Zimbabwe, comerț și agricultură cu maceta și kalașhnikovul

2

Robert Mugabe presedinte ZimbabweÎnainte de a-i vâna pe albi, Robert Mugabe i-a jefuit pe comercianții asiatici. Aceștia au părăsit țara! Mugabe a vrut să demonstreze astfel că negrii din Zimbabwe nu sunt numai niște excelenți pescari, vânători sau culegători, ci pot fi, dacă li se oferă ocazia, și niște negustori foarte buni. A reușit. De comerț s-a ales praful.
De abia după aia s-a trecut la vânarea marxistă a fermierilor albi. „Culacii” din Zimbabwe, cei care nu au fugit la timp, au primit vizita membrilor Frontului Patriotic Uniunea Națională Africană (ZANU-PF). Au fost arși de vii în fermele lor, sau au fost spintecați cu macetele. Ei – cei care susțineau economia națională. Rezervele de grâne, majoritatea stocului de semințe și utilajele agricole, au fost furate, consumate, distruse. Din cei 4.000 de fermieri albi existenți în 1980, când Zimbabwe și-a obținut independența, au mai rămas azi mai puțin de o sută.
Mugabe a vrut să demonstreze că, dacă li se oferă ocazia, negrii din țara sa pot fi nu numai foarte buni comercianți sau vânători, dar și niște excelenți agricultori. A reușit, iar! În Zimbabwe s-a instalat foamea! Ea a fost însă compensată de o adevărată renaștere ecologică. Părăsite și nelucrate, uriașele suprafețe agricole au fost recucerite, treptat, de natură. Savana sau deșertul, cu fauna lor specifică, au luat locul albilor dispăruți. Natura și-a reintrat în drepturi. Mugabe poate fi considerat, fără îndoială, liderul genial al unei veritabile revoluții ecologice.
„Nu fiți blânzi cu fermierii albi. Pământul este al vostru, nu al lor”, i-a sfătuit el pe conaționalii săi. Si negrii au pus mâna pe tot pământul. Acum, după ce Robert Mugabe le-a arătat și altora cum se câștigă un pariu cu agricultura, negri mănâncă numai pe ce au pus și pun mâna, așa că vice-președintele țării, Phelekezela Mphoko, a anunțat recent că, în cadrul luptei contra insecurității alimentare, guvernul studiază posibilitatea acordării, din nou, a dreptului de propietate asupra terenurilor agricole fermierilor albi. Norocoși, primii propietari vor fi cei câțiva albi care au reușit să supraviețuiască muncind împreună cu ”agricultorii” negri.
Cu siguranță că și ceilalți, la auzul veștii, se vor întoarce imediat. Ce poate fi mai frumos decât ca înainte de un viitor safari, în care vor fi iar pe post de vânat, să-i hrănească pe vânătorii negri.

Autor: Bogdan Calehari

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Animalele trebuiesc ținute in rezervația (numesc asta teritoriile pe care le ocupa) fara drept de a le părăsi dar si fara ca albii (belgieni sau francezi), sa-si permită a le fura resursele ! Sa-i lăsăm sa … evolueze natural !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.