George W. Bush şi Tony Blair ar trebui deferiţi Curţii Penale Internaţionale

0

George W. Bush_Tony BlairDoi reputaţi profesori francezi de drept public, Serge Sur şi Julian Fernandez, susţin – într-o luare de poziţie în coloanele cotidianului «Le Monde»- că raportul Chilcot, dat publicităţii în Marea Britanie la începutul lui iulie 2016, precum şi aşa-numitul raport Feinstein, apărut la mijlocul lui 2015 în Statele Unite, oferă dovezi clare privind crimele comise în Irak sau în Afganistan în cursul intervenţiei militare „discutabile în privinţa fundamentării sau a derulării ei”.

În aceste condiţii, spun cei doi profesori, în absenţa unor proceduri naţionale, Curtea Penală Internaţională (CPI) instituită în 1998 prin Statutul de la Roma, „are acum ocazia să demonstreze că justiţia penală internaţională nu mai este rezervată doar învinşilor şi celor slabi”.

CPI poate ancheta şi urmări pe cei ce poartă răspunderea pentru crime de genocid, crime împotriva umanităţii sau pentru crime de război atunci când sunt comise pe teritoriul statelor conduse de un unic partid sau persoană, sau când persoanele acuzate sunt resortisanţi ai statelor conduse de unic partid. De precizat, spun profesorii francezi, că în ambele cazuri, data la care au fost comise crimele nu are importanţă, întrucât crimele de război despre care este vorba în cazul Irakului şi Afganistanului sunt imprescriptibile. Raportul Chilcot, subliniază cei doi profesori, confirmă oficial ceea ce se ştia deja: decizia luată în 2003 de către Statele Unite de a recurge la forţa armată împotriva Irakului pentru eliminarea lui Saddam Hussein a fost totalmente eronată.

Concluziile unui raport britanic: Invadarea Irakului, alături de Statele Unite, a fost o gravă eroare a lui Tony Blair

Invadarea prematură a Irakului, alături de forţe ale Statelor Unite, se spune în aşa numitul raport Chilcot (după numele şefului comisiei ce a avut misiunea de a anchetă acest dosar), fără exploatarea tuturor opţiunilor diplomatice, oferă motive serioase de reproş la adresa lui Tony Blair, premier britanic la vremea respectivă. După apariţia raportului Chilcot, Tony Blair şi-a cerut scuze pentru eroarea comisă, care a costat vieţile mai multor militari britanici şi ale mai multor zeci de mii de civili irakieni.

„Omenirea trebuie să fie conştientă de faptul că printre noi se află un terorist, iar numele lui este Tony Blair”, a lansat, cu ochii în lacrimi, Sarah O’Connor, sora unuia din soldaţii britanici care şi-au pierdut viaţa în Irak.

Instalaţi în faţă Centrului de conferinţe din centrul Londrei în aşteptarea concluziilor raportului Chilcot (finalizat la captul a 7 ani de anchetă) referitor la implicarea militară a Regatului Unit în Irak , un grup de manifestanţi s-au reunit la chemarea coaliţiei «Stop the war», strigând „Blair a minţit, mii de persoane au murit”.

Nu mai puţin de 179 de militari britanici au murit în operaţiunile din perioada 2003-2009. În aceeaşi perioadă şi-au pierdut viaţă zeci de mii de irakieni nevinovaţi.

Tony Blair, primul ministru laburist al Marii Britanii în perioada 1997-2007, este acuzat în raportul Chilcot că a minţit populaţia afirmând că Irakul posedă arme de distrugere în masă, ceea ce a fost fals.

Persoane bine informate au relatat că echipamentul trupelor britanice trimise atunci în Irak era insuficient. Ele erau, de exemplu, dotate cu nişte vehicule Land Rover având un blindaj prea lejer pentru a putea rezistă obuzelor, explozivilor. Erau, cum s-au exprimat soldaţii britanici, nişte „sicrie pe roţi”.

Blair susţine totuşi că, în contextul de atunci, a fost luată „cea mai bună decizie”

Concluzia raportului Chilcot este că a fost întreprinsă o invazie „prematură” în Irak. „Acţiunea militară, a declarat John Chilcot, nu era, în acel moment, inevitabilă”. El a condamnat faptul că Londra s-a bizuit pe informaţii ale unor servicii de informaţii fără a fi fost verificate suficient. În plus, a mai spus John Chilcot, au fost subestimate consecinţele invaziei. Planificarea şi pregătirile pentru perioada de după Saddam Hussein au fost totalmente neadecvate. Tony Blair (63 de ani) a reacţionat imediat, invocând „principiul interesului superior al ţării”. Noi, a subliniat el, „am luat atunci cea mai bună decizie şi lumea de azi este mai bună şi mai sigură”. A susţinut că a acţionat „cu bună credinţă”, dar îşi asumă „întreagă răspundere pentru orice eroare comisă”.

Familii ale unor soldaţi ucişi în Irak îl  vor acţiona în justiţie pe Tony Blair 

Avocaţii familiilor a 29 de soldaţi britanici morţi în Irak vor studia temeinic raportul Chilcot, urmnd a-l folosi drept bază a acţiunii în justiţie împotriva lui Blair, a miniştrilor săi de atunci sau chiar împotriva întregului guvern. S-a aflat, de asemenea, că unii deputaţi intenţionează să folosească raportul respectiv pentru a lansa o procedură de impeachment împotriva lui Blair, ceea ce ar avea drept consecinţă privarea a posteriori de titlul de prim- ministru.

Preluare: Curierul Naţional / Autor: Maria Capitaine

Citeşte şi:
G.W. Bush și imperiul ”drăguț”
Administrația Bush, vinovată de crime de război
Simptomatica aroganţă americană
Imagini ale eșecului politicii S.U.A. de impunere a „democrației”…
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.