Se sparg gogoșile electorale

1

 

parlament-senatori-deputati-politicieniPoveștiri adevărate din Casa Poporului… Cei mai ocupați parlamentari în perioada de după alegeri sunt deputații din Comisia de Muncă și Protecție Socială. În numele acesteia, președintele Adrian Solomon a propus colegilor într-o singură zi, 28 decembrie 2016, respingerea a opt proiecte de legi ale fostului legislativ, toate gogoși electorale cu care parlamentarii candidați s-au putut lăuda în teritoriu în timpul campaniei. Aveau sute de susținători cu o lună în urmă, dar nimeni nu le mai apără după alegeri….

Ca președinte al Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon este în perioda post-electorală unul dintre cei mai ocupați parlamentari. A căzut în sarcina sa să spargă gogoșile electorale ale anului trecut. Și nu sunt puține! În numele comisiei amintite, Solomon cere în plen respingerea rând pe rând a tuturor proiectelor de legi cu caracter electoral propuse înainte de alegeri de membrii fostului legislativ în singurul scop de a avea cu se să se laude în fața electoratului. Înainte de alegeri, pe aceste propuneri legislative de majorări salariale și alte drepturi stăteau zeci și zeci de semnături ale inițiatorilor. După alegeri în ședințe nu le mai apără nimeni…

Mulți români au auzit din partea parlamentarilor în funcție în timpul campaniei electorale încheiate prin votul din 11 decembrie 2015 următoarele expresii: „am propus un proiect de lege prin care se va reduce vârsta minimă de pensionare” sau „am propus majorarea salariilor, indemnizațiilor și sporurilor cu 25%”. Iar pentru „credibilitate”, parlamentarul candidat, un „om de bine” care chiar putea dovedi „concret” că a muncti pentru electoratul său, vântura prin fața ochilor oamenilor câteva foi care, printre altele, aveau și semnătura sa la „inițiatori”. Candidatul deputat putea chiar declara că mai este doar un pas până la adoptare, întrucât proiectul a trecut de Senat, iar Camera Deputaților este cea decizională.

Proiectele de lege au avut deja efecte: voturile obținute

După ce s-au văzut aleși, parlamentari trebuie să se ocupe acum de dezumflarea gogoșilor la care au suflat din greu înainte de campania electorală. O fac printr-un simplu vot, fără a mai vocifera câtuși de puțin, de data asta.

Cel mai bun exemplu este „Propunerea legislativă pentru eliminarea inegalităților salariale rezultate în urma aplicării Legii nr. 118/2010 în cadrul instituțiilor bugetare”, prin care se avea în vedere, nici mai mult, nici mai puțin decât restituirea procentului de 25% cu care a fost diminuat cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizațiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în 2010. Ce se întâmplă cu acest proiect? „Membrii celor două comisii (Muncă și Buget – n.) propun respingerea inițiativei”, a spus pe 28 decembrie 2015, la două săptămâni după alegeri, Adrian Solomon în plenul Camerei Deputaților. Pentru ca președintele de ședință să spună: „Dacă sunt intervenții la acest proiect de lege? Nu sunt intervenții”. Nimeni nu s-a împotrivit respingerii! Asta se întâmplă acum. Totuși, trebuie spun că la data înregistrării și a dezbaterilor proiectul avea zeci de susținători, care s-au bătut cu pumnul în piept pe la televizor pentru „îndreptarea” pe care o vor face.

O altă gogoașă electorală spartă după alegeri în Casa Poporului a căzut în capul a sute de oameni din Drobeta-Turnu Severin: un proiect privind modificări la sistemul unitar de pensii publice „în sensul constituirii ca stagiu de cotizare în condiții speciale a perioadelor de vechime în muncă realizate de angajații CET Halânga, actuala sucursală Romag-Termo, și cei ai Combinatului chimic de apă grea, actuala sucursală Romag Prod, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare”. „Respins!”, spun acum deputații, fără ca niciunul dintre inițiatori să își mai apere „opera”, deși probabil că este vorba despre sute de oameni. Sau, mai bine spus, era vorba despre sute de voturi.

„Și George nu mai vine…”

Alegătorul Gheorghe, dar nu numai el, are și el numai de suferit după alegeri. Niște parlamentari „de bine” vroiau să modifice anul trecut Codul Muncii pentru ca ziua de 23 aprilie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să devină nelucrătoare. În frunte cu Gheorghe, românii ar fi sărbătorilor împlinirile cele mai noi ale parlamentarilor lor de circumscripție… Dar nu s-a primit, acum e cu „respins”. „Și George nu mai vine…”, la propria petrecere de zi onomastică, unde îl așteaptă mama. Este reținut la serviciu!

De fapt, modul în care se petrec aceste respingeri în primele zile ale mandatului noilor deputați, mulți dintre ei vechi, trădează un acord tacit al tuturor și o complicitate: toți știu de ce au existat aceste proiecte de legi, care a fost scopul lor și că li s-a „împlinit sorocul”. Nu trebuiau niciodată să fie adoptate și să intre în vigoare, ci să aducă voturi. Și asta au făcut! Puține voturi (doar 40% dintre români au votat), dar bune! Vă simțiți din nou păcăliți? Ghinion!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Gata ! Chestia cu 300 de parlamentari nu mai este fezabila! Avem doua camere și nevoia de a intra în parlament câte unul de fiecare. …minoritate. …mondială……plus (+) 40 parlamentari udmr! Astfel nu mai rămân. …..români în parlament! Adică eventuala reducere este numai pentru minoritatea românească din parlament! !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.