Efectele Odonanței Guvernului de la sfârșitul lui 2014 care a repermis traseismult politic au dus la o situație paradoxală în județul Vaslui după alegerile locale din iunie 2016: deși are mai puțini primari decât la data alegerilor, 61, față de 73 (dintre care pste 20 „achiziționați” în 2014), PSD Vaslui se mândrește că și-a adjudecat victoria. Partidul se laudă, deci, că… a pierdut 12 primari, iar liderii săi pot folosi încurcata, ilara și idiotica exclamație consacrată: „Am înfrânt!”.
La prima vedere și judecând după situația de la data confruntării, liberalii vasluieni se pot lăuda și ei cu 25% mai multe administrații în curtea proprie, deci o altă victorie: PNL Vaslui are după 5 iunie 2016 20 de primari, față de 15, la data alegerilor.
Prin urmare, rezultatele alegerilor locale din iunie 2016 din județul Vaslui întregesc tabloul ireal al vieții politice românești de până acum în care toată lumea a fost în opoziție și toată lumea la putere, oricare partid s-a luptat cu fiecare dintre restul și fiecare a fost împreună cu oricare altul, iar toți politicienii au pierdut câștigând și au câștigat pierzând…
„Este un rezultat satisfăcător”, spune senatorul Dan Marian, preşedintele liberalilor vasluieni, care pot raporta 20 de primari, cu cinci mai mulţi decât în ziua alegerilor, dar plâng după şase primării, pe care le-au pierdut. „Este un rezultat mulţumitor”, apreciază Dumitru Buzatu, liderul pesediştilor, care va avea 61 de primari, faţă de 73 pe 5 iunie. Raportându-ne, însă, la alegerile din 2012, PSD are cu 15 primari în plus (de la 44 la 61), PNL a scăzut la 20 faţă de 33, câţi aveau împreună PDL (11) şi vechiul PNL (22). ALDE, moştenitoarea PC, a păstrat acelaşi număr de primari ca partidul-mamă, trei. Au părăsit pe uşa din dos scena politică judeţeană PP-DD, care avea două primării, PRM, PER şi UNPR, care câştigaseră atunci câte un primar. UNPR s-a făcut complet de râs, necâştigând nimic şi urmându-şi, probabil, calea spre desfiinţare.
Câștigând au pierdut. Pierzând au câștigat.
Deci, cine a câștigat alegerile în județul Vaslui? Cei care au pierdut. Atunci, cine le-a pierdut? Cei care au câștigat.
Este incredibil la prima vedere, dar, deşi a fost declarat câştigător absolut, PSD Vaslui a pierdut în alegerile locale din iunie 2015 din judeţul pe care îl controlează la nivel administrativ de peste 25 de ani. Asta dacă avem în vedere că, la data scrutinului de duminică, partidul avea 73 de primari în funcţie, iar după a ajuns la doar 61. PNL avea în ziua alegerilor 15 primari, iar după dispune de 20.
Pentru Dumitru Buzatu, fostul şi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, această situaţie era de aşteptat, după cum a afirmat. A fost o recunoaştere neexplicită din partea liderului PSD Vaslui a faptului că, la sfârşitul lui 2014, în prag de campanie pentru prezidenţiale, PSD Vaslui a cam „exagerat” cu „achiziţionarea” de primari de la alte partide, peste 20 de edili trecând atunci la PSD, în special de la liberali.
În plus, PNL a realizat, duminică, o performanţă de neimaginat, mai ales pentru pesedişti, adjudecându-şi Primăria Bârlad prin Dumitru Boroş în dauna deputatului PSD Adrian Solomon. Este pentru prima dată când liberalii controlează primăria acestui oraş.
Rezultatul de la Bârlad l-a bulversat pe şeful PSD, Dumitru Buzatu declarând: „Este surprinzător pentru că nu se poate spune că un om cu experienţa în administraţie a lui Adrian Solomon, care a fost viceprimar şi a avut o prestaţie foarte bună în Parlament, este normal să fie bătut. Probabil, a existat o dorinţă de schimbare pe care nu am anticipat-o noi”.
„Este un rezultat pe care l-aş numi satisfăcător. Ar fi fost un rezultat foarte bun dacă băteam PSD, unul bun dacă aveam peste media naţională, dar aşa, este un rezultat satisfăcător” – Dan Marian, preşedintele PNL Vaslui.
„Am regrete pentru candidaţii noştri care au pierdut la diferenţe foarte mici de voturi şi îmi pare rău pentru cei şase primari ai noştri care nu au putut să-şi recâştige mandatele” – Dan Marian.
Faţă de alegerile din 2012, PSD are acum cu 15 primari în plus (de la 44 la 61), PNL a scăzut la 20, de la 33, câţi aveau împreună PDL (11) şi vechiul PNL (22). Au dispărut din scenă PP-DD, care în 2012 a câştigat două primării, UNPR, PRM şi PER, care au câştigat atunci câte un primar. ALDE, moştenitoarea PC a păstrat acelaşi număr de primari ca partidul mamă, trei.
Un eşec lamentabil poate fi trecut în dreptul partidului coordonat la Vaslui de deputatul traseist Sergiu Vizitiu (trecut de la PDL la UNPR), care nu a câştigat nimic în judeţul Vaslui. Nici măcar Gheorghe Poede, ex-primarul care a făcut celebră localitatea Poieneşti pentru cazul „Dezdemona”, nu a reuşit să scoată un rezultat mai de Doamne-ajută pentru partidul pe ducă al lui Vizitiu.
PSD – majoritate, majoritate şi majoritate!
Oricum însă, PSD rămâne marele stăpânitor al zonei, controlând nu mai puţin de 61 de primării dintre cele 86 ale judeţului. Formaţiunea a câştigat confortabil şi la Consiliul Judeţean, cu peste 60% dintre mandate, ceea ce îi va permite să desemneze nu numai preşedintele, ci şi pe cei doi vicepreşedinţi, în cărţi aflându-se Ciprian Trifan, secretarul filialei, şi Valeriu Caragaţă, administratorul public al judeţului. PSD domină, de asemenea, majoritatea consiliilor locale.
Aşadar, motive de mulţumire pentru Dumitru Buzatu: „Este un rezultat mulţumitor pentru toţi cei care au muncit şi, efectiv, rezultatele au corespuns eforturilor în cea mai mare parte. Sunt şi unele eşecuri, aş spune importante, care s-au datorat deciziilor greşite pe care le-au luat echipele”.
Surprizele şi previzibilele
Printre surprizele pozitive pentru PSD a fost câştigarea Primăriei Berezeni de către deputatul Toader Dima, în dauna primarului liberal Vasile Miliare, cu câteva mandate în spate, iar între cele negative pierderea Primăriei Vetrişoaia, edilul Vasile Puiu fiind învins de liberalul Vasile Stângă.
O altă surpriză este adjudecarea a trei primării de către ALDE, având în vedere apariţia destul de recentă a acestei formaţiuni pe scena politică. ALDE va avea primari în comunele Tătărăni – Mihai Băhnăreanu, Pogoneşti – Ionel Iordache şi Văleni – Radu Beligan.
Alte surprize sunt câştigarea Primăriei Creţeşti de către independentul Viorel Savin, precum şi singurul primar pe care l-a câştigat în judeţ partidul lui Mircea Geoană, PSRO, la Dragomireşti, unde a câştigat Dănuţ Iacob, în detrimentul liberalului Aurel Turcu.
O schimbare surprinzătoare s-ar fi putut petrece şi la Negreşti, unde candidatul liberalilor, Cristi Rusu, i-a suflat în ceafă actualului primar PSD Vasile Voicu, cel din urmă câştigându-şi noul mandat la o diferenţă de doar 17 voturi!
La Vaslui, primarul în funcţie, Vasile Pavăl (PSD), a obţinut un rezultat excelent, 74%, în faţa candidatului liberal, Marius Arcăleanu (PNL) – 12%. La Huşi, pesedistul Ioan Ciupilan, primarul în funcţie, s-a impus cu 67% în faţa medicului Nelu Tătaru (PNL), care a obţinut 22%. La Murgeni, actualul primar, Ioan Buta, a câştigat un nou mandat, cu 55%, având zece puncte procentuale în plus faţă de candidatul PNL, Dan Liviu Cain.
În cele 81 de comune, PSD a câştigat 57, PNL – 19, ALDE – 3, PSRO – 1, iar un independent s-a impus la Creţeşti. PSD a schimbat primarii în zece comune, însă a pierdut Vetrişoaia şi Tăcuta.
„Vasluienii au arătat încă o dată că ştiu cum să voteze. Le mulţumim pentru încredere şi pentru consecvenţă. La aceste alegeri s-a înregistrat o prezenţă mai slabă la vot la nivelul judeţului Vaslui, dar nu este o diferenţă foarte mare faţă de anii anteriori. Judeţul este unul oarecum atipic din acest punct de vedere, mai ales că mulţi cetăţeni sunt plecaţi să muncească în străinătate” – Dumitru Buzatu.