul singur și ieși pe locul doi. PNL Vaslui are dreptul să negocieze în continuare pentru a scoate cât mai mulți viceprimari în localitățile județului și, dacă își cunoaște interesul, să obțină un post în conducerea Consiliului Județean. Dacă nu, PSD oține nepermis de mult, adică tot, și, în condițiile acestea, șefii PNL Vaslui trebuie să se considere învinși. ~nsă nu cred că va fi cazul. Localitățile trebuie administrate, guvernate, iar PNL nu poate rămâne cu brațele încrucișate, pradă unor dispute sterile, intestine interminabile. Când vom avea un președinte de filială ales, și nu impus de cineva, atunci toate se vor rezolva de la sine. Mulțumesc celor care au votat PNL!” – Corneliu Bichineţ

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.