Vânzarea terenurilor e cu oarece deranj la ministru

1

Achim IrimescuÎn sfârșit, și-au dat seama și ei… După ce a fost cumpărată de către străini o suprafață egală cu întreaga regiune istorică a Moldovei, ultimul care reacționează față de acest ”fenomen” este ministru “tehnocrat” al Agriculturii. El promite… discuții și proiecte de legi.

„Vestea” că ar puteea fi destul de grav cu ritmul în care străinii achiziționează terenuri agricole în România a ajuns și la urechile ministrului Agriculturii la mijlocul lui 2016. El chiar s-a speriat, dar s-a liniștit imediat, când și-a adus aminte că „românul are spiritul proprietății terenului extraordinar de dezvoltat”.

Fermierii și țăranii români nu au fost împiedicați să vândă până la mijlocul lui 2016 o suprafață egală cu întreaga regiune istorică a Moldovei de spiritul despre care vorbește ministru. Cu sărăcia fermierilor și țăranilor, dar și datorită calității pământurilor, județul Vaslui este pe locul doi la nivel național la vânzarea terenurilor, după Timiș. Întreaga Vale a Prutului, zona cu cele mai bune terenuri, riscă să ajungă în mâna străinilor, într-un județ, cel mai sărac și cu cele mai puține investițiii, în care pământul este singura bogăție naturală.

Mai ales sprijinul din partea guvernului nu i-a împiedicat pe fermieri să-și vândă terenurile. Ministrul Achim Irimescu a fost acuzat, de altfel, de întârzierea acordării subvențiilor, împotriva sa parlamentarii adoptând și o moțiune de cenzură la începutul lui iunie 2016. În mai 2016, întârzierile la plata subvențiilor europene și lipsa oricărui sprijin din partea Guvernului îl făceau pe Vasile Mihalachi, vicepreședintele Conssiliului Județean Vaslui, să se întrebe: „Nu cumva asta se vrea: să fim o piață de desfacere, o forță de muncă ieftină și să avem terenuri ieftine pentru europeni?”. Această suspiciune devine tot mai întemeiată și mai articulată, mai ales de către fermierii români.

Într-adevăr, în 2016, în România, prețul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 18.000 de euro, în vreme ce în țările UE un hectar depășește și 30.000 de euro. România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafață arabilă.

„România trebuia să fie mai atentă la Legea privind achizițiile de terenuri agricole și să impună anumite cerințe, însă în prezent este în discuție la minister un astfel de proiect”, a declarat ministrul Agriculturii, pe vremea în care presa vorbește despre 70%, ca procent al terenurilor agricole pe care le controlează străinii. Deci, discuții și proiecte. Exact ce ne lipsea…!

Ministru nostru preferă discuțiile și proiectele, chiar dacă recunoaște, în același timp: „De exemplu, Bulgaria a adoptat odată cu România, în același an (2014 – n.), dar a adoptat o lege mult mai dură, mai restrictivă. Polonia este pe cale să dea o astfel de lege, iar Franța a reușit să impună o serie de restricții care sunt acceptate. Este foarte importantă forma sub care impui anumite cerințe”.

„Toate acestea pot fi aduse în discuție și sunt pe un proiect de lege în minister pe care trebuie să ne punem de acord cu producătorii. Să nu uităm că terenul în România are o particularitate aparte. Au fost după anul 1990 familii care au ajuns efectiv să se ucidă pentru teren. Românul are spiritul proprietății terenului extraordinar de dezvoltat”, a mai spus ministru Agriculturii.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la UE, și a permis persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole la noi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.