Cuşca de aur a bogăţiei. Un oligarh rus şi-a vândut averea şi trăieşte în sălbăticie

6

 

German Sterligov copii caineS-a bucurat de o avere impresionantă, a trăit în vile somptuoase, a avut limuzine Masseratti, Ferrari, yachturi de zeci de milioane de dolari şi avioane private, dar a renunţat definitiv la acest stil de viaţă şi a ales să se mute cu familia sa într-o zonă rurală a Rusiei, unde trăiesc în mijlocul sălbăticiei. German Sterligov, al doilea milionar oficial al Rusiei de după căderea URSS, candidat la preşedinţia Rusiei şi la primăria Moscovei, şi-a abandonat în 2005 averea pentru a trăi cu familia ca un ţăran într-o parte îndepărtată a Rusiei, fiind dovada că se poate găsi fericirea.

S-a bucurat de o avere impresionantă, a trăit în vile somptuoase, a avut limuzine Masseratti, Ferrari, yachturi de zeci de milioane de dolari şi avioane private, dar a renunţat definitiv la acest stil de viaţă şi a ales să se mute cu familia sa într-o zona rurală a Rusiei, unde trăiesc în mijlocul sălbăticiei.

„Majoritatea prietenilor mei au crezut că mi-am pierdut minţile, dar după patru ani se dovedeşte că am făcut alegerea corectă. Criza economică care i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni şi am suficiente resurse pentru a supravieţui”.
La doar 24 de ani, German Sterligov a pus bazele propriei companii şi în scurt timp, profitând de vidul de legislație din acea vreme, a reuşit să construiască un imperiu financiar, cu birouri în Londra şi New York, şi a devenit multi-milionar.
În timp ce Sterligov îşi făcea un nume în domeniul afacerilor, ameninţările începeau să se intensifice, iar el şi soția sa trăiau în permanenţă cu frica de a nu fi răpiţi, brutalizaţi sau chiar omorâţi.

Alyona German Sterligov„În primii doi ani de relaţie ne-am mutat de 23 de ori. El mă suna şi-mi spunea: ‘Împachetează, iar ne mutăm’. În cercurile în care soţul meu activa aveau loc multe crime”, îşi aminteşte Alyona, soţia miliardarului.

Tocmai din această cauză, nu este de mirare că oligarhii ruşi angajează o armată de gardieni care să-i protejeze. Alyona, a cărei familie era apropiată de fostul lider comunist Nikita Hrusciov, a urât dintotdeauna să aibă servitori.

German Alyona  Sterligov„Nu-mi doream străini în casa mea. Dar întotdeauna era o excepţie: bodyguarzii înarmaţi până-n dinţi. După ce ne-am mutat în Moscova, după o perioadă petrecută în Mayfair – Londra, am realizat că aceştia erau indispensabili. Eram foarte bogaţi într-o ţară în care majoritatea oamenilor nu erau avuţi, iar oamenii de afaceri erau ţintele favorite ale răpitorilor. Era îngrozitor. Întotdeauna aveam cel puţin două gărzi de corp cu mine, dar odată numărul acestora a ajuns la 60, pentru a mă supraveghea atât pe mine, cât şi pe copiii mei” – Alyona Sterligov.

„Eram ca păsările într-o cuşcă aurie. Fiind foarte bogaţi, trăiam într-o sclavie, din care, din fericire, am scăpat”, a completat German.

Pentru a scăpa de ameninţări, în era preşedinţiei lui Boris Elţîn, multe cupluri bogate declarau că s-au despărţit şi se afişau la petreceri cu alte persoane pentru a distrage atenţia de la familia adevărată.

German Sterligov2Un factor important în decizia lor de a-şi schimba stilul de viaţă l-a constituit înfrângerea lui German în alegerile prezidenţiale din 2004, când învingător a ieşit actualul premier rus Vladimir Putin.

„A venit acasă, şi-a aruncat jachetă şi a spus: ‘Nu mai pot face nimic aici. Hai să plecăm şi să începem o nouă viaţă’”, îşi aminteşte Alyona, care a fost cerută în căsătorie la doar trei minute după ce s-au cunoscut.

German Sterligov3Au ales ca locaţie o zonă împădurită, aflată la 100 de kilometri depărtare de Moscova, o zonă lipsită de luxul cu care s-au obişnuit, dar pe care nu îl regretă.
În perioada lui de prosperitate, German Sterligov a oferit locuri de muncă pentru 2.500 de persoane. În nopua viață aceştia mai sunt doar în număr de doi, ambii muncitori, care îl învaţă pe Sterligov cum să facă lucruri precum construcţia de ziduri sau repararea de garduri.

După o viaţă trăită în cel mai luxos cartier din Moscova, Sterligov şi soţia sa şi-au schimbat perspectivele asupra vieţii şi au decis să-şi vândă proprietatea din cartierul Rublyovka, apartamentul cu vedere spre Statuia Libertăţii din New York, birourile de pe Wall Street şi din Londra, casa din Elveţia, castelul din Franţa şi apartamentul din Piaţa Roşie din Moscova pentru a se muta la ţară.

A ajuns să acumuleze datorii uriaşe din pricina costurilor campaniilor sale electorale, aşa că şi-a vândut toate proprietăţile şi acţiunile şi şi-a plătit datoriile, iar mai apoi, după o călătorie în pădure, şi-a construit o casă cu banii care îi mai rămăseseră.

Sterligov şi-a vândut averea la licitaţie după ce s-a ales praful de ambiţiile sale politice, care începuseră cu o campanie pentru funcţia de guvernator al Siberiei şi au fost urmate de candidaturile pentru primăria Moscovei şi în final pentru preşedinţia Rusiei.

„În astfel de situaţii urgenţe, nu este timp de discuţii – atunci capul familiei, bărbatul, trebuie să ia toate deciziile… A fost greu pentru soţia mea, care nu era obişnuită cu viaţă la ţară, ci mai degrabă cu viaţă de milionar. Acum este recunoscătoare, deoarece copiii noştrii duc o viaţă normală, o viaţă reală. Familia mea este fără îndoială mai fericită”.

German Sterligov familia„Viaţa mea nu a fost niciodată mai bună – încă nu pot crede că am o viaţă atât de împlinită şi interesantă. Am reuşit să găsim fericire ca şi familie – şi încă nu pot să cred că am reuşit să părăsim Moscova, cu toată atmosfera ei de mercenariat, ividie şi ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufletească în care ne aflăm, exact cum nu poţi descrie gustul unei îngheţate. Trebuie să o guști pentru a ști asta…

Nici într-un milion de ani nu mi-aş dori să redevin om de afaceri şi să fiu înconjurat de acele lucruri care definesc un om de afaceri de succes: case în Rublyovka, yachturi şi maşini Bentley. Sunt fericit cu pacea pe care am găsit-o la ţară, alături de soţia, copiii şi oile mele”.

Şi-a construit o casă de lemn în pădurile dese de lângă Moscova şi trăieşte acolo muncind, el şi copiii săi. Programul de fiecare zi pentru copii constă în literatură, matematică, istorie şi geografie cu mama lor, apoi multă rugăciune, lucru la tâmplărie, citirea cărţilor.

Alyona Sterligov copiiAltfel spus, eliberat de boala materialismului şi de traiul îmbâcsit într-o mare capitală a lumii, Sterligov a găsit adevărata fericire, fericirea fără bani.
Pentru a se adapta noii vieţi, soţia lui, Alyona, a schimbat bijuteriile scumpe şi hainele de marcă cu fustele lungi şi basmaua, precum ţăranii din romanele lui Tolstoi. Soţii Sterligov şi cei patru copii au ales ca reşedinţă o casă umila, fără electricitate, aflată la 15 kilometri depărtare de orice altă locuinţă. Alyona a născut cel de-al cincilea copil al familiei în noua locuinţă, fiind asistată la naştere de soţul ei.
După ce s-au mutat, familia a aruncat toate pozele reprezentând vechiul stil de viaţă şi refuză să se uite la televizor sau să folosească Internetul.
„Nu are rost să pierdem timpul copiilor noştri utilizând aceste mecanisme de spălare de creier. Mai bine ne așezăm la masă şi vorbim despre cărți decât să ne uităm la mizeriile de la televizor… Ce sunt acum? Doar un ţăran oarecare. Un crescător de animale. Nu cred că Putin se mai teme acum de mine”, a conchis fostul oligarh.

„Niciodată nu am dus o viaţă mai frumoasă, mai curată, mai bună. Am un trai împlinit şi interesant. Am regăsit fericirea şi iubirea în familia mea, am timp să vorbesc cu copiii mei şi cu soţia mea” – German Steriglov

German Sterligov copiiPărinții nu au dorit să-şi dea copiii la şcoală. Familia este foarte credincioasă, respectând toate obiceiurile religiei ortodoxe.

Sterligov şi familia sa nu-şi doresc să se întoarcă la viaţa de dinainte.

„Mi-am dorit să schimb viaţă oamenilor din Rusia în bine… Mi-am dorit să aduc o nouă viziune acestei ţări, pentru a crea o viaţă mai bună. Dar nu am reuşit, şi am ajuns să îmi dau seama că, chiar dacă nu voi putea fi alături de ţară mea în acest mod, familia mea încă are nevoie de mine – şi am putut face schimbări la acest nivel” – German Steriglov.

„Folosiţi resursele de care încă dispuneţi pentru a construi un sistem nou, în loc să ţineţi cu dintîi de ‘puţinul’ care v-a rămas”, sfătuieşte Sterligov.

Gherman Sterligov familia

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

6 COMENTARII

  1. Si-a facut calculele corect. Il mazilea Putin pana la a doua generatie. Viata lipsita de o bogatie excesiva iti da alt tip de grija. Grija de gasi sens si de a evolua spiritual.

  2. E bine cand ai posibilitatea sa alegi. In cazul lui a ajuns la o extrema la care altii viseaza mii de vieti, apoi dupa ce a vazut ce-i acolo, a ales varianta fericirii

  3. Sunt entuziasmat de inteligenta acestui ins ; a realizat o familie unita si linistita , concentrata pe obtinerea resurselor de tyrai, si nu pe subiectele stupide ale televiziunilor, interesata de literatura , de arte, de frumusetea naturii si nu de frivolitatile masmediei contemporane (vezi pochemonii !) …poate ca a exagerat in privinta scolarizarii copiilor , dar il inteleg in privinta traiului sub spectrul rapirii si a dependentei de bodigarzi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.