Mai bun ca aspiratorul!

0

Dacian Ciolos la semaforDupă ce prin primăvară făcea un lucru ”extraordinar” precum statul la semafor în fața clădirii Guvernului, primul-ministru Dacian Cioloș „recidivează”, cum ar scrie „frumos” și „cu tâlc” orice ziarist ”independent”, și s-a apucat să strângă gunoaie de prin parc.

„Societatea civilă” și „opinia publică”, cu „tinerii frumoși” alături de ele, au fost extaziate să îl vadă pe primul ministru cum culege gunoaie cu premeditare într-o acțiune la care fuseseră invitate toate televiziunile. „Așa da!”, au aprobat emoționați tinerii ecologiști, devenind conștienți că gunoiele din întreaga țară au fost tratate de data aceasta cu un nivel maxim de responsabilitate.
Dacian Ciolos actiune ecologicaEste acel gen stupid de evenimente la care au aderat de-a lungul timpului mai toate „personalitățile” publice și mai ales politice, alergând și mergând pe biciclete, gătind și dând cu aspiratorul, și mai câte altele. Toate ar trebui să ne învețe pe noi restul ceva, în afară de faptul că ei sunt în goană nebună, ca să nu spun cretină, după imagine. Eu nu am reușit să trec niciodată peste lecția asta elementară, de PR, iar acum mă întreb ce ar trebui să ne facă să credem un eveniment ca cel la care a participat Cioloș. Că avem un prim ministru bun la strâns gunoaiele? Că prim-ministru e preocupat de propria imagine încât strânge și gunoaie?
Dacă așa „e bine”, cum ar spune cei mai ”civici” dintre noi, primul ministru ar trebui să facă mereu lucruri atât de plăcute, și utile, și simbolice. Mâine să cânte la mandolină într-un concert caritabil pentru copiii surdo-muți, pe 1 martie să prindă mărțișoare în piept lucrătorilor de la Salubritate cu ocazia debutului curățeniei de primăvară, pe 8 martie să dăruiască flori femeilor gravide, să doneze sânge la orice criză anunțată prin spitale, iar de la Guvern să militeze pentru salvarea balenelor și delfinului alb. Iar la toamnă, la fel de simbolic, îl puteți chema la strânsul recoltei, cu condiția să nu stea mult, cât pentru câteva cadre, și, bineînțeles, să se dea pe post la o oră de maximă audiență. Detaliile vor fi negociate cu echipa de PR.
Asta pentru că ce se întâmplă în realitate este că Dacian Cioloș se pregătește pentru alegerile parlamentare, adică să devină din „tehnocrat”, orice ar putea înseamna asta, politician, iar asta știm ce înseamnă: cerșetor de simpatie și voturi. Și cerșetorii mai strâng și gunoaie…
Dar genul aceesta de acțiuni sunt mult-plăcute celor care vor „o țară ca afară”, care își închipuie cumva că în Occident chiar așa se întâmplă, prim miniștri culeg gunoaie de pe străzi, și englezii și-au căpătat cultura civică și bunele maniere direct de la regină.
Eu visez în schimb la o țară în care primul ministru se ocupă de lucruri atât de multe și atât de importante încât nu are timp să strângă gunoiul după el, cu toate astea se oprește la semafor (mai ales pentru că e atât de deștept încât să nu-l calce mașinile), oamenii nu aruncă gunoaie, iar dacă le aruncă, Guvernul are, prin priceperea sa, destui bani încât să plătească servicii specializate. Dar înainte de toate astea, Guvernul și legislativul descurajează acest gen de poluare prin legi, cu amenzi drastice și o reciclare stimulatoare, iar educația ecologică a publicului este una mult mai solidă decât cea pe care ai putea să o capeți uitându-te la televizor cum primul ministru strânge gunoiul…

„Premierul României, Dacian Cioloș, în timp ce muncește cot la cot cu noi la strâns gunoaie în Parcul Natural Văcăreșți. Eu deocamdată nu știu ce să spun mai mult, sunt copleșit”, a spus unul dintre voluntarii care a aprticipat la o acțiune de ecologizare a Deltei Văcărești, alături de alte sute de voluntari.
Delta Văcărești este primul parc natural urban din Europa continentală. Are 186 de hectare și adăpostește aproape 100 de specii protejate.
„Mă bucur în primul rând că am reușit după patru ani de studii, analize și ceva birocrație să luăm decizia și să transformăm această zonă abandonată de câțiva ani, unde natura și-a reintrat în drepturi și să o declarăm ceea ce este, de fapt, e un parc natural urban, cel mai mare din UE, din câte știu.
Acțiunea de azi este binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă împreună cu echipa de voluntari, dar e binevenită pentru că dăm un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, această decizie trebuie pusă în practică” – Dacian Cioloș.

Dacian Ciolos actiune ecologica

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.