Vasluiul a rămas românilor

0

Plantagro-com SRLFață de cele mai multe zone ale țării, în care viața economică e dominată de firme străine, județul Vaslui a rămas româneesc. Se numără printre cele doar opt astfel de unități administrative-teritoriale ale țării în care cea mai mare firmă ca cifră de afaceri este autohtonă. Dacă acest lucru mângâie mândria națională, nu e câtuși de puțin benefic pentru nivelul de trai al vasluienilor.

„Economia României” este o expresie desuetă astăzi, când putem vorbi mai bine despre o economie din România, o economie care funcționeză în țara noastră, dar aparține străinilor veniți din toate cele patru zări. Așa s-a ajuns ca doar în opt dintre cele 42 de județe ale României, plus București, cea mai mare firmă, după cifra de afaceri înregistrată, să aibă acționariatul majoritar românesc.

Județul Vaslui se află încă în 2016 într-un club tot mai exclusivist, deși nu și select, al zonelor din țară în care românii încă mai domină viața economică. Prin societatea Plantagro, patronată de vasluienii Constantin Nechifor și Daniel Șerban, care a avut în 2015 cea mai mare cifră de afaceri din județ, 266 milioane de lei, se mai poate spune că economia vasluiană, cât a mai rămas, este încă românească.

În afară de județul Vaslui, doar alte șapte astfel de unități administrativ-teritoriale ale țării fac excepție de la regula ca cea mai importantă societate să fie străină: Bacău, Botoșani, Brăila, Harghita, Maramureș, Teleorman și Vrancea. În alte cinci județe statul deține cea mai mare companie: Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea și Sibiu.

Că economia din România nu mai este în proporție covârșitoare românească o arată datele Registrului Comerțului. În 2015 primele cele mai importante societăți din județele țării au realizat afaceri de peste 106 miliarde de lei (circa 24 miliarde de euro), însă 85% din acești bani au fost rulați de multinaționale și doar 15% de firme autohtone. Față de cele 106 miliarde, firmele cu capital românesc din cele 13 județe în care sunt lidere în economia locală au avut o cifră de afaceri de doar 15,5 miliarde.

Marile afaceri în această țară sunt făcute astăzi de către străini, românilor fiindu-le rezervate un domeniu „nevolnic” precum agricultura, comerțul sau… producția de hărtie igienică. Societățile cu cele mai mari profituri sau cei mai mari producători sunt austriecii de la OMV, kazahii de la Rompetrol sau ungurii de la Mol, care au avut afaceri cumulate de 29 de miliarde de lei, o sumă dublă față de toate cele 13 companii românești care domină tot atâtea județe.

Județele cu cei mai mulți șomeri, cum sunt Vaslui și Teleorman, sunt cele mai puțin atractive pentru mari investiții străine și predestinate agriculturii. Nu întâmplător, pe lângă Plantagro, în Vaslui, în județul Teleorman societatea care domină economia locală este Interagro, imperiul agricol al controversatului om de afaceri Ioan Niculae, care, deși are mai multe firme intrate în insolvență, încă a avut în 2015 o cifră de afaceri de 374 milioane de lei, cea mai mare din Teleorman. Un alt județ dominat economic de români este Bacău unde, cu afaceri de 4.361 miliarde de lei, Dedeman este cea mai mare afacere. Iar în Moldova o altă afacere neglijată de străini a fost producția de hârtie igienică, Vrancart devenind astfel prima societate din județul Vrancea.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.