Săptămânalul german «Junge Freiheit» a stabilit o listă a principalelor „știri false” difuzate de presa germană în anul 2016. Aceasta merge de la „crahul bursier în caz de victorie a lui Trump” pâna la „vânătoarea refugiaților organizată de locuitori pe străzile orașului Bautzen”. De ce? Pentru a arăta că principalul vinovat de distribuirea „știrilor false” sunt nu rețelele de socializare, ci mult respectată presă oficială, aflată în slujba sistemului politic.
Iată câteva dintre ele.
În luna ianuarie, cu doar 6 săptămâni înainte de desfășurarea unor alegeri regionale în câteva landuri, toată media germană a anunțat că Frauke Petry (șefa partidului Alternativa pentru Germania – AfD) a cerut să fie dat „ordin să se deschidă focul” împotriva refugiaților care treceau ilegal frontiera germană! Adevărul: în timpul unui interviu acordat ziarului «Mannheimer Morgen», Frauke Petry a citat o lege care autorizează grănicerii să facă uz de armele lor în caz de necesitate. Ea a declarat: „Niciun polițist nu are intenția să tragă asupra vreunui refugiat. Eu cu atât mai puțin”. Cu toate acestea, ziariștii au fost singurii care au vorbit de „ordinul de deschidere a focului” și așa a rămas!
Tot în ianuarie, imediat după noaptea Anului Nou, poliția și presa germană au anunțat că noaptea de revelion a trecut fără probleme majore! În timp ce, pe Internet, oamenii vorbeau despre agresiunile și violențele în masa comise la Koln dar și în alte orașe germane, televiziunile, radiourile și ziarele germane păstrau o tăcere totală. Explicația: bunul renume al imigranților și politicii imigraționale nu trebuia știrbit! Chiar și atunci când pe rețelele de socializare s-a dezlănțuit indignarea contra cenzurii și dezinformării practicate de media centrală, aceasta a continuat să păstreze tăcerea timp de 4 zile. Mai mult, ZDF (canalul public de televiziune) a continuat să tacă și după ce media germană a început să-și informeze publicul.
Ca și în 2015, mainstream media a continuat și în 2016 să afirme că refugiații sunt persoane cu înaltă calificare. Ei vor suplini lipsa de personal calificat din economie și vor contribui prin taxele plătite la întărirea sistemului de ajutoare sociale și pensii. Cu toate acestea, 2/3 din refugiați sunt analfabeți, chiar sirienii care au un certificat care le atestă terminarea studiilor de abia știu să scrie, să citească sau să efectueze operații simple de matematică.
În luna octombrie, toată presa germană titra: „Un deputat AfD va arde burqa”. O veritabilă știre falsă pentru că adevărul era altul: deputatul Andreas Wild a spus că după eliberarea de sub teroarea Statului Islamic, femeile yazidi și-au dat foc la burqa. El a atras însă atenția că dacă așa ceva s-ar întâmpla în Germania „acest gest ar putea atrage reacții isterice din partea cercurilor islamiste și femeile ar fi din nou victime”.
În decembrie, înaintea alegerilor prezidențiale din Austria, media a susținut la unison că Norbert Hofer, candidatul „extremei drepte”, cel care nu trebuia să câștige, a cerut organizarea unui referendum cu privire la introducerea pedepsei cu moartea. O altă știre falsă, răspândită fără nicio problemă nu de rețelele de socializare, ci de ziare, televiziuni și posturi de radio de renume. Adevărul este că Norber Hofer a spus cu totul altceva: „Sunt convins că oamenii au atât bun simț încât să știe ce subiecte sunt potrivite pentru votul democratic direct și că reintroducerea pedepsei cu moartea este incompatibilă cu valorile noastre”.
Independent de inițiativa săptămânalului «Junge Freiheit», Berlinul se arată, și el, ferm hotărât sa combată dezinformarea și „știrile false”, așa că face demersuri urgente pentru înființarea unui organism special care să lupte contra lor, asta după ce Angela Merkel și ministrul justiției, Heiko Maas, au criticat în repetate rânduri …Facebook și pe „hackerii ruși”! Conform magazinului «Der Spiegel», care citează o sursă anonimă din ministerul de interne, guvernul german are intenția de a stabili un Centru național de apărare contra „știrilor false” distribuite de… rețelele de socializare!
Ultimul atentat islamist comis în decembrie la Berlin a dezvăluit o realitate șocantă: Germania nu are încă un sistem național centralizat de luptă contra terorismului islamic! Dar va avea mai întâi, pentru că anul acesta sunt alegeri, și ele nu trebuie pierdute, un Centru de luptă național contra „știrilor false” răspândite, asigură guvernul german, numai de rețelele de socializare!
Această nouă instituție va trebui să acorde o atenție deosebită și să „intensifice munca de educație politică” în rândul grupărilor „susceptibile să ofere informații false”. Ministerul german de interne a cerut de asemenea politicienilor și partidelor politice să nu utilizeze informații provenite din mediul on-line și tehnici de dezinformare în timpul alegerilor. Pe 16 decembrie, partidul Angelei Merkel – Uniunea Creștin Democrată – a acuzat Facebook, dar și alte rețele de socializare, că „au devenit veritabile platforme de difuzare a informațiilor false”. Ministrul de Justiție Heiko Maas a declarat și el că așteaptă de la Facebook „ameliorări importante în politica de suprimare a postărilor îndoielnice”. El a avertizat de asemenea Facebook asupra „consecințelor juridice urgente” pe care le va suferi, dacă nu intervine și suprimă imediat postările considerate „ilegale”.
Președintele partidului Social Democrat (SPD), Thomas Opperman, a mers mai departe și a cerut urmărirea în justiție a rețelelor de socializare care publică „informații false”.
La începutul lui 2017 se preconizează adoptarea în regim de urgență a unei legi care prevede o amendă zilnică de 500.000 euro pentru fiecare „știre falsă” (sau pe care guvernul german o consideră așa) distribuită pe Facebook, sau alte rețele, și pe care administratorii rețelei nu o șterg imediat!
Ce se întâmplă acum în Germania va fi extins în cele din urmă la nivelul întregii Uniuni Europene. Și asta pentru că sistemul politico-mediatic corect politic nu-și poate asuma riscul existenței unei medii alternative și independente, formată pe rețelele de socializare – care să distribuie național, continental și global un mesaj complet diferit de cel vaccinat oficial, influențând, altfel decât e trasat, mentalitatea colectivă.
Din Statele Unite și până în Europa, stânga a realizat ce pericol reprezintă pentru ea independența și libertatea de exprimare a Internetului și rețelelor de socializare. Pentru că mediul on-line este singurul unde nu deține încă cotrolul. Este un risc mare care trebuie eliminat. Un risc despre care organul socialist de presa «Le Monde» avertiza într-un editorial intitulat «Riscurile societății “post adevar”» că bulversează fundamental mediul în care ziariștii corecți își desfășoară activitatea și înaltele valori în care ei cred! Valori bazate pe fapte care duc la stabilirea adevărului și nu pe declarații iresponsabile ale unor simpli indivizi sau a unor personaje politice, declarații răspândite cu ajutorul rețelelor de socializare!
Pentru că adevăr înseamnă: „Islam – religia păcii”, „Donald Trump, omul lui Putin”, „Frauke Petry trage asupra refugiaților”, „Brexit va prăbuși Marea Britanie”, iar „știri false” și „post adevăr” tot ce contrazice „adevărurile” astea.
Textul unui desen umoristic de acum 30 de ani spunea: „Dictatură înseamnă să-ți ții gura. Democrație înseamnă că n-ai decât să vorbești”. Azi, în Europa, unde nu există dictatură, adevărul este că democrație înseamnă să îți gura. Iar cine nu și-o ține răspândește „știri false”!
Autor: Bogdan Calehari
MassMedia _ cel mai mare dusman al omului