
Strategia marginalizării era marginalizată… strategic. La o lună după lansarea strategiei privind dezvoltarea unor programe pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a comunităților marginalizate, Guvernul “tehnocrat” a descoperit că a fost… marginalizat de lipsa de informații în includerea comunităților marginalizate în strategia privind combaterea marginalizării. Așa că, în mod firesc, după atâta marginalizare, i-a „marginalizat” pe toți: toate localitățile din Vaslui și Iași vor fi declarate „marginalizate”. Ceea ce noi știam deja. Prin urmare, în toată această strategia cel mai marginalizat era… Guvernul. Cine ar fi crezut…?!
De la lansarea strategiei privind dezvoltarea unor programe din fonduri europene și bugetul național pentru zonele marginalizate, Guvernul “tehnocrat” ne conjugă verbul „a marginaliza” la prezent: „eu marginalizez”, „tu marginalizezi”, „el/ea marginalizează”, „noi marginalizăm”, „voi marginalizați”. Dar cine ar fi crezut că în toată această strategie „laborioasă”, explicată doct, de altfel, prin înalte adunări, cea mai prezentă era conjugarea „ei/ele marginalizează”. Și anume „ei/ele” fiind cei din Guvern. Și anume „marginalizează” tocmai strategia și o marginalizează tocmai… strategic.
În ședința sa de miercuri, 2 noiembrie 2016, Guvernul “technocrat” a realizat că a fost marginalizat de lipsa unor informații veridice în ceea ce privește alegerea comunităților marginale din județele Vaslui și Iași care să fie incluse în strategia privind combaterea marginalizării. Au ales doar 67 de localități din Vaslui și 14 din Iași, și asta pe baza unui raport privind marginalizarea întocmit (probabil științific, din satelit) de către Banca Mondială în anul… 2011.
Așa cum a spus subprefectul județului Vaslui Mircea Gologan s-a ajuns la unele situații de-a dreptul paradoxale: o comună nu era cuprinsă în strategie, cu toate că era înconjurată de alte astfel de unități administrativ-teritoriale declarate „marginalizare”. Ceea ce… nu se prea poate, mai ales că nu vorbim despre nimic altceva decât despre marginalizare…
„Au constatat brusc că, de fapt, unele localități nu erau cuprinse în aneza localităților declarate marginalizate”, a spus Mircea Gologan, care nu a insistat asupra acestui „brusc” din exprimarea sa, dar, fără să vrea, ne-a oferit un scenariu. Tehnocrații stăteau și se gândeau la o strategie (ce altceva?!) prin care ar putea rămâne la guvernare după alegerile de pe 11 decembrie 2016, când, deodată… Ce s-a întâmplat a fost că i-a străfulgerat ideea ca județele Vaslui și Iași să fie cuprinse în strategia privind combaterea marginalizării, cu toate localități lor, ca să iasă din încurcătură.
„Era absurd ca municipiul Vaslui să fie considerat marginalizat, iar comuna Viișoara nu”, a mai spus subprefectul Vasluiului. Curat absurd!
Cu marginalizarea pe marginalizare călcănd
Nu vă lăsați păcăliți de utilizarea repetată a termenului „marginalziare” de până acum, nu e deloc abuzivă, când e vorba despre Guvernul Cioloș și județul Vaslui nu e niciodată prea mult.
La mijlocul lui octombrie 2016, însuși primul-ministru Dacian Cioloș l-a trimis pe consilierul său pe strategii economice Ionel Dancă la Vaslui ca să explice marginalizarea ccelro mai marginalizați.
„Zona de nord a județului Vaslui și sudul județului Iași are cea mai mare concentrație de comunități marginalizate”, le-a spus Ionel Dancă celor 40 de primari „marginalizați” vaslueini adunați în ședință, în vreme ce indica cu toată mâna o hartă a țării înnegrită „cumplit” în zona Vasluiului. El le-a explicat „memorandumul privind dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași)”: localitățile alese vor avea prioritate la proiectele europene și guvernamentale.
Pentru a căpăta încrederea celor prezenți și a înlătura scepticismul fățiș al primarilor, Dancă le-a vorbit edililor cu o oarecare condescendență, ca și cum, precum Guvernul pe care îl reprezenta, stăpânea perfect subiectul, iar strategia în discuție era rezultatul unei muncii laborioase de informare și cercetare.
„Acest proiect pe care vi-l propun astăzi este pentru binele comunității, nu pentru cancelaria primului-ministru. Vom vedea dacă există disponibilitate. Nu poate decât să producă beneficii acestei zone”, a spus Dancă.
Dar, al o lună dsitanță, după o ședință de Guvern aflăm că întreaga „lucrare” a tehnocraților era greșită, plecând de la cele (doar) 67 de „comunități marginalizate” din Vaslui și 14 din Iași cărora li se adresa, care de fapt vor fi județele întregi. Despre ce încredere mai poate fi vorba?! Dar, cu mai puțin de două luni înainte de posibila despărțire de guvernare, “tehnocrații” lui Cioloș au hotărât să-i facă “strategic” pe toți vasluienii și ieșeni „marginalizați” și pe urmă… să plece pe la casele lor sau în campanie electorală. Fiecare după propria… strategie.
Când „încurci” strategiile și nu ai un program de guvernare, ce faci? Păi… organizezi un miting.