Mesajul fermierului englez către cel român

0

Fermier britanic protest lapte vaca politistDragă colega,

Am înţeles că ai aflat şi tu că noi, fermierii englezi, am votat în majoritate pentru ieşirea din UE. Ştirea e deci că vom avea piaţa agro-alimentară protejată şi că, da, în schimb, nu vom mai avea subvenţii. Dar nici tu, fermier român, nu ţi-ai luat subvenţiile pe anul acesta, deşi le ai pe cele mai mici. Adică ai dezavantajul principal de a fi în afara UE, tu fiind înauntru? Tare! Şi ai toate dezavantajele de a fi înauntru? Cum ar fi importuri ieftine care să te sufoce? Fără glifosat şi neonicotinoide? Cu tot felul de deştepţi care te învață că dacă îţi aperi piaţa internă, eşti ne-european? Bravo, fermier român, ai rupt gura târgului! Să înţeleg că eşti într-o situaţie ciudată: cu un picior eşti în gheaţă şi cu altul în foc, şi pe medie ar trebui să te simţi bine, nu? Adică culegi toate dezavantajele de peste tot: şi de a fi în UE, şi de a fi în afara UE! Şi nici nu ai voie să te aperi, nu? Că brusc devii împotriva economiei de piaţă! Păi noi, acum, în afara UE, vă vom arăta mai abitir ce înseamnă economia de piaţă, căci noi, englezii am inventat-o!

Una peste alta, drag fermier român, eşti într-un mare rahat (you are in a deep shit, în varianta dinaintea traducerii)! Deci tu şi nu eu! Uite, cred că pentru tine ar fi cel mai bine să începi să te lupţi să beneficiezi de toate avantajele de a fi membru: subvenţii mari şi la timp, fonduri europene pentru dezvoltare, producţie internă solidă, consumatori educaţi şi solidari, autorităţi responsabile. Cum e în Polonia. Pentru voi, e important să prosperaţi cu ajutorul UE. Noi eram bogaţi dinainte de aderare, doar am fost un imperiu. Însă tu, fermier român, dacă nu vrei să îţi muşti mâinile de ciudă în următorii ani, trebuie să răstorni masa ACUM. Prin urmare, ce ai de gând să faci?

Al tău,
John Farmer

Articolul este un text de opinie semnat de Vlad Macovei,  Directorul General Agrointeligenţa

Citește și:
„Politica agrară de acum e pentru marile ferme industriale și pentru
 landgrabberi”
Ca să trăiască un fermier olandez au fost nenorociți 50 de fermieri
 români!
„Micii producători au fost distruși. Ce au început comuniștii, UE
 reușeste să finalizeze”
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.