Apelul la normalitate al tinerilor ruși către europeni: „Să ne unim și să le dăm o lecție!”

7

„Să ne unim și să le dăm o lecție! Lumea noastră s-a micșorat și suntem toți vecini. Poate nu sunt cel mai bun vecin, dar eu nu vă arunc orașele în aer și nici nu vă ucid cetățenii!”, spun câțiva tineri ruși într-un videoclip postat la sfârșitul lui august 2016 pe YouTube.

Filmarea intitulată „Apelul tinerilor ruși către popoarele Europei” are 3 minute și aduce în prim-plan mai mulți tineri, care, pe fundalul mai multor clădiri din Piața Roșie, le vorbesc celorlalți europeni despre lumea în care trăim, așa cum o percep ei, despre teroare și război, despre lumea de ieri care e pe cale să se sfârșească și despre frica care a cuprins străzile orașelor europene. Oamenii marilor imperii de odinioară au crezut că acestea vor fi veșnice, însă ele s-au năruit în fața năvălirilor barbare. Violența a câștigat în fața măiestriei cuvintelor. Este unul dintre avertismente.

Tinerii rușii fac apel la unitatea europenilor, cerându-le celorlalți să se alieze împotriva inamicului comun: terorismul.

„Hai mai întâi să salvăm lumea și apoi te poți juca cu sancțiunile cât vrei”, spun protagoniștii.

Operă de propagandă guvernamentală sau simplă inițiativă cetățenească, acest videoclip merită să fie urmărit pentru mesajul său în sine și spre a ne trage propriile concluzii.

„În căutarea toleranței, l-ați pierdut pe Dumnezeu și v-ați pierdut țara”

„Mă adresez celor care trăiesc în Franța, Italia, Spania, Germania, Croația și în restul Europei. Vrea să vorbesc cu voi, așa cum fac rușii: de la inimă la inimă.

O serie de atacuri teroriste au lovit Europa. Frica și sângele au coborât pe Facebook și au ajuns direct la ușile voastre, nu le puteți șterge de pe ecran.

Înțeleg durerea, oroarea și confuzia mai bine decât oricine altcineva. Simt panica prin care treceți, pentru că străzile orașelor în care v-ați născut nu mai sunt sigure.

Lumea a devenit atât de mică. Nu vă puteți gândi la Europa fără să vă gândiți la Africa, nu vă puteți gândi la America fără să vă gândiți și la Rusia.

Lumea noastră s-a micșorat și acum toți suntem vecini, fie că ne place sau nu.

Când terorișii au atacat școli, spitale și teatre în Rusia, voi ați ieșit în stradă, într-un gest de compasiune, cu lumânări în mâini. Îmi aduc aminte de asta. Astăzi eu sunt cea care aduc flori la Ambasada țării voastre.

Președintele meu v-a avertizat mereu asupra pericolului care amenință lumea, continente, străzile și orașul natal, brusc. Dar, de fiecare dată, mass-media de la voi spunea „Putin ăsta exagerează. Trupele noastre sunt cele care aduc lumină și prosperitate oamenilor și apără valorile eterne ale democrației și libertății”.

Voi ați crezut în mass-media și, în timpul ăsta, noi ne luptam să distugem grupări de militanți prin păduri. Și am început să ne obișnuim cu sentimentul de insecuritate din stradă. Ne-am obișnuit cu ideea că există un război al exterminării și că în acest război nu mai există orașe sigure.

Mass-media i-a declarat pe Sadam Hussein și pe Gaddafi inamici. Și amândoi au fost executați în direct, iar voi ați privit.

În locul lor a venit altceva. Ceva nou, cumplit și ciudat, al cărui unică rațiune de a fi este să moară odată cu voi.

Ați putea spune că sunt cinic și că mă joc cu durerea voastră. Complet fals.
Rusia și rușii s-au aflat în front ani de zile. Dar inimile noastre nu s-au împietrit și simțim mai bine decât alții durerea prin care treceți.

Vedem că lumea de ieri s-a dus. Această lume a fost distrusă de partenerii voștri, care și-au clădit un paradis din aducerea iadului pe pământurile altora. Distrugând tot ce i-a permis Europei să prospere decenii la rând.

Ce ar trebui să facem?
Cred că ar trebui să ne unim. Poate nu sunt pentru voi cel mai bun vecin, dar eu nu vă arunc orașele în aer și nici nu vă ucid cetățenii.

Priviți în jur: în căutarea toleranței, l-ați pierdut pe Dumnezeu și v-ați pierdut țara.

Vă invit să ne unim de partea binelui, pentru că am trăit acest război și înțeleg că nu pot rezista singur.

Să ne amintim de imperiile Egiptean, Roman, Bizantin. Cei care au trăit în aceste mari imperii, pline de cultură, artă și meșteșugari ai cuvintelor credeau că lumea lor va fi veșnică. Dar barbarii au năvălit peste ei și le-au decapitat pe cei care stăpâneau cuvintele.

Dacă tu, vecinul meu, nu mă vei auzi, mâine nu voi mai fi nici eu, nici tu.
Hai mai întâi să salvăm lumea și apoi te poți juca cu sancțiunile cât vrei.

Nu mai e nimic de spus, nu mai sunt cuvinte de rostit.
Vecinul meu, hai să mai trăim o zi! Hai, așa cum spunem în Rusia: să le dăm o lecție!”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

7 COMENTARII

  1. Și noi vrem pace și suntem acuzați că suntem filoruși ,ca și cum a fi vecini cu rușii ,este o boală . Este o boală dacă vrem ca pe pământul nostru să fie pace ! Da ,sunt bolnavă de boala asta ! De dorința de pace ! America și NATO și UE ,plecați acasă la voi !

  2. De fapt unii tineri rusi ( nu toti desigur) au inca o idee gresita ca Rusia e un imperiu si toti trebuie sa-i asculte. Si tinerii americani la fel cu rusii gandesc in aceeasi termeni. Cam asta e.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.