Comisarul Cioloș nu e „mișcat” de 1 Decembrie, doar Ziua Europei îl sensibilizează. În 2016, “tehnocrații” organizează cea mai anostă Zi Națională din istoria Vasluiului. 1 Decembrie este sărbătorită de Prefectura Vaslui cu un scurt „Ura!”, de fapt cu un „Ura!, și hai să ne vedem de treburile noastre!”. Manifestarea nu durează mai mult de o oră și 15 minute și se desfășoară după tiparul oricărei ceremonii obișnuite (Ziua Imnului, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului, Ziua Veteranilor, Ziua Independenței sau a Europei): primire oficialități, intonare imn, serviciu religios, alocuțiuni, depuneri coroane, defilare ….S-a bifat! Față de comuniști, care organizau o sumedenie de manifestări, “tehnocrații” sunt mult mai „triști”.
”Tehnocrații” lui Cioloș din Prefectura Vaslui nu sunt câtuși de puțin impresionați de ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, care nu le spune mare lucru, cu atât mai puțin să le transmită profunde semnificații și sentimente înălțătoare. „Prinsă” cu organizarea alegerilor parlamentare de pe 11 decembrie 2016, Prefectura Vaslui a stabilit un program de o oră și 15 minute pentru manifestările dedicate Zilei Naționale a României, un program care să îi aibă în centru activităților doar oficialitățile. Scurtul program începe cu primirea oficialităților, care au la dispoziție 20 de minute ca să salute drapelul de luptă și să asculte imnul, pentru ca la final, în alte 10 minute, detașamentul de onoare să defileze și să prezinte onorul în fața acelorași oficialități. Ca să fie și mai clar că aceste manifestări care vor avea loc la statuia lui Ștefam cel Mare din Piața Civică a Vasluiului le sunt dedicate exclusiv, din scurtul program 15 minute vor ocupa alocuțiunile lor, iar în alte 20 de minute se vor perinda prin fața statuii aceleași personaje, care vor depune coroane de flori.
Atât știu, atât fac!
Lui 1 Decembrie îi mai trebuiește adăugat încă un 1, pentru că doar 11 decembrie le poate stârni pasiuni în 2016 oficialităților și politicienilor vasluieni. Manifestarea organizată pentru Ziua Națională de reprezentanții Guvernului Cioloș în județul Vaslui nu diferă cu nimic de tiparul unei ceremonii obișnuite (Ziua Imnului, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului, Ziua Veteranilor, Ziua Independenței sau a Europei): se adună oficialitățile, ascultă imnul, ascultă serviciu religios, se rostesc alocuțiuni, se depun coroane, iar o mână de soldați defilează prin fața acelorași oficialități. Totul seamănă cu o ședință, una desfășurată în aer liber, cu excepția dispunerii acestor demnitari și a scurtelor momente de sobrietate căutată. Despre implicarea publicului larg vasluian, căruia ar trebui să-i fie dedicată această manifestare (ca și toate celelalte, de altfel), nici nu se poate discuta.
Puse în comparație, 29 aprilie 2016 nu diferă cu nimic de 1 decembrie 2016 pentru oficialii vasluieni, dar, din păcate, și pentru vasluieni. Prima este Ziua Veteranilor și a fost sărbătorită exact așa cum este sărbătorită Ziua Națională: adunare, imn, slujbă, discursuri, coroane, defilare.
La ceremonia din 29 aprilie 2016 dedicată Zilei Veteranilor, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, observa acest formalism de care sunt cuprinse oficialitățile, fără însă să ia vreo măsură ulterior.
„Îmi cer scuze că trebuie să critic organizatorii, dar constat cu amărăciune că cei care suntem prezenți aici în această zi suntem aceeași, an de an. Mi-aș dori să văd aici mai multe școli, tânăra generație, locuitori ai orașului. Sper ca aceasă dorință să se concretizeze în timp”, a spus atunci, în discursul său, Buzatu.
O istorie „sinistră” și una și mai și…
„Stimați tovarăși deputați, ședința jubiliară a Marii Adunări Naționale este consacrată aniversării semicentenarului unirii Transilvaniei cu România – eveniment istoric de importanță crucială în viața poporului nostru, care a dus la realizarea statului național unitar român și a deschis calea dezvoltării unitare a națiunii noastre (aplauze). Permiteți-mi, stimați tovarăși, să adresez, cu prilejul acestei mari sărbători naționale, în numele forumului suprem al țării – Marea Adunare Națională -, în numele Comitetului Central al Partidului Comunist Român și al guvernului, tuturor oamenilor muncii din țara noastră – muncitori, țărani, intelectuali, bărbați și femei, tineri și vârstnici, români, maghiari, germani și de alte naționalități – cele mai călduroase felicitări (aplauze puternice)”. Astfel începea „expunerea tovarășului” din 1968. Asta pentru că pe vremea comunismului se sărbătoreau zilele naționale.
Așa cum se întâmplă în 1984, când de 1 decembrie în municipiul Vaslui au loc o sumedenie de manifestări, redate de presa vremii: la Școala nr. 7 a avut loc evocarea istorică „1 decembrie 1918 – moment remarcabil în istoria poporului român, îndeplinirea unui vis de veacuri”, urmată de un recital de versuri din lirica patriotică românească, sub genericul „E scris pe tricolor unire”; un simpozion are loc la Inteprinderea de Confecții; o dezbatere la Filiala Vaslui a Arhivelor Statului; un alt simpozion la Inteprinderea de Aparate de Măsură și Control din Vaslui, organizat de Consiliul Municipal Vaslui al Educației Politice și Culturii Socialiste; o expunere bibliografică la Inteprinderea de Materiale Izolatoare și un alt simpozion la Casa de Cultură.
„Marry Christmas!” și „Happy new year!”
Față de comuniști, „tehnocrații” din 2016 sunt mult mai „triști” de 1 Decembrie. Dar este scuzabil și de înțeles, pentru că, în frunte cu fostul comisar european Dacian Julien Cioloș, ei preferă alte sărbători.
„La mulți ani, Europa, la mulți ani, români, la mulți ani, familie europeană!” Așa își încheia mesajul către români premierul Dacian Cioloș pe 9 mai, 2016, dată cunoscută nouă, românilor, ca fiind, în ordine (firească, de altfel), Ziua Independenței, Ziua Europei și Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar pentru Dacian Cioloș nu este așa, românii erau între Europa și familia europeană…
„Anul acesta, marcăm Ziua Europei pentru a 10-a oară ca stat membru al Uniunii Europene”, își începea Cioloș discursul, pentru ca apoi să continue: „Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii”. Dar, spre final, premierul Cioloș a menționat, totuși: „Și nu în ultimul rând, pentru noi, românii, ziua de 9 mai are și altă semnificație specială: marcăm Ziua Independenței de Stat a României”. Ați reținut ordinea, da? S-ar putea să fie important, pentru că ne ajută să înțelegem de ce la Vaslui Prefectura „tehnocrată”, europeană și ea (în primul rând, nu în ultimul), organizează manifestări atât de șterse de 1 decembrie 2016, festivități care nu privesc și nu pot interesa pe nimeni altcineva.
Ce să mai spunem? La mulți ani, românilor!! Câți am mai rămas… Iar pentru viitorul apropiat …„Marry Christmas!” și „Happy new year!”.
Citește și: 1 decembrie în istoria Vasluiului Ziua Independenței în țara slugilor De ce nu sărbătorim Ziua Independenței 9 Mai, sărbătoare de trei în unu la Vaslui
O mafifestatie corecta , onesta , fara „focuri de artificii ” Nu trebuia „infrumusetata” cu nimic ! Nu suntem in „Brazilian” De fapt nu stiu de ce este criticata , si ce se astepta „in mod special” de la ea ??
este in primul rand ziua eroilor ( cei din armata ! ) datorita carora ziua de 1 Decembrie a putut deveni ziua Romaniei ! cat despre implicarea populatiei , se va vedea dupa defilarea armatei , atunci cand se vor imparti generos portiile de fasole cu carnati sau ciolan , mancare tipic romaneasca !!!
Este gretzos acest „sablon”…!!!