„Ne-am săturat să tot facem obediență. Tebuie să știți în ce lume trăiți. Este vremea să vă apărați. Să aveți atitudine, să aveți demnitate”

0

 

Episcopul Giurgiului PS Ambrozie2O voce importantă a Bisericii Ortodoxe Române ia atitudine față de așa-numita „lege anti-legionară”, de construcția moscheii la București, dar și fațșă de alte evenimente și fenomene din societatea românească.

Episcopul Giurgiului, PS Ambrozie, în predica ţinută cu ocazia praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, a spus că martirii României sunt persecutaţi astăci de către autorităţi.

„…Tot ceea ce a spus părintele Paisie Aghioritul se împlinește astăzi. Tot ceea ce a spus părintele Iustin Pârvu se împlinește astăzi. Tot ceea ce au spus ceilalți părinți și duhovnici, părintele Proclu, părintele Teofil, părintele Arsenie Papacioc, părinți care au făcut ani și ani de închisoare pentru convingerile lor, ceea ce le-a dat putere lor, Sfinților Închisorilor, cei care sunt persecutați astăzi de către autoritățile care sunt ignorante… căci noi dormim astăzi, noi, poporul născut din Evanghelie, noi dormim…

Nopțile trecute au fost condamnați cei care au fost în temnițele comuniste și noi nu mai avem voie să vorbim despre ei, despre jertfa lor, despre Sfântul Închisorilor, despre Mircea Vulcănescu, despre cei care au pătimit la Aiud, la Gherla, la tăiat de stuf în Brăila, nu mai avem voie să ne pomenim intelectualii, că suntem pasibili de pedeapsă, conform legilor în vigoare și hotărârilor de guvern care se scot peste noapte…”.

Episcopul Giurgiului, PS Ambrozie, a vorbit şi despre construcţia noii moschei de la Bucureşti:

„Și tot la Fanar… au semnat ca în Europa noastră, care n-a vrut să accepte în Constituția ei rădăcinile iudeo-creștine, această Europă din care se vrea să fie scoasă Grecia, simbolul ei, această țară, de care suntem atât de legați…

Se răsucesc în mormânt voievozii noștri, Ștefan cel Mare și Sfânt, Brâncoveanu, Neagoe Basarab…

Mai știe cineva cât a suferit Brâncoveanu dinspre vânzători, dinspre iude și trădători? A pătimit ca să nu purtați astăzi șalvari, să nu purtați batic, ci mahramă… Au semnat noaptea hârtii, pe care nu le-au acceptat alții în Europa, și au hotărât pentru noi, în țara voievozilor… Se construiește moschee în țara voievozilor!”.

„Ne-am săturat să tot facem obediență… Noi nu vă îndemnăm niciodată la revoltă, dar trebuie să știți în ce lume trăiți… Astăzi cine mai vorbește despre Siberii, despre deportați, despre oameni care au înfundat închisorile, fiind răpiți în toiul nopții de lângă copii?

Este vremea să vă apărați… Aceasta este realitatea hâdă în care trăim! Nu vă îndemnăm la revoltă, vă îndemnăm să aveți demnitate! De ce mai marii acestei lumi se joacă cu această țară aplicându-i concepții malthusianiste? Să aveți atitudine, să aveți demnitate…”.

„Ne dezbină astăzi străinii pentru că nu mai avem oameni de conștiință și de demnitate”

În 2015, la mijlocul lui august, când Mănăstirea Putna și-a prăznuit hramul, Adormirea Maicii Domnului, Episcopul Giurgiului, PS Ambrozie, a ținut un discurs:

„Să vorbim astăzi despre Doina și Ion Aldea Teodorovici? Să vorbim astăzi despre Grigore Vieru?… Sau, poate, despre sfinții închisorilor, care au fost condamnați zilele trecute. După ani și zeci de ani de temniță grea și de reeducare la Pitești, la Aiud, unde s-a ridicat un memorial la Rapa Robilor, la Balta Brăilei la tăiat de stuf…

Ne dezbină astăzi străinii pentru că nu mai avem oameni de conștiință și de demnitate, cu frică de Dumnezeu și cu dragoste față de poporul din care s-au zămislit.

Când am fost noi împotriva vreunui neam, împotriva vreunei etnii, împotriva vreunei religii? Când în cărțile noastre de slujbă vechi de la Putna… îmi arătau călugării aseară că ne rugam: “Dumnezeului lui Avraam, lui Isaac și lui Iacob și seminției celei drepte a lor”. Când cărțile noastre de slujbă sunt pline de trimiteri la iudaism și nu-l incriminează niciodată. Când am fost noi împotriva lipovenilor care au fugit în vremea lui Nikon și s-au stabilit la gurile Dunării […], a turcilor sau a tătarilor?… Domnitorii noștri plăteau tribut la Înalta Poartă ca niciodată, dar nciodată, să nu se ridice o moschee în țară. Dar relațiile erau atât de bune, încât, când domnitorii noștri când mergeau la Înalta Poartă, nu erau îngenuncheați și târâți, cum vedem în filmele de mare audiență făcute de turci astăzi, ci se duceau cu demnitate la Înalta Poartă. Dar niciodată nu ne-am vândut țara.

E o mare povară să duci neamul pe umerii tăi, spunea părintele Iustin Pârvu. Pe unii îi lasă genunchii. Au lăsat și pe unul, și pe altul, s-au operat. Bine ar fi să nu ne lase mintea, cugetul nostru românesc. Nu se poate construi moschee în țara voievozilor, a ighemonilor, pentru un popor atât de tolerant, atât de iubitor, atât de [filoxen], de iubitor de străini. Au moschee în Parcul Carol, este o foarte frumoasă moschee în Constanța… Avem un Consiliu Consultativ al Cultelor, în care, prin rotație, cultele recunoscute au preşedinţia… […] Avem prieteni de religie islamică, ne întâlnim cu ei… Și, în treacăt fie spus, și Ștefan cel Mare spunea: “Mai degrabă turbanul decât…” altceva…

Nu se poate să se scoată legi noaptea împotriva propriului popor. Nu se poate să se condamne intelectualitatea românească, care au pătimit atât de mult și despre care Petre Țuțea spunea că nu poate descrie atrocitățile petrecute în temnițele și închisorile românești, când voiau să-i reeduce la Pitești, când mureau și îi îngropau în gropi comune, ca în vremea în care comunismul se instala în “Sfânta Rusie”. Cum a pățit Sfânta Elisabeta Feodorovna, căsătorită cu prințul Serghei. Nu putem să repetăm istoria pentru niște epigoni, cum scria Eminescu. Până la urmă, la scara istoriei, ce rămâne după noi?

Trebuie să pricepem vremurile pe care le trăim! Eu nu pot să accept ca nepot de veteran de război – bunicul meu a luptat la Cotul Donului, a văzut români murind acolo și eu am crescut pe genunchii lui – eu nu pot să accept că sunt nepot de bandit!

Caralii, torționarii înșiși vedeau la un moment dat că, totuși, sfinții închisorilor sunt oameni educați, sunt oameni buni și, la un moment dat, nu-i mai băteau. Citiți [despre] temnițele suferinței! Cine condamnă astăzi Gulagurile, deportările de orice fel, în îndepărtata Siberie, unde copiii se jucau cu craniile părinților morți, care n-aveau timp să putrezească… Sau cei deportați în Bărăgan, pe Vlasca sau Teleorman. De lotul Arnăuțoiu, care se ascundeau în munții Făgărașului, de copiii care au rămas părinți și a căror minte a fost schimbată…

Vedeți, iubiți credincioși, lucrurile acestea se repetă în istorie, ciclic, “roata vieții, roata”. În Balcanii, despre care se spune că sunt “un butoi de pulbere”, în Kosovo, în Serbia, cu care eram înrudiți prin Sfântul Nicodim de la Tismana…

Pe vremuri, domnitorii, ighemonii noștri, pe vremea postului mare, chemau arhiepiscopul la Curte și se îmbrăcau în haine cernite, monahale. Țineau pravila, țineau postul. Și Dumnezeu apăra țara. Astazi, cei care se joacă cu destinele acestei țări pitorești vor fi condamnați la damnatio memoriae (ștergerea, dispariția din istorie – n.)…

Pământul țării e sfânt, pentru că adăpostește osemintele celor pe care nu mai pot să-i caute astăzi istorici ca Marius Oprea. Cine mai are curaj să vorbească astăzi? Pentru că s-a dat lege care condamnă. Noi nu vă îndemnăm la dezbinare, noi nu vă îndemnăm la ură, dar vă spunem din istorie ceva. …

Dacă nu aveam un principe străin, din familia Hohenzollern, care să vină, să fie adus într-un mod pe care-l cunoașteți, ca să nu fie oprit niciunde, nu am fi avut un rege precum Carol. Dacă, apoi, Carol, nu ar fi lăsat un nepot precum Ferdinand – “Nando” – soțul reginei Maria, nu am fi avut astăzi o țară unită la 1918. Domnitori străini de neam, dar de cuget și simțire românească. V-ați întrebat vreodată, citind cărțile reginei Maria – fiindcă e sărbătoarea Sfintei Maria astăzi – cât de greu i-a fost reginei Maria să-l convingă pe “Nando” să ia decizia corectă și să părăsească dealul Cotrocenilor și să fugă cu Guvernul la Iași, la jumătatea lui 1916, că au venit nemții și au ocupat Cotrocenii… Cât de greu i-a fost lui “Nando” să ia decizia să lupte… Cum am văzut la regii României, rând pe rând, ctitori de neam și de țară: au respectat credința poporului! Poți să fi străin de neam, dar nu poți să fii străin de țară! Poți să fii de altă religie, dar nu poți să promovezi o lege făcută noaptea, necitită, nestudiată, nedată la comisii de specialitate și să nu consulți o Biserică care se cheamă prin sintagma “Biserica națională”. Și dacă suntem “Biserică națională”, trebuie să fim consultați! Că niciodată Biserica n-a mers împotriva neamului! […]

Trebuie să avem demnitate! Trebuie să mărturisim, fiindcă strămoșii noștri se răscolesc în mormânt și se va întâmpla cum s-a întâmplat la Neamț, unde “au explodat” caldarâmul și aleile și a ieșit sfântul din mormânt. Pentru că Mântuitorul spune: “Dacă voi veți tăcea, pietrele vor vorbi”. Cum să nu mărturisim astăzi?

Toate religiile lumii trebuie respectate, toate cultele trebuie respectate. Unde este libertatea de exprimare a cultului? Suntem intimidați, ni se testează permanent vigilența… prin scoaterea religiei din școli.

O să vă spun un lucru pe care nu l-am spus niciodată… În 1989, când am văzut cum colegii noștri de liceu au venit la București să pună umărul la “Revoluție” sau ce a fost ea, au fost împușcați la Otopeni, toți copii curați, care au fost ridicați la oaste după 18 ani… De câte ori mă duceam la aeroport și primeam ierarhi, mă gândeam la ei, cei pe care nu-i mai pomenește nimeni. [Acum soldații nu mai sunt pomeniți] decât când luptă pentru cauze străine, în țări străine, și-i aduc morți, cu tricolorul.

Biserica Ortodoxă Românească, Biserica neamului ar trebui întrebată… Ce e un om în fața istoriei, când poate să dispară mâine-poimâine?

Nu suntem șovini! Luați albumele din Bucovina scoase de stareța Mihaela Cozmei, să vedeți lipoveni, evrei, turci, tătari, romi… N-am fost niciodată șovini și nu suntem șovini! Suntem atât de primitori, încât străinului îi dai casa ta, masa ta, sufletul tău pe tavă, până în momentul în care se leagă de credința copiilor tăi!

O să murim într-o zi, credeți că suntem alfa și omega, începutul și sfârșitul?

Ștefan cel Mare n-a islamizat țara și a suferit. Cui a spus oful său? La duhovnic. Vlad Țepeș – nepotul lui Mircea cel Bătrân, occidentalii ni l-au făcut strigoi sau vampir, prin cartea lui Bram Stoker – a fost ctitor. Mihai Viteazul – orfan, a fost crescut de călugări la Simonospetra.

Domnitorii noștri au murit pentru neam și pentru țară… Trebuie să mărturisim credința, trebuie să avem atitudine. Pentru ce este folosită biserica? Doar pentru închinările mari?”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.