În afara Uniunii Europene

3

 

Statuie Piata Civica UERomânia se află pe locul locul 33 din 42 de țări europene în topul puterii de cumpărare, în 2016. Vasluienii, de pe ultimul loc între cele 42 de județe ale țării, cu o putere de cumpărare a locuitorilor de 3.054 de euro (28% sub media pe țără), împart același venit cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei, țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Dacă România se afla anul trecut pe locul 33 din 42 de țări europene din punct de vedere al puterii de cumpărare, din același punct de vedere, județul Vaslui ocupa locul 42 din tot atâtea județe, câte are țara noastră. Practic, această calificare dezonorantă îi scoate pe vasluieni departe în afara Uniunii Europene, la 10 ani de când țara noastră s-a „integrat” în această structură ce promitea să îmbunătățească viața și să ridice nivelul de trai al tuturor românilor.

Însă, cu diferențe uriașe de la o zonă la alta, pe când bucureștenii împart aceeași putere de cumpărare cu polonezii (locul 29 în Europa), cu 6.288 de euro/cap de locuitor (50% peste media pe țară), cu 3.054 de euro (28% sub media pe țară), vasluieinii împart același nivel de venit cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziția 35, respectiv 36 în Europa), țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Concluzia se impune de la sine: chiar și după 10 ani de la ceea ce s-a numit integrarea României în Uniunea Europeană, alâturi de mulți alți români, vaslueinii au rămas în afara Uniunii, tocmai în domeniul față de care au existat cele mai mari speranțe și așteptări, cel socio-economic. Bineînțeles, lucrurile nu stau altfel nici la celelalte capitole, dezvoltare economică sau modernizare.

Potrivit cercetării «Puterea de cumpărare în Europa 2016», realizată de compania GfK, cu o putere medie de cumpărare de 4.181 de euro de locuitor, în 2016, România a rămas pe locul 33 în clasamentul european, la fel ca în 2015. Venitul românilor reprezintă astfel aproximativ o treime din media europeană, dar în comparație cu 2015, acesta a crescut cu aproape 12%. Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor și contribuțiilor sociale.

Comparații „incomparabile”

Veniturile vasluienilor reprezintă trei sferturi din media națională și jumătate din puterea de cumpărare a celor din București. Dacă ne uităm însă înspre cele mai bogate țări ale UE, a căror nivel de trai se spune că trebuie să-l atingem… nu-l vom putea atinge nici cu imaginația. Locuitorii micului principat Liechtenstein, 37 de mii la număr, trăiesc de …20 de ori mai bine decât „europenii” din Vaslui, cu 63.011 euro pe cap de locuitor. Elveția a înregistrat în 2016 un venit disponibil de locuitor de 42.300 euro, iar Luxemburg de 30.248 euro, în vreme ce pe ultimele locuri de situează Belarus, Republica Moldova și Ucraina.

La nivel național, dintre cele 42 de județe ale țării, în București se înregistrează cea mai mare putere de cumpărare (6.288 de euro/cap de locuitor), iar pe locurile următoare se clasează județele Timiș (4.987 de euro), Cluj (4.931 euro), Ilfov (4.916 euro) și Brașov (4.537 euro).

Conform studiului GfK, aproximativ 9.180 miliarde de euro este suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli și economisire. Ceea ce înseamnă o putere medie de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de țări analizate.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. Asta este soarta amarastenilor din colonii: isi dau pe nimic bogatiile tarii strainilor si ei mor de foame in cea mai bogata tara din europa in resurse naturale ! Strainii ne amagesc cu libera concurenta si integrarea dar cind vine vorba sa ii concuram la ei acasa cu forta de munca, acolo unde sintem noi in avantaj, pun tot felul de talpi. Dar se asigura in acelasi timp ca sintem condusi de cozi de topor care pun interesul strain si cel personal inaintea interesului national ! Cit sa fii de prost ca sa-ti doresti sa fii bogat intr-o tara saraca si supusa strainilor ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.