Moșiereasa muzeului vasluian

2

Ramona Mocanu Podul InaltPe 10 ianuarie, la Podul Înalt, participanții la ceremonii au avut parte de o imagine mai puțin obișnuită. În contrast cu sobrietatea cerută, pe întreaga durată, unul dintre oficiali a purtat pălărie, ochelari de soare și … a molfăit gumă. Imensul respect pentru istorie îl afișa chiar Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean «Ștefan cel Mare» Vaslui, o profesoară de franceză din Oșești ajunsă director ca răsplată pentru servicii necunoscute în PSD, care se comportă la Muzeu ca pe moșia personală.

La ceremoniile de pe 10 decembrie 2017 de la Podul Înalt o figură aparte a făcut un personaj feminin care purta pălărie, ochelari de soare și, într-un mod ostentativ, s-ar putea lesne crede, molfăia gumă de mestecat în văzul tuturor. Aflându-se în primul rând al oficialităților, Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean «Ștefan cel Mare», le-a apărut tuturor ziariștilor vasluieni „dintr-un alt film”, unul cu personaje „de moravuri ușoare”, o pițipoancă afișând o ținută și un comportament în flagrantă contradicție cu solemnitatea cerută de un asemenea eveniment. Cine a avut însă îndrăzneala să critice asemenea manifestări sau, în general, activitatea Ramonei Mocanu la muzeu sau prestațiile sale, știe că devine persoana non-grata la Muzeul Județean Vaslui. La evenimentul organizat de Muzeu după ceremonii, unul dedicat publicului, directoarea de partid din Oșești a început să strige prin Sala mare a Muzeului că ziariștii care nu au acreditare nu au ce căuta la eveniment. De altfel, aceștia se împart pentru directoare în cei care „scriu frumos” și „dobitoci”, care nu vor obține acreditare și nu au ce căuta în muzeu.

Bineînțeles, de același comportament abuziv au parte și angajații instituției, cea mai importantă investiție în dotarea stabilimentului de cultură făcându-se în achiziționarea a peste 30 de camere de supraveghere, montate în toate ungherele, cu care directoarea se poate lăuda printre apropiați că-și verifică și controlează la sânge subordonații.

Directoarea „minimală”

Când Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și al PSD Vaslui, a numit-o politic directoare a Muzeului Județean «Ștefan cel Mare», pentru necunoscute servicii în partid și nicio expertiză în domeniu, Ramona Mocanu a înțeles probabil că a fost împroprietărită de șeful de partid pe „domeniul muzeal” în județul Vaslui. Așa că se poartă în consecință. Ramona Mocanu este imaginea de acum clasică a parvenitului de după Revoluție, care cu ajutorul politicii de partid și prin promiscuitate reușește să obțină funcții și o recunoaștere nerecomandată de nimic din ceea ce este și reprezintă cu adevărat. Astfel că nu poate fi de mirare că doamna directoare, într-un mod la fel de obscur, a reușit să-și obțină și un doctorat, unul dintre acelea care nu au fost niciodată cercetate în „noțiunea” lor fundamentală, cea de copy-paste. Ce este oare parvenitul de azi fără doctorat?!

Ca realizări, directoarea se laudă în raportul de activitate pe anul 2016 că muzeul a fost „o prezență activă în context internațional”. „Muzeul Județean ‹Ștefan cel Mare› se dovedește o prezență din ce în ce mai activă în contex național și internațional colaborând cu o multitudine de instituții și organizații culturale”, scrie Ramona Mocanu. Dar când este vorba să enumere instituțiile partenere care i-au dat o asemenea aură, vorbește doar despre „principalele instituții de cultură, atât la nivel municipal, dar și pe plan național”. Dă lămuriri ulterior însă, când arată ce înseamnă pentru ea cultura: „Cultura, în sens larg, înseamnă felul în care se întâmplă lucrurile într-un anumit loc, viața locului respectiv, chiar dacă, pentru mulți, ea înseamnă doar operă, teatru, concerte, muzee și expoziții. Cultura este importantă tocmai pentru că ea înseamnă toate acestea, plus presa pe care-o citim, emisiunile TV pe care le privim, felul în care inter-relaționăm și ne petrecem timpul liber, locurile în care ne facem cumpărăturile”. Așadar, foarte probabil mall-urile din străinătate au fost „instituțiile” partenere ale Ramonei Mocanu care au făcut din Muzeul Județean „o prezență activă în context internațional”.

La sfârșitul raportului de activitate directoarea moșiereasă concluzionează la punctul „Analiza programului minimal realizat”: „Programul Minimal a fost realizat”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. La ZILELE EMNESCU in Botosani,l-am vazut(toata lumea l-a vazut) pe Mircea Cărtărescu, laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, pentru Opera Omnia,cum sta pe scena,in fata publicului,cu mainile adanc infundate in buzunarele pantalonilor.Dat fiind importanta momentului:ZIUA CULTURII NATIONALE+OMAGEREA POETULUI NEPERECHE si PREMIEREA,cred cu toata taria,ca prezentarea in fata asistentei in blugi si flanea a fost cel putin o greseala,ca sa nu spun un dispret.Momentul ar fi meritat,o camasa cu cravata si un sacou macar.Si cand te gandesti,ca marele Cartarescu nu a fost facut poet de PSD!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.