Reînnoirea prin „vechituri”

0

Simbol TNL PNLTineri versus tineri pensionari. PNL, partidul care a promis cel mai mult reînnoirea clasei politice, nu are la Vaslui, în Consiliul Județean sau în Consiliul Local, vreun tânăr sub 35 de ani. În schimb, „dinozaurii” din PSD sunt cei care în fiecare legislatură vin cu nume noi de tineri răsplătiți chiar cu funcții de viceprimari sau vicepreședinte.

„Schimbarea clasei politice” sau „reînnoierea clasei politice” au fost expresii aflate pe buzele tututor politicienilor în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, precum de mulți ani încoace, și în județul Vaslui, la fel ca în întreaga țara. Cel mai vocal au interpretat acest refren liberalii, care, pe lângă promisiunea de a scăpa de corupți, în cadrul „revoluției bunului simț”, și-au luat angajamentul de a veni cu oameni noi. Adică oameni neatinși de modul ordinar de a face politică de până acum care nu a făcut decât să convingă cât de necesară este schimbarea clasei politice.

La nivel național, PNL s-a autodefinit ca „partidul care promovează tinerii și este deschis societății civile”, în vreme ce pentru București, înainte de alegerile locale din 5 iunie 2016, Cătălin Predoiu, șeful PNL București, a anunțat liste echilibrate în care tinerii au reprezentat 20%, femeile – 30% femei și 10% vârsta a treia. Bineînețeles că mult mai importantă este situarea acestor tineri pe liste, dacă ocupă locuri eligibile, decât simpla lor prezență… pe la coadă.

Surprinzător însă, una dintre filialele liberalilor care s-a luptat din greu cu „dinozaurii din PSD” (expresia aparține lidetului PNL Vaslui Dan Marian), Filiala Teritorială a PNL Vaslui nu a reușt să promoveze la Consiliul Județean (CJ) sau Consiliul Local (CL) Vaslui nici măcar un singur tânăr în 2016. Niciun membru al organizațiilor de tineret ale liberalilor nu s-a aflat pe un loc eligibil pe listele partidului pentru cele două foruri locale.

Grăitoare a fost tocmai ședința de constituire a CJ Vaslui, care a fost condusă, potrivit legii, de cel mai vârstnic consilier, asistat de cei mai tineri. Cel mai vârstnic a fost Constantin Ștefănescu, de la PNL (sic!), iar cei mai tineri Claudiu Căciulă și Eduard Popica, ambii de la PSD.

Față de bătrânul PNL Vaslui, pesediștii vasluieni au și alte cadre aduse în CJ Vaslui care au în jur de 40 de ani precum Valeriu Caragață fost administrator public al județului), Ciprian Feraru, Gabriela Plăcintă (fost inspector școlar general), Irinel Stativă (deputat) sau Ciprian Trifan (director la Registru Comerțului), ales vicepreședinte al CJ Vaslui. Asta pe când la PNL, în afară de Marius Arcăleanu (candidat la Primăria Vaslui) și Cătălin Dogaru avem de-a face numai cu bătrânei care se apropie sau au depășit 60 de ani.

De fapt, media de vârstă a consilierilor PNL este probabil undeva sub 60 de ani, cu veterani precum Ștefănescu, pe când la PSD, în ciuda propriilor „relicve”, precum un Gheorghe Croitoru, liderul de la CNSRL Frăția, media de vârstă poate fi stabilită sub 50 de ani.

Situația este similară și în CL Vaslui, unde PSD și-a reînnoit efectivul cu tineri precum Dragoș Cazacu, promovat ca viceprimar, în vreme ce PNL rulează aceleași cadre vechi care trebuiesc răsplătite probabil pentru lunga fidelitate.

Iar dacă la alegerile locale tinerii nu au avut acces, cu siguranță că la cele parlamentare din toamnă vor avea interzis, cunoscut fiind că înaltele demnități puse în joc sunt pentru „cei mari”, și somnoroșii care se află deja în funcție sunt primii „abonați” la noile mandate. Așadar, de ce să clamezi reînnoirea dacă ceea ce faci este exact opusul? Și poate o întrebare și mai bună: Cum să schimbi ceva în soarta electorală a partidului, ca să nu mai vorbim despre cea a județului, când vii cu aceeași bătrânei obosiți care fug de plictiseala pensionării și nu aduci nicio față nouă, niciun tânăr care ar putea impulsiona… ceva, cât de cât?!

Se pare că săgeata din emblema PNL are printre multiplele semnificații pe care le putem doar bănui una destul de sigură: de a doborî vulturașul din emblema TNL (Tinererul Național Liberal).

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.