„În realitate, în România fiecare fură cât poate!”

4

Elena Udrea arestataInculpata Elena Udrea, politician judecat pentru luare de mită, cercetat şi judecat în patru dosare pentru fapte de corupție săvârșite în perioada în care ocupa funcția de ministru, spune, în cadrul unui interviu pentru Digi 24, că toți politicienii fură, iar asta face parte dintr-un fel de fișă a postului, iar cetățenii sunt complici.

„Eu cred că se justifică situația aceasta printr-o mentalitate greșită pe care o avem. O mentalitate care face ca pe de o parte poporul să fie tolerant față de cei care fură, dacă se împarte cu cetățenii, pe de altă parte oricine își dorește să fie în situația de a câștiga ceva, chiar și în mod ilegal. Și cred că această mentalitate s-a construit în timpul comunismului când fiecare fura de la locul de muncă” – Elena Udrea.

Iar concluzia celor de la Digi 24 vine apoi de la sine: fiind implicată în ultimii zece ani direct în politica de la vârful statului, experienţa Elenei Udrea a ajutat-o să considere corupția drept sport național. Dar merge până la capăt Udrea cu această sinceritate afișată, când nu se recunoaște ca o practicantă a acestui sport național, care pentru ea ar fi avut avantajul… îngrășării conturilor și micul dezavantaj al faptului că DNA nu o mai… slăbește?

„Oamenii împart gravitatea faptelor în funcție de percepția pe care o au ei asupra sumelor. Dacă cineva a furat o găină, evident nu li se pare la fel de grav. Ei nu vor să vadă arestați pe cei care au furat puțin. Ei vor să vadă arestați pe cei care au furat mult. Eu găsesc justificat acest punct de vedere și această atitudine, pe de altă parte ea ascunde o mare ipocrizie: în realitate în România fiecare fură cât poate! Deci șpaga este generalizată în România și cine fură o găină să fiți convins că, dacă ar putea, ar fura un milion de euro” – Elena Udrea.

„Eu cred că se și fură, da. Se și fură. Nu numai se fură. Se și muncește în țara asta. S-au construit multe lucruri bune în țara asta. Politicienii au făcut multe lucruri. Inclusiv intrarea în NATO, parteneriatul cu America, multe lucruri pozitive s-au făcut în ţara asta de politicieni. Nu le luăm şi le arătăm decât pe cele care sunt negative. Şi nu ajută pe nimeni” – Marian Vanghelie.

Alegerile sunt principala sursă de corupție

Ambii politicieni consideră că marea problemă în România este mecanismul vicios în care intră deopotrivă oamenii de afaceri şi cei politici în perioada alegerilor. O complicitate care aduce bani partidelor şi contracte preferenţiale pentru firmele oamenilor cu influenţă.

„E foarte complicat cu furatul, de unde mai mult, de unde mai puțin. Contează şi fiecare om care administrează acel buget, cum îl administrează, cum gândeşte, cum se poziţionează. Cele mai multe lucruri se întâmplă în preajma campaniei electorale. Că e o bătălie şi o concentrare de forţe mari pentru că e vorba de cine conduce pe următorii patru ani. E logic. Nici măcar nu stabilesc eu adevărul, e firesc. Atunci sunt concentrări de forţe mai mari. Şi toată lumea se mişcă. Toată lumea vine să participe într-o formă sau alta” – Marian Vanghelie.

Elena Udrea: „Păi să vă spun de ce acceptă (politicienii, n.r.). Unii politicieni acceptă pentru că iau banii și-i duc acasă și alții pentru că au campanii de dus. O campanie electorală costă milioane de euro. Zeci de milioane de euro, pe care politicianul nu poate să-i aducă de-acasă. O campanie electorală înseamnă o mulțime de obiecte promoționale pe care le dai în campanie, o mulțime de avantaje pe care le creezi alegătorilor, de la pungi cu alimente, zahăr, făină, pui, mezeluri, ulei, până la geci, căciuli, fulare, brichete, pixuri, spectacole gratuite, mici și bere, autocare gratuite care poartă prin țară și pe la mănăstiri alegătorii, toate astea costă. Presa, presa costă foarte mult într-o campanie. Ca să apari la televizor într-o campanie, te costă iarăși, sute de mii de euro”.

Reporter: Dumneavoastră de unde i-ați avut?

Elena Udrea: „De la colegii din partid, de la oameni de afaceri”.

Reporter: Pe același mecanism?

Elena Udrea: „Da, cred că ăsta era motivul pentru care au finanțat partidul din care am făcut parte”.

Reporter: Cât la sută din banii ăștia se trag?

Elena Udrea: „Păi, depinde, sunt oamenii care iau banii și-i duc acasă, oameni politici care iau banii și-i duc acasă pe toți. Şi după o campanie vedeți că s-au îmbogățit. Evident că dacă iei cinci milioane de euro și duci din ăștia la partid, nu știu cât, evident că unii duc și-acasă. E puțin probabil, este omenește, e puțin probabil ca un om politic să ia cinci milioane pentru partid, să nu oprească și pentru el ceva. E puțin probabil”.

În 2016 la Baia Mare primarul Cherecheș jură cu mâna pe Biblie să respecte Constituția și legile țării, pentru ca mai apoi să se întoarcă după gratii. La Craiova, Lia Olguța Vasilescu este chemată în mod repetat să dea declarații în fața procurorilor, iar la Jilava primarul ales a rămas în funcție câteva zile. Din exterior justiția pare că merge înainte, din interior cei aflați în vizorul DNA profită de teoria relativității. Oamenii uită repede, iar pentru politicieni scopul scuză mijloacele.

„Întotdeauna adevărul este la mijloc. Adevărul este relativ în viață” – Marian Vanghelie.

„Atât politicienii, cât și în spațiul public cetățenii spun „cam toți fură”. Și atunci nu există alternativă, în această logică toți sunt de fapt bandiți, toți sunt hoți. Numai că unii dintre ei mai fac ceva și pentru noi. Și atunci evident că oamenii trec peste suspiciuni, trec uneori și peste faptul că uneori avem certitudini că respectivii sunt demoni, și Dostoievksi are o care foarte bună în sensul ăsta, Demonii, și cu toate acestea, deși îi suspectăm sau știm că sunt demoni, votăm demoni” – Antonio Momoc, sociolog.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Asa este mesalino dar cine fura o gaina este condamnat pentru ca asa spune legea iar voi care ati furat banii tarii in cantitati incomensurabile sinteti liberi in general iar clica lui traian borascu in special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.