De mâine-poimâine începe războiul!

5

Eram liniștit într-o seară și „mă uitam” la televizior (că altceva nici nu mai poți să faci de mult decât să „te uiți” la el… ). Din toată diversitatea democratică, la un film prost american, gândindu-mă chiar că, din toată diversitatea democratică, nu pot decât să mă uit la un film, și ală prost, și ăla american, pentru că, evident, altele nu sunt. Dar am primit un telefon. O doamnă ceva mai în vârstă. Răspund.

– Te uiți la Antena 3?

– Nu, Doamne iartă-mă! Da’ de ce?

– Trump dezmembrează NATO! Rușii vor Moldova! Ungurii vor să ia Ardealul! La Gâdea. Uită-te…!

Apuc să glumesc:

– …Toate în seara asta? Pe mâine nu mai rămâne puțin măcar?

– … Lasă prostiile! Ia și te uită!

– Bine, bine…

Caut imediat telecomanda, doar tocmai îmi luasem un angajament. Și apoi importanța, și gravitatea momentului…! Nu mai apuc decât să mai „prind” puțin din autonomia și ruperea Ținutului Secuiesc (deși sunt două noțiuni distincte, după mintea mea). Un politician maghiar de rangul trei care își dă importanță și vorbește despre autonomia secuilor și amenință cu Kosovo. Nu contează că e doar parlamentar, dar e politician, și vorbește în maghiară, și e ungur, și pronunță „autonomie” și „Kosovo”, iar astea sunt cele mai puternice argumente în defavoarea lui și pentru o cumplită spaimă ce ar trebui să ne cuprindă pe toți. Pastorul Gâdea doar că nu strigă: „Treziți-vă! Căiți-vă! Salvați-vă! Fugiți!” Și apoi apare pastorul Tokeș …Și eu încep din nou să înțeleg revoluția… Iar Gâdea vrea să intre în detaliile a ceea ce a însemnat Kosovo, doar pentru a-și ”conștientiza” publicul: „sânge vârsat”, „femeile violate”, „gropile comune”… Care, toate, ne amenință, iar amenințarea pare mai apropiată decât oricând! Și apoi apare Dodon, cu harta Moldovei întregi. Dar și Putin, maleficul Putin!, care „vorbește despre dezmembrarea României, dragi telespectatori!”. Asta trebuie să fie grav. Doamne, ce ne așteaptă! Și toate se întâmplă deja… Încep să înțeleg îngrijorarea și spaima femeii. …Și Putin! Ah, Putin! Când a mai făcut-o Putin și pe asta?! Ăsta-i dracu gol! Să mă sperii sau să rămân amuzat în continuare. Îmi repet că mă uit la Antena 3. Și asta mă ajută enorm, îmi revin imediat, sunt calm.

Stai puțin, am mai văzut înregistrarea asta! Putin vorbește aici despre cine și-ar putea dori ca granițele Europei să fie revizuite, folosind exemplu Kaliningradului, enclava rusească dintre Lituania și Polonia, teritoriu care, pănâ la Al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată al Rusie, ci parte a provinciei germane Prusia Răsăriteanu. Putin spunea în ce văzusem eu că revizuirea oricăror granițe în Europa ar deschide o cutie a Pandorei și vor trebui revizuite apoi și gradinețele Poloniei, ale Slovaciei, ale Ungariei, ale… României! Da, vorbea despre imposibilitatea de a revizui granițele în Europa. Despre imposibilitate! Dar la Gâdea vorbea despre posibilitatea asta, prin simplu fapt că enumeră țările care ar putea să-și schimbe granițele, dacă ideea revizuirii ar fi acceptată. La Gâdea vorbește „despre dezmembrarea României, dragi telespectatori!”.

Cum s-a întâmplat asta? După mine e un procedeu clasic de logică întoarsă pe dos, de distorsionare și scoatere din context. Cui folosește asta? Cui folosește să agiți spiritele într-o asemenea măsura, să întorci adevărul cu capul în jos, să-ți bulversezi publicul atât de mult doar pentru a-l face să vadă doar la tine singura sursă de adevăr? Doar lui Gâdea. În nici un caz interlocutoarei mele de mai devreme, pe care mă grăbesc s-o sun, deși nu mă simt pregătit:

– De ce îți faci una ca asta?! De ce te uiți la măscăriciul ăla, care nu își dorește decât să facă audiență?! Există tratate internaționale prin care granițele sunt garantate, există Convenția de le Helsinki, în care toate statele europene au acceptat status quo-ul. Gâdea nu a vorbit despre ele pentru că și-ar fi distrus subiectul. Înțelegi? Nu mai avea apoi despre ce să leorbăiască grav. Kosovo și Crimeea sunt situații cu totul excepționale. Kosovo nu se poate compara cu Ținutul Secuiesc decât din prea puține puncte de vedere. Secuii trăiesc în mijlocul țării și nu își doresc independența, imensa majoritate, ci autonomie. Nu ne ia nimeni Ardealul și Moldova, nu ne bagă nimeni în război! Lucrurile astea nu se schimbă așa, de la o zi la alta. Și politicienii, oricât i-ai crede de iresponsabili, nu sunt chiar așa…

– Da, mai știu și eu? Totuși, sunt atâtea…

– Ei, bine, uite: Gâdea o să se ducă în seara asta acasă și o să se tolănească în jacuzzi fără nici cea mai mică grijă din lume decât poate ce rahat imens o să găsească ca să mai răscolească mâine. De asta poți să fii sigură. E un agitator de profesie. Dar tu ai să rămâni în aceeași stare și ai să-ți strici noaptea gândindu-te la iminentul război… Iar mâine la aceeași oră Gâdea o să vorbească despre ce imens pericol ne paște dacă o să continue să moară păsările în Constanța de gripă aviară sau dacă Iohannis continuă să vorbească despre referendum sau mai știu eu ce… Și tu ai să te întrebi: „Dar ce s-a întâmplat cu războiul? Nu mai este iminent?” Ba da! Peste o lună, dacă nu are subiecte mai tari Gâdea, anexările, ruperile, autonomiile, războiul o să fie iminente din nou. La fel ca azi… Nu te mai uita la Antena 3, zău! Nu îți face niciun bine!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

  1. Ce poate să prezinte un moderator și o televiziune decât lucruri importante căci pentru ei nu sunt importante defrișarea zilnică, fără milă și responsabilitate, a mii de hectare de pădure sau că , tot în această țară bogată condusă de multimilionari, câteva sute sau mii de copilași nu cinează în fiecare seară și rabdă de frig neavând lemne de foc.

  2. BAI GADEA NU MAI BAGA SPAIMA IN OAMENI !!! FA CEVA PENTRU CEI CARE NU MAI AU NIMIC , PENTRU CA UNII CA PATRONUL TAU SI PRIETENII LOR AU LUAT TOT … !!! CE FACI CU SALARIUL TAU ????????????

  3. Daca gadea ramanea pastor era omul potrivit la locul potrivit. Ca vedeta tv gadea este un fel de godac Mangalita,cu picioare subdezvoltate in contrast cu bazinul ,care are dezinterie tocmai cand si-a tras chiloti Victoria Secret . Partea cu adevarat tragica este ca acest monstrulet guraliv este cu adevarat periculos si destructiv,fiind cel putin agent dublu al serviciilor straine….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.