„Folosim trenuri și avioane, dar nu sunt trenurile și avioanele noastre. Sunt făcute în fabrici occidentale și exportate în țările noastre. E adevărat, putem cumpăra cele mai magnifice lucruri din lume pentru casele noastre și pentru noi. Oamenii noștri pot cumpăra cele mai luxoase mașini, Rolls-Royce sau Mercedes 500 sau 700, modelul S, M și L, cu toate dotările de lux. Noi le deținem, dar nu le fabricăm noi. Noi nu producem nici măcar un cui în niciuna dintre aceste mașini. Alții fac asta pentru noi.
Veniturile întregii lumi arabe, incluzând veniturile obținute de țările care exportă produse petroliere, nu ajung la nivelul unei singure țări europene, cum ar fi Spania. Spania! Nu mai vorbim de Germania, de Franța, Marea Britanie sau Italia. Doar Spania, care este în coada țărilor de pe lista celor industrializate – veniturile întregii lumi arabe nu ajung nici măcar la nivelul celor ale Spaniei.
Cum se poate așa ceva? Pentru că nu muncim, și dacă, chipurile, mai muncim, nu o facem profesionist. S-a făcut un sondaj, pentru o anumită perioadă de timp, pentru a vedea cât timp petrece muncind un angajat guvernamental în anumite țări arabe. Media era de 27 de minute pe zi. 27 de minute! În restul timpului, aceștia beau cafele, citesc ziare, sau se fâțâie pe ici, pe colo. Doar un număr mic de oameni muncesc cu adevărat. Restul nu!
Pe la mijlocul anilor ’70 m-am dus în Germania. Am ajuns acolo dimineața. L-am întrebat pe șoferul care m-a adus de la aeroport de ce sunt străzile atât de goale în Germania și nu sunt pline, ca la noi, în țările arabe. Atunci, acesta mi-a răspuns:
– Oamenii sunt acum la lucru.
După ora șapte seara, m-a adus înapoi la hotel și străzile erau goale. L-am întrebat ce se întâmplă de străzile sunt iarăși goale. Șoferul mi-a răspuns:
– Oamenii au venit acasă de la muncă și se odihnesc acum, fiindca sunt extenuați. Tot ce își doresc acum este să-și mănânce cina, să se uite la știri și să se ducă la culcare, pentru că mâine dis-de-dimineață trebuie să se trezească și să fie gata din nou pentru munca grea”, spune Yusuf al-Qaradawi, un imam de origine egipteană, cunoscut mai ales pentru emisiunea sa, «ash-Shariah wal-Hayat» (Sharia și viața), difuzată de postul de televiziune Al Jazeera, o emisiune cu tematică religioasă cu o audiență estimată la 40 de milioane de oameni la nivel mondial.
Yusuf al-Qaradawi este cunoscut, de asemenea, și pentru islamonline.net, un site foarte popular printre musulmani, la a cărui înființare a participat.
al-Qaradawi a publicat peste 80 de cărți și este considerat unul dintre cei mai influenți învățați ai lumii musulmane, fiind unul dintre liderii intelectuali ai Frății musulamne, organizație politică egipteană.