„Sunt român și vorbesc limba română”

3

Nicolae Timofti presedinte MoldovaSlugile de la București nici nu au deschis gura pentru a comenta declarațiile ambasadorului american în Republica Moldova, pentru că ei sunt orice vor americanii să fie și ideal ar fi, bineînțeles, ca toată lumea să fie cum spun stăpânii că ar trebui să fie. Tăcerea lui Iohannis sau a lui Cioloș, ca orice tăcere, este  un semn de acceptare a faptului că „Moldova nu este România”, cum a spus ambasadorul James Pettit. Întreaga cancelarie a președintelui nu a găsit nimic potrivit de spus relativ la niște declarații care i-au scandalizat pe mulți români și presa românească, iar Iohannis nu ar fi putut ieși nepregătit, pentru că în ultima ieșire publică spontană, neregizată, fără discurs, a spus că e mai bine să fie sluga americanilor, decât a rușilor

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost însă tranșant și a arătat că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc „limba moldovenească” nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea.

Cu ocazia unui discurs susţinut pe 31 august 2016, cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române, la Academia de Ştiinţe din Chişinău, președintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, când societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului.

„Piața Marii Adunări Naționale era atunci o mare de suflete însetate de libertate și democrație. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualității acestui aspect. În declarația de independență se ține cont de opinia scriitorilor, lingviștilor, această opinie fiind susținută și de sutele de mii de scrisori ajunse la redacțiile ziarelor de limbă română și într-un final declarația de independență consimțește limba română ca limbă de stat” – Nicolae Timofti.

La adoptarea Constituției Republicii Moldova din anul 1994 se decide ca limba de stat să fie conbsiderată cea „moldovenească”. „În locul formulării corecte s-a ales această formulare care a declanșat nenumărate dispute și proteste. Vehicularea a două denumiri pentru aceeași limbă înseamnă scindarea societății. Cu trei ani în urmă Curtea Constituțională a decis ca termenul corect este cel de limbă română. Această decizie este un gest de corectitudine și trebuia luată demult” – Nicoolae Timofti.

Președintele Republicii Moldova a mai spus că se consideră român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova: „În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ.”

Declarațiile preşedintelui Nicolae Timofti se constituie într-o replică la adresa ambasadorului american, care afirmase, cu doar câteva zile în urmă:

„Moldova nu este România”

„Moldova îşi are propria ei istorie”

„Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”.

„Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte.”

Dacă în Republica Moldova declarațiile scandaloase ale diplomatului american au stârnit reacții categorice, servitorii de peste Prut nu au putut și nu au dorit să deranjeze cu nimic noua orientare geostrategică a Statelor Unite în această regiune (fățișă, de acum înainte), care vor să mai aibă câteva mici monede de schimb și în această zonă în jocul cu Rusia. Iar pentru acest lucru se servesc de naivitățile basarabenilor și de prostia de acum proverbială a românilor, două populații distruse, paralizate și îngenunchiate, a căror politicieni corupți și demagogi își dăruiesc țările promițând în schimb un viitor iluzoriu.

Citește și:
„Prezentul și viitorul Republicii Moldova trebuie să-l decidă, fără amestec 
din afară, poporul ei”
Slugă supusă caut stăpân bun
Ziua Independenței în țara slugilor
Proiectul de țară

 

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Cel mai dirz capetenie de stat roman din secolul 21 !!!
    A avut curajul sa o spuna direct si in fata tuturor anbasadelor si Romaniei intregi.
    Iar voi acolo de peste prut de ce taceti din gura ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here