„Nu vom sta cu mâinile în sân!”

0

Pensionar sarac moneda prostestPensionarii „normali” se revoltă contra „specialilor”. Înainte de campania electorală pentru alegerile generale din noiembrie 2016, pensionarii speră că vor primi atenție din partea politicienilor și vor împiedica acordarea de pensii speciale și pentru primari. Dar și politicienii speră ceva: că vor câștiga alegerile cu ajutorul primarilor. Liderul pensionarilor vasluieni, pesedistul Ioan Stamate, spune că primarii nu merită pensii speciale, pe când șeful său de partid de la București Liviu Dragnea ne “îndurerează”: „Au foarte puține drepturi”.

„Dacă cineva crede că noi vom sta cu mâinile în sân, se înșeală!”, spune Ioan Stamate, președintele Consiliului județean al persoanelor vârstnice din județul Vaslui, după ce nesimțirea pensiilor speciale urmează să-i „atingă” și pe primari. Acum, legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali este discutată în Senat, iar dacă va trece, așa cum se prefigurează, primarii urmează să se adauge categoriilor privilegiate (precum parlamentarii sau judecătorii), care la pensie vor primi un surplus „gras” din banii noștri. Asta pentru meritul deosebit… de a-și putea vota legi singuri, ei pentru ei. Comisia Juridică a Camerei Deputaților tocmai a decis că, de la 1 ianuarie 2017, un primar poate încasa până la 5.200 de lei lunar. Suma se va adăuga pensiei pentru limita de vărstă, iar sursa de finanțare pentru aceste pensii speciale va fi bugetul local.

„Părerea mea, dar și a celorlalți pensionari, este că primarii și viceprimarii nu merită aceste pensii. Toată lumea știe că stăm pe un butoi de pulbere cu sistemul de pensii, că nu vor mai fi bani în viitor pentru achitarea lor. Dar pentru aceste pensii speciale, care sunt tot mai multe, sunt bani”, își arată revolta liderul pensionarilor.

Ioan Stamate își pune și alte întrebări de bun simț: „Dar pentru cei care au muncit o viața întreagă și acum au pensii de nimic, cine are grija lor?”

„Noi ne zbatem de ani de zile să facem punctul de pensie de 45% din salariu mediu brut, dar nu reușim pentru că nu sunt bani”, spune liderul celor mai săraci pensionari, cum sunt cei care trăiesc în județul Vaslui, unde o pensie media de agricultor este de 700 de lei.

Așadar, pentru unii, cei mulți, nu sunt bani, pe când pentru primari și viceprimari, cadrele de partid din teritoriu care ajută cel mai mult marii lideri politici să câștige voturi, pentru aceste „aspiratoare” de voturi ale credulilor sunt bani.

În aceste condiții destul de clare, Ioan Stamate își îndreaptă privirile către cele mai ”înalte zări” și speră ca președintele Klaus Iohannis, dacă nu va spune „Ghinion!” către pensionari (dintre cei care nu au tot atâtea case precum el) să blocheze adoptarea legii: „Sper că președintele Iohannis nu va promulga legea”. Slabe speranțe!

Dragnea: „Primarii au foarte puține drepturi”

„Am început cu proteste scrise, dar vom ieși și în stradă. Nu avem o altă soluție! Avem trimise memorii la președintele țării, la președinții celor două camere ale Parlamentului, la Guvern”, spune pensionarul vasluian, care precizează să o decizie se va lua la sfârșitul lunii septembrie, când va avea loc congresul Federației Naționale a Pensionarilor, organizație pentru apărarea drepturilor celor de vârsta a treia din care face parte și Consiliului județean al persoanelor vârstnice din județul Vaslui pe care îl conduce Stamate.

Exclus din rândul consilierilor județeni eligibili pe lista înaintată de Organzația Județeană a PSD Vaslui, pensionarii nemaiavând practic nicio reprezentare, Stamate speră încă la îndreptarea lucrurilor tot dinspre politicieni.

„Sperăm că alegerile acestea să fie un motiv de a ne da atenție și nouă”, declară cel care declară că reprezintă 100 de mii de pensionari și, bineînțeles, tot atâtea voturi, la care politicienii trebuie să se gândească.

Unii spun însă că politicienii de la București tocmai la voturi se gândesc acum, când, după alegerile locale, caută să câștige dăruirea și abnegația primarilor pentru a le aduna cât mai multe voturi pentru alegerile de la sfărșitul lui 2016 care vor decide cine va guverna.

PSD, în special, a avut dintotdeauna o mare “grijă” de primari, pe care a încercat să-i adune sub umbrela proprie prin tot felul de uneltiri reciproc-avantajoase. E destul să ne gândim la ordonanța de urgență de la sfărșitul lui 2014 care a permis din nou traseismul politic și care numai în județul Vaslui a adus în organizația PSD condusă de Dumitru Buzatu peste 20 de primari, în special de la PNL. Pesediștii au sperat atunci că primarii, prin voturile pe care le pot “colecta”, îl vor ajuta pe președintele lor Victor Ponta să câștige alegerile în detrimentul liberalului Klaus Iohannis.

Acum, înainte de alegerile generale, liderii PSD și-au amintit din nou să prețuiască primarii și cât de oropsiți de soartă sunt. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că legea prin care aleșii locali primesc pensii speciale este una corectă, pentru că primarii „au foarte multe îngrădiri”: „Această lege este corectă pentru primari, este bună pentru primari. Din păcate primarii din Romănia, aleșii locali din România, au foarte multe îngrădiri, o legislație care comportă foarte multe riscuri pentru ei, legislație neclară și foarte puține drepturi. Eu cred că în administrația locală din România trebuie să apară multe schimbări, probleme la care noi lucrăm”.

Cât câștigă un primar „îngrădit”:

Cel mai mare salariu este cel al primarului general al Capitalei. Pe baza legii intrate în vigoare în 2014, primarul Bucureștiului câștigă peste 8.000 lei pe lună.

Primarii de sector din Capitală au venituri egale cu cele pe care le primesc primarii municipiilor reședință de județ, care depășesc 150 de mii de locuitori. Aceștia încasează salarii de 6.200 lei.

Primarii de municipii câștigă între 5.142 de lei și 5.268 de lei.

Primarii de comună au o leafă care pleacă de la 3.800 de lei și poate depăși 4.200 de lei, în funcție de numărul de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.