Extrema la care s-a ajuns: 1% din populaţia lumii deţine peste jumătate din averea globală

5

saracie-bagatie-bursa-paineExtrema la care s-a ajuns: 1% din populaţia lumii deţine peste jumătate din averea globală. De partea cealaltă a baricadei, jumătatea cea mai săracă a populaţiei deţine doar 1% din averea globală.

În 2015 averea globală se ridica la 250 trilioane de dolari (250.000 miliarde de dolari).

Un raport complex, întocmit pentru a sublinia puternicele inegalităţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi cei mai săraci, a arătat, la sfârșitul lui 2015,  că 1% dintre cei mai înstăriţi oameni ai planetei deţin o avere mai mare decât jumătate din averea înregistrată la nivel global.

Studiul întocmit de gigantul elveţian Credit Suisse a descoperit că dacă ordonăm crescător averile fiecărei persoane de pe planetă, bogaţia primei jumătăţi, adică a jumătăţii mai sărace, reprezentă mai puţin de 1% din averea totală a globului, în vreme ce averile primilor 10% reprezentă circa 87% din bogăţia totală a planetei.

Potrivit documentului care a examinat nivelul averilor în peste 200 de state, pentru prima dată în istoria sa, clasa mijlocie din China, care cuprinde 109 milioane de adulţi, a devenit cea mai mare din lume, depăşind Statele Unite – cu 92 de milioane de adulţi.

În total, 664 milioane de adulţi alcătuiesc astăzi clasa de mijloc a planetei, reprezentând numai 14% din întreaga populaţie.

Potrivit raportului, inegalitatea avuţiei a crescut în 2015 şi în special spre prima jumătate a lui 2015.

Tidjane Thiam, CEO al Credit Suisse, spune că „deşi distribuţia averilor înclină balanţa în mod evident spre cei înstăriţi, importanţa economică a celor de la baza piramidei dar şi a claselor de  mijloc este considerabilă şi nu ar trebui în niciun caz pierdută din vedere. Cele două categorii reprezintă împreună 39 de trilioane de dolari din bogăţia planetei, iar o parte semnificativă a cererilor pentru bunurile de consum şi a serviciilor financiare vine tot din partea aceasta a populaţiei”.

„Inegalităţile extreme au scăpat de sub control”

supravietuirea-celui-mai-gras-de-jens-galschiot
«Supraviețuirea celui mai gras» sculptură de Jens Galschiot

Conform datelor despre baza piramidei, 71% din populaţie deţine o avere mai mică de 10.000 de dolari, iar 7,4% au averi cuprinse între 100.000 de dolari şi 1 milion de dolari. Cei 0,7%  din populaţie, aflaţi în vârful piramidei, au averi mai mari de 1 milion de dolari.

Mark Goldring, CEO-ul Oxfam, o fundaţie din Marea Britanie realizată pentru combaterea sărăciei, a declarat, în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial, că „aceasta este cea mai recentă dovadă a faptului că inegalităţile extreme au scăpat de sub control”. Acesta a mai spus că liderii din întreaga lume trebuie să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema acestor disproporţii. „Chiar suntem fericiţi cu faptul că trăim într-o lume în care cei 1% aflaţi în topul clasamentului sunt mai bogaţi decât jumătate din întreaga populaţie şi că jumătatea cea mai săraca deţine doar 1% din averea globală?”

Cu circa 2,4 milioane de milionari în dolari americani şi cam jumătate din populaţia adultă cu o avere de peste 100.000 de dolari, Marea Britanie deţine 4% din întreaga bogăţie a lumii, în spatele ei stând China, cu 16%, şi Statele Unite, cu doar 12%.

„Cea mai mare parte din avuţia planetei încă se concentrează cu precădere în Europa şi Statele Unite. Cu toate acestea, creşterea averilor în rândul pieţelor emergente este impresionantă, în China înregistrându-se chiar sume de cinci ori mai mari decât cele de la începutul secolului” – Tidjane Thiam.

În 2015, averea globală s-a ridicat la 250 de trilioane de dolari, cu 12,4 trilioane de dolari mai puţin decât în 2014, primul declin de la criza economică cauzată de „mişcările nefavorabile ale cursului de schimb”. Previziunile raportului indică o creştere a averii mondiale cu 6,5 procente pe an, urmând să ajungă astfel, până în 2020, la 345 de trilioane de dolari – cu 38% mai mult decât în 2015. Principalul motor al acestei creşteri viitoare par să fie, potrivit studiului, economiile emergente, China şi India fiind aşteptate să înregistreze creşteri anuale de 9%.

62 de oameni, la fel de bogaţi ca jumătate din populaţia planetei

Informații economice care se pot înscrie ca rezultate ale capitalismului târziu:

– un studiu al organizaţiei non-guvernamentale Oxfam arată că cei mai bogaţi 62 de oameni de pe planetă au la fel de mulţi bani ca jumătatea săracă a lumii.

Datele demonsterază o concentrare foarte mare a capitalului după 2010, în acest an fiind nevoie de adunarea averii primilor 388 de suprabogătași pentru pentru a ajunge la averea deţinută de jumătatea cea mai săracă dintre locuitorii planetei.

În 2016 însă, cei mai bogaţi 1% dintre oameni au o avere totală egală cu cea a celorlalţi 99%.

Sudiul mai arată că o avere (bani şi active) echivalentă cu 68.800 de dolari îl plasează pe deţinătorul ei în topul celor mai bogaţi 10% oameni de pe planetă, iar una de 760.000 în top 1%.

„În locul unei economii care funcţionează pentru prosperitatea tuturor, pentru generaţiile viitoare şi pentru planetă, am creat, în schimb, o economie pentru cei 1%”, se spune în raportul Oxfam.

Studiul foloseşte date ale băncii elveţiene Credit Suisse, care arată că proporţia din averea globală deţinută de primii 1% cei mai bogaţi oameni a scăzut treptat din anul 2000 şi a început să crească după 2009. Cifra înregistrată în 2015 este, pentru prima oară, mai mare decât cea înregistrată în 2000.

Oxfam le cere guvernelor să ia măsuri care să inverseze acest trend. Printre acestea se numără remunerarea angajaţilor cu salarii care să le asigure supravieţuirea şi reducerea beneficiilor acordate managerilor. Documentul mai cere eliminarea diferenţelor între salariile femeilor şi ale bărbaţilor.

Raportul cere acţiuni împotriva activităţilor de lobby, reducerea preţurilor medicamentelor, taxarea averilor, nu a consumului, şi creştrea cheltuielilor publice destinate luptei cu inegalitatea.

Organizaţia neguvernamentală britanică Oxfam a ilustrat adâncirea spectaculoasă a inegalităţilor din ultimii ani, calculând că „62 de persoane posedă tot de mult, atât cât jumătate din cea mai săracă populaţie mondială’, în timp ce „această cifră era de 388 în urmă cu cinci ani”.

„Nu putem continua să lăsăm sute de milioane de persoane să sufere de foame, în timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt îngrămădite la câteva persoane din vârful ierarhiei” – Manon Aubry, responsabilă de probleme ale justiţiei fiscale şi inegalităţi în cadrul filialei franceze a organizaţiei.

„De la începutul secolului al XXI-lea, jumătatea cea mai săracă a umanităţii a beneficiat de mai puţin de 1% din creşterea totală a averilor mondiale, în timp ce 1% dintre cei mai bogaţi şi-au împărţit jumătate din această creştere”.

Pentru a face faţă acestei creşteri a inegalităţilor, Oxfam invită în special să se pună capăt „erei paradisurilor fiscale”.

„Paradisurile fiscale alimentează inegalităţile mondiale şi împiedică sute de milioane de persoane să iasă din sărăcie” – Winnie Byanyima, director general al Oxfam International.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

  1. …aferym…aia 1%..trebuie intr-un exercitziu politic..ratzional…persuasiv/demonstrativ sa fie convinsi ca in actuala situatzie tensionata a lumii algoritmul accesului la resurse piatza…finantza locuri de munca protectzie sociala…medicala invatzamint..etc..nu mai pot ramine asa
    …rasturnarea si echilibrarea paradigmei le este inca la indemina PACEA SOCIALA POATE FI INCA SALVATA IN DETRIMENTUL REVOLUTZIILOR SI RAZBOAIELOR CARE ADUC NUMAI NENOROCIRI…zyk…!!!….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.