Saramura sindicală

0

Gheorghe Croitoru la CJ VasluiSindicatul „afiliat” la PSD CNSRL «Frăţia» face ceva în perioada în care funcţionarii sunt cei mai batjocoriţi de guvern, iar ministru habarnist al Muncii declară că nu ştie ce salarii au cei din administraţie: organizează o cupă de pescuit la Vaslui sub deviza care se vrea autoironică, dar de fapt este „auto-batjocoritoare”: „Dacă la proteste, ca la razboi …mereu înapoi!, la pescuit, ca la plăcinte …tot înainte!”. Sloganul ar fi comic, cum se doreşte, dacă nu ar fi atât de tragic.

Pe 5 iulie 2016, doar sindicaliştii din Primăria şi Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui au reuşit să facă o oră de grevă în întreg judeţul Vaslui ca răspuns la indiferenţa cu care sunt trataţi de Guvern şi discriminarea faţă de funcţionarii din administraţia centrală. Faţă de cei peste 30 de mii, câţi au protestat astfel în întrega ţară, la Vaslui au intrat în grevă vreo 400 de oameni. Un „răspuns” faţă de aceste nemulţumiri a venit imediat din partea Guvernului, ministru Muncii, Dragoş Pîslaru, declarând că nu ştie ce salarii au cei din administraţia publică locală…

Sindicatele din cele două instituţii vasluiene care au făcut grevă fac parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, care este afiliată la CNS «Cartel Alfa». Celelalte două mari sindicate care au ca membri salariaţi ai primăriilor, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) Vaslui (900 de membri la Vaslui) şi «Sed Lex», nu au participat la protest. Asta deşi membri lor au, bineînţeles, aceleaşi nemulţumiri: doresc o majorare salarială de 25% şi vor normă de hrană şi vouchere de vacanţă. Dar liderii lor de la nivel local sau central nu reuşesc să se înţeleagă pentru a face front comun întru susţinerea unor revendicări pe care toţi funcţionarii publici le consideră legitime.

Neînţelegerile dintre şefii de sindicate nu au de cele mai multe ori nicio legătură cu interesele membrilor de sindicat, ci cu orientarea politică a liderilor de la centru. Se mai întâmplă însă şi ca, în loc de a găsi un limbaj comun, şefii de sindicat să aibă, pur şi simplu, alte preocupări.

De exemplu, liderul pesedist al CNSRL «Frăţia» de la Vaslui, Gherghe Croitoru, un pensionar liniştit proaspăt reales în funcţia de consilier judeţean din partea PSD, şi-a redescoperit în aceeaşi perioadă agitată pentru cele două instituţii amintite dragostea pentru …baltă.

Cum să dai mândru cu bâta în baltă

Croitoru „a lăsat baltă” de mult orice activitate sindicală în judeţul Vaslui, judeţ guvernat de atâta amar de vreme de colegii săi de partid, aşa că apropierea de baltă, la modul propriu, trebuie să fi venit într-un mod atât de firesc şi liniştit precum valurile din acumularea Poşta Elan din comuna Vutcani. Este locul în care pe 8 iulie 2016, cu doar câteva zile înainte ca sindicaliştii din Primăria şi CJ Vaslui să se „agite” din nou reluând protestele cu o zi de grevă, Croitoru îşi invită membri de sindicat şi prietenii la un concurs de pescuit.

„Sindicatele din sănătate, asistenţă socială, administraţie şi finanţe publice, precum şi cele din construcţii de maşini, confecţii şi servicii publice comunale, atâtea câte au mai rămas, membre ale unor federaţii din CNSLR Frăţia, au plăcerea de a vă invita la cea de a XI a ediţie a concursului ‹Cupa CNSLR Frăţia Vaslui la pescuit›, desfăşurat sub deviza ‘Să punem de-a saramură sindicală!’, altfel spus, Dacă la proteste, ca la război …mereu înapoi!, La pescuit, ca la plăcinte, …tot înainte!”. Aşa sună comunicat care se vrea amuzant al liniştiţilor sindicalişti din CNSRL «Frăţia» Vaslui.

Cu aceeaşi sinceritate „dezarmantă” şi autoironie… batjocoritoare, sindicaliştii bătrânelului Croitoru, consilierul judeţean cu „n” mandate, invită şi „prietenii” din presă: „Cunoscută fiind apetenţa sindicalistului român, şi nu numai, pentru a nu se bate să-şi apere drepturile, întrebându-se permanent dacă ‘muieţi sunt posmagii?’, ne punem nădejdea că fiindu-ne alături cu acest prilej, experienţa şi expertiza dumneavaoastră în comunicare, în istoria luptei sindicale ne vor fi de un real folos”.

Sindicaliştii din CJ Vaslui şi Primăria Vaslui au patru puncte la revendicările lor, sindicaliştii au şi mai multe: cinci puncte în regulamentul competiţiei de pescuit. Pentru ca la sfârşitul invitaţiei să aşeze bomboana pe coliva sindicalismului vasluian şi să arate cu maximă inconştienţă cât sunt de departe astăzi aşa-zişii lideri de sindicat de viaţa membrilor pe care ar trebui să-i reprezinte. Organizatorii „saramurii sindicale” scriu: „Atenţie şi la alte câteva reguli! Nu se mai dă cu bâta în baltă!” Mult prea târziu pentru acest avertisment! Liderii au fost primii, pentru că doar sunt lideri…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.