Pocinogii Guvernului lui Pikachu

7

Dacian Ciolos steag UERomânia a devenit pe deplin țara absurdului politic și adminstrativ: un Guvern al nimănui se preface că guvernează peste o țară în care nimeni nu mai știe cine e la putere și cine e în opoziție. În timp ce conceptul de „putere politică”, fundamental în funcționarea unui stat, a dispărut, ce se întâmplă este că în colonia euro-atlantică România un comisar european „lăsat la vatră” înfeudează ultimele resorturi ale unei economii naționale, prin vânzarea pământului către europeni, în vreme ce înfundă într-un hățiș birocratic iremediabil dezvoltarea țării prin prisma proiectelor europene.   

În același timp, Guvernul „tehnocrat” mimează actul de guvernare aruncând de la distanță pe piață pocinogi, precum în jocul la modă în aceeași perioadă în care pokemonii sunt plasați „strategic” spre a fi captați de jucătorii înfierbântați.

O parte a publicului larg, fără preocupări prea serioase, în special adolescenții, joacă în această perioadă „Pokemon”, în același timp, așa-zisa „opinie publică”, analiștii și comentatorii, joacă „Pocinog”, un alt joc captivant în care personajul principal, mascota oficială, este Pikachu. În jocul din realitatea cotidiană românească acesta poartă numele oficial, precum îi este funcția, Dacian Cioloș.

Până acum Guvernului lui Pikachu a plasat pe drumurile și piețele spațiului public, în scurta-i existență, nenumărați pocinogi, adică idei, planuri, strategii și proiecte, toate cu o existență efemeră, toate dispărând imediat ce au fost atinse de interesul public suscitat de mass-media.

Marele pocinog: „strategia națională antisărăcie”

Ultimul pocinog plasat spre sfârșitul lui august 2016, care a făcut furori printre jucători, ziariștii acreditați la Guvern și analiștii presei, a fost o reclasificare a localităților țării în „poli principali” și „secundari”, „regionali” și „județeni”, „centre urbane cu rol zonal” și „centre urbane cu funcții specializate”. Totul strict „tehnocratic”.

Este ultima dovadă de perseverență a guvernul lui Pikachu și a găștii lui de pokemoni în elaboarea de planuri, strategii și proiecte cu un nemăsurat impact asupra unui viitor… virtual.

Guvernul „tehnocrat” a fost, înainte de toate, creatorul celui mai mare paradox din istoria post-decembristă: executivul cu cea mai scurtă existență, prestabilită, însă cu planurile și proiectele cele mai mari pentru România, de ani de zile, zeci de ani, o sută, o mie …Nemărginirea! Toate au avut însă în realitate aceeași existență, pe cât de teoretică, pe atât de efemeră, murind în fașă.

În noiembrie 2015, Guvernul anunța că va realize „un plan de investiții pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice”. Totul pentru „a găsi soluții rapide de eliminare a blocajelor și de a accelera absorbția fondurilor europene”. Un pocinog, acesta fiind Guvernul în timpul căruia în întreaga țară nu a mai demarat un singur proiect european important, iar absorbția de noi fonduri a tins către 0.

Dar „tehnicienii” lui Pikachu europeanul nu au stat degeaba, s-au jucat în continuare. La mijlocul lui iulie 2016 au lansat un nou pocinog pentru „opinia publică”: o „strategie națională anti-corupție”, după ce la începutul lunii se scremuseră cu rezultate teoretice remarcabile la o „strategie economică pe termen mediu și lung”, „România competitivă”.

Înainte de acești pocinogi, care au rămas și vor rămâne doar la stadiu de intenții, pentru că nu au fost asumate politic, Guvernul Cioloș a și implementat unul dintre pocinogii săi, Legea salarizării unitare, implementare care nu a putut decât să se dovedească… o mare boroboață. În afara unor cercuri restrânse de la București și din domeniul sănătății, legea a reușit să-i nemulțumească aproape pe toți funcționarii publici din administrație.

Însă perla coroanei, marele pocinog, a fost „strategia națională antisărăcie” plasată pe piața căutătorilor și reproducătorilor de pocinogi în februarie 2016, definită ca „un plan integrat de 47 de măsuri destinat combaterii sărăciei care are în vedere toate categoriile de vârstă”.

Nu putem uita nici reinventarea pocinogului regionalizării, la același nivel, strict teoretic, același Guvern reanimând „opinia publică” în jurul ideii unei noi împărțiri administrative vreme de o săptămână, la începutul lunii iulie 2016. La fel ca în trecut, întreaga presă a „depășit” apoi momentul și regionalizarea a fost uitată…

„Ce ar fi dacă am reclasa toate localitățile?”

Toți acești pocinogi au fost capturați de jucători, ziariști și comentatori, toate aceste idei și planuri au fost dezbătute frenetic la timpul lor, iar apoi abandonate cu totul de toată lumea, începând cu primul-ministru Pikachu sau miniștrii, ceilalți pokemoni, care le-au vehiculat sau susținut.

La sfârșitul lui august 2016, opinia publică și administrația publică, mai ales cea locală, au tresărit din nou, odată cu lansarea unui nou pocinog de către Guvernul lui Pikachu, care, pe măsură ce se apropie de finalul mandatului, devine tot mai fantezist.

După toate „inspirațiile” amintite, de data asta „tehnocrații” înfierbântați de jocul de-a guvernarea par să-și fi spus uitându-se pe hartă: „Dar ce ar fi dacă am reclasa toate localitățile?”. Localitățile urbane de până acum să devină ceva mai complicate și să se numească „poli principali” și „secundari”, „regionali” și „județeni”, „centre urbane cu rol zonal” și „centre urbane cu funcții specializate”. Ceva mai „tehnocratic” nici nu se putea!

Loading...
loading...

7 COMENTARII

 1. Daca ar da ei la sapa sau ar lucra la spatii verzi, DA, atunci ar fi nevoie de atatia primari, vice, consilieri, vice consilieri, sefi si sefuti de birouri.
  Dar, de folosit le foloseste doar lor, si retelelor de strans SPAGA.
  Nu prea mai gasesti niciunul nepatat.
  Ma si mir ca DNA si procurorii se chinuie atate sa-i gaseasca!
  Eu cred ca cel mai greu in tara asta este sa-l gasesti pe ala cinstit.

 2. Mi-a placut mult sinteza facuta activitatii acestui guvern.Da e o realitate virtuala ,guvernul lanseaza pocinogi si noi alergam dupa ei.Dar ce se va intampla cand realitatea asta de zi cu zi va da peste cea virtuala si se va razbuna ?

 3. Cand un NIMIC de Presedinte ,numeste un Prim Ministru pe masura lui, EVIDENT , CA ROMANIA NU MAI ESTE CONDUSA ,…DIN TARA …Sloganul de jos , ar trebui sa si-l insuseasca tot romanul…dar …vai noua !

 4. ACESTI TEHNOCRATI INDEPLINESC ORDINILE PRIMITE DE LA STAPANI LOR SOROSISTI PENTRU CA NU-I INPIEDICA NIMENI TOTI SANT COMPLICI LA DISTRUGEREA TOTALA A TARII SI AL POPORULUI ROMAN, CARE AM MAI RAMAS AICI. !!!

 5. Adevarul este ca fiecare guvernant lupta pentru scaunul lui , pentru ca sunt de o gramada de bani si nu vor sa ii piarda ! Fiecare se lupta pentru el , dar nimeni pentru cei ce i-au ales ! Nu mai sunt patrioti in Romania ! Toti sunt orbiti de bani si putere. Daca vor sa ajunga la putere din nou , trebuie doar sa promita marirea pensiilor cu maxim 5% si au castigat ! Asta-i neamul nostru romanesc !

 6. Jaleeeeeeeeeee,un guvern al nimanui ,un presedinte intr-o continua vacanta ,rupt de realitate ,…americanii se impun la noi acasa…consecintele vor fi mai mult decat GRAVE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.