Consiliul Județean vă invită la… „refreshments”

2

palat-administrativ-consiliul-judetean-vasluiSnobismul a pus stăpânire pe Consiliul Județean Vaslui. Instituția organizează o licitație pentru distribuirea de răcoritoare, în cadrul proiectului european «Școala te face OM». Însă contractul se va numi „Refreshments pentru întâlnirile…”.  Nu de alta, dar suntem europeni progresiști și globalizați și nu mai „servim” cu lingurision sur farfurision, precum Chirița odinioară, ci cu lingureișăn ouvăr furculeișăn.

La Consiliul Județean (CJ) Vaslui snobismul se simte ca acasă, iar promotorii sunt cei care lucrează la proiectele europene și par că au uitat prea devreme de unde au plecat. În cadrul unui proiect european cu nume cât se poate de românesc «Școala te face OM», intituția românească amintită organizează o licitație pentru atribuirea contractului „Refreshments pentru întâlnirile cu profesorii și copiii”. Carevasăzică, nu răcoritoare, ci refreshments, deși pentru termenul din limba engleză găsirea unui corespondent în limba lui Eminescu este cât se poate de accesibilă: deci, „răcoritoare”, care vine de la „răcoare”, adică „cool”, ca să ne înțelegem.

Dar acest termenn românesc nu este destul de „trendy” pentru europenii progresiști și globalizați de la Direcția de Integrare Europeană a CJ Vaslui, care i-au dat un „update” coanei Chirița și nu mai „servesc” cu lingurision sur farfurision, precum personajul lui Alecsandri, ci cu lingureișăn ouvăr furculeișăn.

Contractul are o valoare de aproape 12 mii de lei și se referă la distribuirea, în cadrul întâlnirilor de formare-informare cu cadre didactice și cu 245 de copii de gimnaziu, a unor produse care sunt trecute totuși în limba română în caietul de sarcini, probabil pentru a fi pe înțelesul firmelor românești (poate numai cu numele, ce-i drept): apă minerală, apă plată, cafea. Acestea sunt cunoscute deja de noi, străvechiul popor al românilor, de zeci de ani sub numele de „răcoritoare”.

În invitația la participare la licitație amintită, adică în inviteișăn to partisipeișăn, cum ar veni, ele se numesc însă „refreshments”.

Invitația este semnată de președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un biligv multicultural, la rândul său, se înțelege, numit printre prieteni europeniști Mitika Biglips, ză prezident of ză Vaslui caunti.

Concluzia este că proiectul derulat de europenii de la CJ Vaslui „te face OM”, dar în același timp și bilingv… într-o singură propoziție. Sau chiar într-un singur cuvânt, precum în «Chirița în provincie»:

„Chirița: Da ian să-i fac eu un examen… Guliță, spune nineacăi, cum se cheamă franțuzește furculița?
Guguliță: Furculision.
Chirița: Frumos… dar friptura?
Guguliță: Fripturision.
Chirița: Prea frumos… dar învârtita?
Guguliță: Învârtision.
Chirița: Bravo… Guliță… bravo, Guliță… (Îl sărută.)
ȘARL (în parte): Gogomanition, va!…”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.