Palatul Administrativ din Vaslui, muzeu al anilor ’70

0

mobilier-consiliu-judetean-vaslui-scaun-masa-fisete-dulapPe afară au vopsit gardul… Palatul Administrativ din Vaslui, cea mai importantă clădire administrativă a județului, arată bine în anul 2016, în ciuda riscului mare pe care îl prezintă în caz de cutremur. Însă este vorba doar despre aparențe, pentru că în interior birourile, podelele, ușile, cuierele su măsuțele, telefoanele sau hărțile sunt cele din 1975, anul dării în folosință. Doar șefii și-au modernizat birourile, holul și sala de ședințe, toate la etajul întâi, în vreme ce pentru restul clădirii și angajați singura investiție a fost în scaune.

Unele etaje ale Palatului Administrativ din municipiul Vaslui ar putea fi decorul cel mai potrivit pentru regizorul vasluian Corneliu Porumboiu, în cazul în care s-ar decide că „toarne” un film de groază. Pe holurile de la etajele trei sau patru podelele îți trosnesc sub tălpi, în vreme ce, pentru a ajunge dintr-o parte în alta, trebuie să orbecăiești prin semi-întuneric bazându-te mai mult pe intuiție pentru a „atinge” destinația.

Pe dinafară, clădirea, reabilitată la fațade, este un simbol al orașului, împreună cu statuia lui Ștefan cel Mare, devenind emblematică pentru Piața Civică a Vasluiului și, totodată, pentru modernizările pe care le-a cunoscut municipiul reședință de județ.

Și pe dinăuntru poate fi considerată această clădire un simbol, dar pentru cu totul altceva, și anume pentru prioritățile pe care înțeleg să le aibă politicienii atunci când ajung în demnități publice.

mobilier-consiliu-judetean-vaslui-fisete-tablaDe-a lungul ultimilor anii, șefii Consiliului Județean (CJ) Vaslui au alocat sume importante pentru unele investiții în clădire. Au fost schimbate ușile de la birourile președintelui și ale celor doi vicepreședinți, au apărut birouri și biblioteci noi în încăperile care îi găzduiesc, s-au schimbat mochetele, iar hărțile de pe pereții lor sunt noi și strălucitoare. Investițiile comandate de șefi au coborât apoi către scările dintre etajul întâi și parter, pe care le urcă invitații și unde s-au schimbat machete și s-a văruit, iar apoi la parter, acolo unde funcționează Registratura și totul este nou și curat. Ultima investiție importantă la CJ Vaslui a fost la Sala de ședințe, unde s-a schimbat totul: machete, mese, scaune, iluminat, instalație de sonorizare.

Șoc și groază

Dacă la etajul întâi un titlu de ziar ar descrie atmosfera prin cuvintele „modern și european”, încă de pe primele trepte spre etajul doi titlul trebuie să fie „joc și groază”. Este mult mai potrivit acum decât așa cum este folosit de obicei.

Etajele doi, trei și patru ale Palatului Administrativ nu au numai atmosfera cenușie a anilor 1970, dar totul, absolut totul, este din această perioadă. Plecând de la mochetele de pe jos și parchetul care pârâie sub picioare, la ușile care scârțăie în balamale, totul este din 1975, anul în care a fost dată în folosință clădirea: mese, dulapuri, birouri, cuiere, scaune și fotolii. Sinistrele fișete de tablă vopsite în bronz, caracteristice perioadei comuniste, se găsesc în fiecare birou, în vreme ce pe hărțile șterse în care se pot uita angajații Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste și Iugoslavia continuă să fie vecinele Republicii Socialiste România. Cea mai mare parte a telefoanelor sunt dintre cele cu rotiță.

mobilier-consiliu-judetean-vaslui-fotoliu-vechiSingura investiție importantă aprobată de șefi pentru confortul angajaților sau aspectul interior al birourilor lor s-a făcut când au fost alocate 200 de milioane de lei vechi pentru achiziționarea de scaune pentru toți salariații. Nu putem ști dacă „mila” președintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu a fost determinată de motive umanitare, dar scaunele rămase… pentru invitați trimit cu gândul la accidente cu lungi perioade de recuperare.

În aceste condiții, nu e de mirare că, tot înaintea șefilor, salariații înscriși în sindicatul din cadrul instituției s-au gândit că, după 40 de ani, ar fi nevoie de niște schimbări.

„Am cerut să se prevadă sume mai mari pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților, pentru mobilier, aparate condiționate și noi instalații electrice”, spune Gheorghe Ochianu, liderul sindicatului din CJ Vaslui, vorbind despre noul contract colectiv de muncă semnat la începutul lunii septembrie 2016 pentru anul 2017.

Șefii de la CJ Vaslui au înțeles însă dintotdeauna foarte bine nevoia de confort, nu putem avea nicio îndoială, dar au înțeles acestă necesitate doar pentru ei. Dovadă vie stă… comod vicepreședintele instituției, Ciprian Trifan, care s-a instalat după alegerile din iunie 2016 în biroul ocupat până atunci de Vasile Mihalachi. Trifan a profitat de lipsa celui de-al doilea vicepreședinte, ales după mai bine de trei luni, pentru a „subtiliza” biroul din încăperea alăturată, ocupată până atunci de fostul vicepreședinte Corneliu Bichineț.

Era să mă contrazică…

Președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu era să mă contrazică, dar nu a fost să fie. Abia ce scriam că la Palatul Administrativ din Vaslui s-a investit în ultimii zeci de ani numai la etajul întâi și în birourile șefilor, pe când birourile, podelele, ușile, cuierele, măsuțele, telefoanele și hărțile din birourile angajaților sunt cele din… 1975, anul în care a fost dată în folosință clădirea. Scriam că podelele și parchetele scârțâie și pârâie sub tălpi în marea coșmelie a lui Buzatu ca într-un film de groază. Însă era să fiu cuprins de regrete eterne când pe site-ul CJ Vaslui am dat cu ochii peste o invitație de participare la o licitație pentru „Montare gresie pentru pardoseala Palat Administrativ”. „Ia, uite, domnule, totuși, în ceasul al unsprezecilea, s-au gândit și la angajați. Probabil vor să-i salveze, să nu se împiedice și să-și rupă gâturile pe holurile întunecate. Ce frumos! Totuși…”, am spus înainte de a accesa „Invitație de participare – Pardoseli și gresie”, cum suna anunțul care invita doritorii să depună oferte de preț pentru viitoarea licitație.

Deschizând caietul de sarcini însă, am văzut că nu este vorba decât de 6,60 metri pătrați de gresie, iar interesându-mă prin instituție am descoperit că nu avem de-a face cu nicio surpriză. Noua investiție este tot pentru șefi și confortul lor.

După ce și-au schimbat parchetul, și-au pus uși noi și ușoare, în locul celor duble de oțel, și-au cumpărat birouri noi și biblioteci încăpătoare, mochete noi pe jos și hărți strălucitoare pe pereți, ceva totuși nu era în ordine. Mai ales președintele Dumitru Buzatu simțea o ușoară indispoziție atunci când intra în oficiul din fața biroului său. Acolo se cam auzea un pârâit la fiecare pas… Și nu era de la el. Așa că în încăpere va fi montată gresie pentru ca pașii șefilor să nu le mai aducă nici cel mai mic incovenient acustic. În restul clădirii mesele, scaunele, ușile și dulapurile sunt cele din 1975 primăvara, dar nu a murit încă nimeni. Deci, e bine!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.